Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

GREECE FORWARD II: Η Ευρώπη και η προσφυγική κρίση: Αλληλεγγύη και δράση

Fajon Tanja, Knaus Gerald, Kipp David, Ντούσας Βασίλης

19 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 62:52 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 661
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και το FEPS - Foundation for European Progressive Studies διοργάνωσαν από κοινού και με ιδιαίτερη επιτυχία για δεύτερη χρονιά το Διεθνές Συνέδριο, Greece Forward II, αυτή τη φορά, με θέμα την Προσφυγική Κρίση.
 

Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με την ομιλία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του ΔΙΚΤΥΟΥ η πρόεδρος Άννα Διαμαντοπούλου και ο διευθυντής Γιάννης Μαστρογεωργίου. Εκ μέρους του FEPS χαιρετισμό απεύθυνε η Σύμβουλος Πολιτικής Hedwig Giusto και εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου ο Γενικός Δ/ντης της «Αποστολής» Κώστας Δήμτσας

Ακολούθησαν οι συζητήσεις στα 4 πάνελ που είχαν προγραμματιστεί, με τη συμμετοχή πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων από την Ελλάδα και την Ε.Ε. καθώς και ακαδημαϊκών που σχετίζονται με το ζήτημα του Προσφυγικού.
 

Στο δεύτερο πάνελ, η αντιπρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Tanja Fajon, ο πρόεδρος του Ιδρύματος "Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας (ESI)" Gerald Knaus, o David Kipp από το Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ασφαλείας με συντονιστή τον Σϋμβουλο Θεμάτων Διεθνών Σχέσεων του FEPS Βασίλη Ντούσα, συζήτησαν για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη – αλληλεγγύη και δράση.

Fajon Tanja Αντιπρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Tanja Fanjon γεννήθηκε το 1971 στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Είναι πολιτικός και δημοσιογράφος και σήμερα υπηρετεί ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όντας επικεφαλής της σλοβενικής αντιπροσωπείας στο πλαίσιο της πολιτικής ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών. Είναι επίσης συγγραφέας πολλών ντοκιμαντέρ, συμπεριλαμβανομένων των: Η Άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, Ανθρώπινες τραγωδίες στο κατώφλι της Ευρώπης και Το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει πτυχίο δημοσιογραφίας από τη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας. Το 2005, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο Διεθνούς Πολιτικής από το Collège d’études interdisciplinaires του Université Paris-Sud.

Knaus Gerald Πρόεδρος, European Stability Initiative

Ο Gerald Knaus είναι πρόεδρος του European Stability Initiative και ιδρυτικό μέλος του European Council on Foreign Relations. Διετέλεσε για πέντε χρόνια συνεργάτης του Carr Center at Harvard University's Kennedy School. Σπούδασε στην Οξφόρδη, στις Βρυξέλλες, στη Μπολόνια, δίδαξε Οικονομικά στο πανεπιστήμιο της Ουκρανίας και για πέντε χρόνια εργάστηκε σε διεθνείς οργανισμούς στη Βουλγαρία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το διάστημα 2001-2004 ήταν διευθυντής Αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο. Το 2011 έγραψε το βιβλίο "Can Intervention Work?".

Kipp David Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ασφαλείας

O  David Kipp είναι ερευνητής στον τομέα των Παγκόσμιων Ζητημάτων του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ασφαλείας.

Έχει διατελέσει σύμβουλος μελών της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής (2009-2015). Προηγουμένως, ήταν Συντονιστής Έρευνας και Προγραμμάτων στο Ίδρυμα Ανάπτυξης και Ειρήνης της Βόννης (2008) και Project Assistant του προγράμματος "Germany Close Up - Germany Close Up American Jews Meet" (2008-2009).

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Otto-Suhr-Institut του Freie Universität Berlin.

Τομείς εξειδίκευσης:
Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσειςτης ΕΕ, ανθρώπινα δικαιώματα, αναπτυξιακή συνεργασία, μεταναστευτική πολιτική.

Ντούσας Βασίλης Σύμβουλος θεμάτων Διεθνών Σχέσεων, FEPS

Ο Βασίλης Ντούσας είναι Σύμβουλος θεμάτων Διεθνών Σχέσεων στο Foundation for European Progressive Studies (FEPS), όπου συντονίζει διάφορα διεθνή έργα και δραστηριότητες και διεξάγει πολιτική έρευνα.

Είναι κάτοχος MSc στις Διεθνείς Σχέσεις από το London School of Economics (2011) και ειδικεύεται κυρίως στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών ζητημάτων ασφάλειας.

Πριν την ένταξή του στο FEPS, εργάστηκε ως σύμβουλος επικοινωνίας και πολιτικής στο Δήμο Θεσσαλονίκης, παρέχοντας συμβουλές στους τομείς των διεθνών υποθέσεων και των δια-δημοτικών διπλωματικών σχέσεων.

Ξεκίνησε την καριέρα του στις Βρυξέλλες, συμμετέχοντας σε πρακτική άσκηση στη Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, στη συνέχεια, εργάστηκε ως σύμβουλος δημοσίων υποθέσεων στην APCO Worldwide.

Σχετικές ομιλίες

GREECE FORWARD II: Προοδευτικές λύσεις και προτάσεις για το Προσφυγικό - Οι εναρκτήριοι χαιρετισμοί του συνεδρίου και η ομιλία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας 42:46

Δεκ 19, 2016

GREECE FORWARD II: Προοδευτικές λύσεις και προτάσεις για το Προσφυγικό - Οι εναρκτήριοι χαιρετισμοί του συνεδρίου και η ομιλία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας

Παυλόπουλος Προκόπιος Μαστρογεωργίου Γιάννης Giusto Hedwig Δήμτσας Κώστας Διαμαντοπούλου Άννα

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική