Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Γραφή, μνήμη και Ιστορία. Η περίπτωση της Μιμίκας Κρανάκη

Λαλαγιάννη Βασιλική

10 Οκτωβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 24:26 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2103
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Λαλαγιάννη Βασιλική

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
10/10/2013

Διάρκεια
24:26

Εκδήλωση
Το ταξίδι του Ματαρόα - Πορτραίτο μιας εξόριστης γενιάς (Ημερίδα)

Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών - Auditorium Θεόδωρος Αγγελόπουλος

Διοργάνωση
École Française d’Athènes

Κατηγορία
Ιστορία, Λογοτεχνία

Ετικέτες
Ματαρόα, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Οκτάβιος Μερλιέ, Μιμίκα Κρανάκη

Στις 22 Δεκεμβρίου 1945, στα τέλη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και στις αρχές του Εμφυλίου, περισσότεροι από 130 Έλληνες επιβιβάστηκαν στο πλοίο Mαταρόα, και αναχώρησαν από τον Πειραιά για την Ιταλία και από εκεί για το Παρίσι.  Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που στη πλειοψηφία τους ήταν υπότροφοι της γαλλικής κυβέρνησης, συνοδευόμενοι ενίοτε από τις οικογένειές τους, μπόρεσαν να βρουν άσυλο στη Γαλλία, χάρη στην πρωτοβουλία του τότε Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου και φιλέλληνα Οκτάβιου Μερλιέ να φυγαδεύσει τη νεότερη πνευματική ελίτ της Ελλάδας στο Παρίσι με υποτροφίες της γαλλικής κυβέρνησης. Ανάμεσά στους ταξιδιώτες του Ματαρόα ήταν αρκετοί από πιο κατοπινούς  μεγάλους έλληνες διανοούμενους και καλλιτέχνες, όπως ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Κώστας Αξελός, ο Εμμανουήλ Κριαράς, ο Νίκος Σβορώνος και ο Μέμος Μακρής.

Το ταξίδι – θρύλος του Ματαρόα, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνογαλλικής ιστορίας, ήταν το θέμα της ημερίδας «Το ταξίδι του Ματαρόα. Πορτραίτο μιας εξόριστης γενιάς» που έγινε στο γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στις 10 Οκτωβρίου 2013. 

 Επανεξετάζοντας την ιστορική, αλλά και τη μυθική διάσταση του ταξιδιού αυτού, η ημερίδα επιχείρησε να αναδείξει μερικές από τις δεσπόζουσες φυσιογνωμίες της καραβιάς, μεταξύ των οποίων φιλόσοφοι, αρχιτέκτονες, νομικοί, συγγραφείς, ποιητές ή καλλιτέχνες, ως εξέχουσες προσωπικότητες της γενιάς τους.  Τη διεξαγωγή της ημερίδας ακολούθησε  στρογγυλή τράπεζα με θέμα την ιστορική απήχηση του ταξιδιού και τις επανασημασιοδοτήσεις του. 

«Πέρα από την ιστορική σημασία αυτού του ταξιδιού – σημειώνει μεταξύ άλλων η Servanne Jollivet, συνυπεύθυνη για την οργάνωση -και την πνευματική και καλλιτεχνική συνεισφορά εκείνης της γενιάς, στην ημερίδα αυτή επιθυμούμε να μελετήσουμε όλη την συμβολική και μυθική αξία του Ματαρόα, καθώς και αυτά που αντιπροσωπεύει και κληροδοτεί στις επόμενες γενιές, και ιδιαίτερα στη σημερινή νέα γενιά που λόγω της κρίσης, αναγκάζεται να εξετάσει την πιθανότητα μιας νέας εξορίας. Εβδομήντα χρόνια μετά, η παράδοξη επικαιρότητα αυτού του ταξιδιού το καθιστά ένα πραγματικό έμβλημα που ενσαρκώνει παράλληλα την υπόσχεση απόκτησης όλων των ελευθεριών και την ώθηση μιας γενιάς που, φεύγοντας από την Ελλάδα, ήξερε πώς να αδράξει τις ευκαιρίες για να κάνει μια νέα αρχή» 

Η ημερίδα αυτή ήταν το δεύτερο σκέλος μιας ευρείας έρευνας που ξεκίνησε η Γαλλική Σχολή Αθηνών με τίτλο «Αθήνα-Παρίσι 1945-75», αφιερωμένης στις ελληνογαλλικές σχέσεις από την μεταπολεμική εποχή ως το τέλος της δικτατορίας.

Λαλαγιάννη Βασιλική καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Η Βασιλική Λαλαγιάννη σπούδασε γαλλική γλώσσα και φιλολογία στο ΑΠΘ και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία. Οι διδακτορικές της σπουδές αναφέρονται στη γυναικεία λογοτεχνική παραγωγή του 20ου αι. (1985-1989, Université de Metz, Doctorat Nouveau Régime, άριστα). Παρακολούθησε μεταδιδακτορικό κύκλο σπουδών στο Paris 8-Saint Denis, στο Τμήμα Γυναικείων Σπουδών με καθηγήτρια την Hélène Cixous.

Δίδαξε ως προσκεκλημένη καθηγήτρια ή στο πλαίσιο του Erasmus, μαθήματα στο χώρο της Συγκριτικής Γραμματολογίας, του Πολιτισμού, της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας και μαθήματα για το Φύλο και τον φεμινισμό, στα πανεπιστήμια: Paris IV-Sorbonne, ΙΝΑLCO (Paris), Université d’Ankara και Katholieke Hogeschool Limbourg. Δίδαξε στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ως λέκτορας, επίκουρη και αναπληρώτρια καθηγήτρια (1996-2006) καθώς και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του ΠΤΔΕ του Παν/μίου Αθηνών (2007-2011) και στο ΠΜΣ του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (2008-2011).

Υπότροφος της γαλλικής κυβέρνησης (1999 και 2002) και της κυβέρνησης του Καναδά (2000). Εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του CIEF (2004-2007). Συμμετοχή σε επιστημονικές εταιρείες στο εξωτερικό, συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, μέλος των επιστημονικών επιτροπών σε διεθνή περιοδικά.

Σχετικές ομιλίες