Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

ʽGlory in solitudeʼ (Δόξα μονάχη): A visual artistʼs homage and celebration

Πετρόπουλος Ιωάννης

4 Οκτωβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:21:50 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 660

Από την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, το Μουσείο Μπενάκη και η Εταιρία Κοινωνικού Έργου και Πολιτισμού (ΕΚΕΠ) παρουσιάζουν το πρωτότυπο αρθρωτό έργο του Χρήστου Μποκόρου με τον τίτλο «1821, η γιορτή», στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Κωνσταντίνος Παπαχρίστου (Μουσείο Μπενάκη) και Μάνος Δημητρακόπουλος (ΕΚΕΠ). Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021,αποτέλεσμα της συνεργασίας 15 Ιδρυμάτων και της Εθνικής Τράπεζας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Tα έργα της έκθεσης - η οποία συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο που θα κυκλοφορήσει σύντομα – δημιουργήθηκαν ειδικά για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Είναι φτιαγμένα πάνω σε υφάσματα και ξύλα. Συνιστούν «ξεχείλισμα της ψυχής» του ζωγράφου, είναι ο δικός του φόρος τιμής στο «Κοινό και το Κύριο».

Παράλληλα, κατά τη διάρκειά της έκθεσης παράγεται, με την επιμέλεια της Ε.Κ.Ε.Π. και με υλοποίηση από την Ομάδα του Bodossaki Lectures On Demand (www.blod.gr) σειρά video με τον γενικό τίτλο “Οκτώ ομιλίες, διαθλάσεις ενός ζωγραφικού έργου” με προσκεκλημένους από πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, οι οποίοι θα μιλήσουν μπροστά στο ζωγραφικό έργο. Οι ομιλητές – κατά αλφαβητική σειρά – είναι οι εξής: Μαρία Δεληβορριά (συγγραφέας), Μαρία Ευθυμίου (ιστορικός), Νίκη Τσιρώνη (βυζαντινολόγος), Γιάννης Κιουρτσάκης (συγγραφέας), Κώστας Κουτσουρέλης (συγγραφέας), Σάββας Μιχαήλ (ιατρός, πολιτικός και συγγραφέας), Νικήτας Σινιοσόγλου (ερευνητής του Ε.Ι.Ε.) και Θεοφάνης Τάσης (καθηγητής φιλοσοφίας, συγγραφέας).

Στη σειρά των οκτώ αυτών ομιλιών, οι οποίες έχουν ήδη δημοσιευθεί στο BLOD, προστίθεται σήμερα μια ακόμα, αγγλόφωνη αυτή τη φορά ομιλία, με σκοπό να διευκολυνθεί η γνωριμία του ξενόγλωσσου κοινού με το πολύσημο αρθρωτό έργο του Χρήστου Μποκόρου. Ο τίτλος της πρόσθετης αυτής ομιλίας είναι «ʽGlory in solitudeʼ (Δόξα μονάχη): A visual artistʼs homage and celebration» και ομιλητής είναι ο Γιάννης Πετρόπουλος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Σχετικά με τη σειρά αυτή των ομιλιών, οι διοργανωτές υπογραμμίζουν: «Για να συλλάβει κανείς την ουσία του καταστατικού ιστορικού γεγονότος της Επανάστασης του ‘21 χρειάζεται πρώτα απ’ όλα αιφνιδιασμός και ισχυρή δόνηση ψυχής. Που να σπάει τα στερεότυπα και να αποκαλύπτει. Η Ε.Κ.Ε.Π. εμπιστεύεται την μεγάλη ψυχαγωγική δύναμη της απαιτητικής ελληνικής ζωγραφικής και του καλού ελληνικού λόγου. Το ζωγραφικό έργο του Χρήστου Μποκόρου με τίτλο «1821, η γιορτή» έγινε ειδικά για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Είναι προσωπικός φόρος τιμής του ζωγράφου σε εκείνους που με τη θυσία τους μας χάρισαν ζωή και υπόσταση. Η τέχνη, το βλέμμα, είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να πάει κανείς στην ουσία των πραγμάτων. Η σκέψη έχει πολλές διαδρομές. Κάθε ένας από τους οκτώ ομιλητές καλείται να σκιαγραφήσει και να μας προτείνει τη δική του».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Ο Χρήστος Μποκόρος γεννήθηκε το 1956 στο Αγρίνιο. Εκεί έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Έφυγε δεκαεννέα χρονών για να σπουδάσει Νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Κομοτηνή (1975-1979). Μετά τις σπουδές του Δικαίου κι ένα μεσοδιάστημα αναποφάσιστου προβληματισμού, βρέθηκε στη Ανώτατη Σχολή των Καλών Τεχνών της Αθήνας (1983-1989). Ζωγράφιζε από παιδί, άρχισε να εκθέτει στη δεκαετία του ’80. Στο εργαστήριο της οδού Καλλιδρομίου, στον λόφο του Στρέφη, έγιναν τα έργα της μαθητείας στο πραγματικό. Τη δεκαετία του ’90 στην οδό Αριστοδήμου, στον Λυκαβηττό, αποπειράται να εικονοποιήσει την κοινή μνήμη και πειρασμούς του αoράτου, το φως και το σκοτάδι. Μετά το 2000 κατεβαίνει στην Καστέλλα όπου ζει και εργάζεται έκτοτε. Το 2004, με το Αδιάβαστο Δάσος, άγγιξε το αγκάθι της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου. Το 2013 παρουσίασε τα στοιχειώδηστο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, προτείνοντας μια λιτή ευημερία, μια επανεύρεση του μέτρου στην καθημερινή μας ζωή και το 2016 τις όψεις αδήλων, μια αναδρομική έκθεση έργων της τριαντάχρονης πορείας του. Δύο αιώνες μετά τον ξεσηκωμό του 1821, επανέρχεται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού με τη Γιορτή.

Πετρόπουλος Ιωάννης Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών και Κλασική Φιλολογία στο Παν/μιο Harvard (AB, Classics). Είναι διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας του Παν/μίου της Οξφόρδης (DPhil.,Litterae Humaniores). Δίδαξε μαθήματα της ειδικότητός του στην Οξφόρδη έως το 1989. Δίδαξε στο Παν/μιο Κρήτης και από το 1992 στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης (ΔΠΘ) και το Ελληνικό Ανοικτό Παν/μιο (ΕΑΠ)˙ σήμερα είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας στο ΔΠΘ. Το 2013 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Universidade de São Paulo (USP) στη Βραζιλία. Το 2014-15 ήταν εταίρος και ερευνητής στην αρτισύστατη Biblioteca Brasileira του ίδιου παν/μίου.Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Ερευνητής (Visiting Scholar και ως Visiting Senior Scholar) στα Παν/μια Harvard, Stanford, University of California at Santa Cruz, Vanderbiltκ. ά. στις ΗΠΑ και το 2018-19 στο Παν/μιο της Πάβοδας. Από το 2018 είναι Επισκέπτης Καθηγητής στην Όρθόδοξη Θεολογική Σχολή του Αγίου Φωτίου στην πόλη Etna, στην Καλιφόρνια.

Έχει δώσει πολλές ομιλίες και διαλέξεις στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Bραζιλία και Κίνα. Από το 2008 έως το 2018 διετέλεσε Διευθυντής του αρτισύστατου Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Παν/μίου του Harvard στο Νάυπλιο (CHS-GR). Είναι έκτοτε Επίτιμος Διευθυντής του Κέντρου. Επίσης ανήκει στην ομάδα των Senior Editors του εκδοτικού έργου, A Homer Commentary in Progress του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard στην Ουάσιγκτον.

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και βιβλία για την αρχαιοελληνική λογοτεχνία και κοινωνία, μεταξύ των οποίων το βιβλίο Kleos in a minor key: The Homeric education of a Little Prince (Center for Hellenic Studies and Harvard University Press, 2011).

Σχετικές ομιλίες

Παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» 01:37:09

Ιαν 31, 2020

Παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της «Πρωτοβουλίας 1821-2021»

Μητσοτάκης Κυριάκος Πιμπλής Νίκος Λασκαρίδης Πάνος Μάνος Ιωάννης Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος Καραμανωλάκης Βαγγέλης Γκλαβίνας Παναγιώτης Γρηγορίου Βασίλειος Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Τσούχλος Νίκος Κωβαίος Άγγελος

Γλώσσα: Ελληνική