Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Γκρόθεντικ: Τα μαθηματικά σαν παραμύθι

Δοξιάδης Απόστολος

13 Φεβρουαρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 57:24 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2139
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Δοξιάδης Απόστολος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
13/02/2015

Διάρκεια
57:24

Εκδήλωση
Grothendieck: το Υπέρλαμπρο Άστρο των Μαθηματικών

Χώρος
Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς)

Διοργάνωση
Ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ

Κατηγορία
Μαθηματικά

Ετικέτες
Αλεξάντερ Γκρόθεντικ, Alexandre Grothendieck

Γιος ενός ρώσου αναρχικού και μιας γερμανίδας ακτιβίστριας, ο Αλεξάντερ Γκρόθεντικ (Alexandre Grothendieck) έζησε τα παιδικά του χρόνια ανάμεσα σε οικοτροφεία για εγκαταλειμμένα παιδιά και στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960 ένας από τους κορυφαίους μαθηματικούς του εικοστού αιώνα. Τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για μαθηματικό, το μετάλλιο Fields, δίδαξε σε ονομαστά ιδρύματα όπως το Collège de France και το Institut des Hautes Études Scientifiques. Η συμβολή του εκείνα τα χρόνια οδήγησε σε τέτοιες ριζικές αλλαγές το τοπίο της μαθηματικής έρευνας, που για πολλούς συναδέλφους του o Γκρόθεντικ θεωρείται ο μεγαλύτερος μαθηματικός της εποχής του.
 
Στην αρχή της δεκαετίας του 1970 το ενδιαφέρον του Γκρόθεντικ μετατοπίστηκε από τα μαθηματικά στην πολιτική και την οικολογία. Σταδιακά άρχισε να απομακρύνεται από την επιστημονική κοινότητα μέχρι που γύρω στο 1990 αποσύρθηκε σ’ ένα χωριό των Πυρηναίων όπου, με κύρια ενασχόληση το μυστικισμό και τη θρησκεία, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σαν ερημίτης συναντώντας ελάχιστους ανθρώπους και αρνούμενος οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση. Πέθανε στις 13 Νοεμβρίου 2014 σε ηλικία 86 ετών.
 
Στην εκδήλωση «Grothendieck: το Υπέρλαμπρο Άστρο των Μαθηματικών»η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ προσπάθησε να παρουσιάσει την εποχή και το επιστημονικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ανδρώθηκε ο Γκρόθεντικ καθώς και να εξηγήσει την προσωπική του προσφορά, την επιρροή αλλά και τον παράδοξο βίο του.
 
Η εκδήλωση περιλάμβανε δύο ομιλίες, οι οποίες δημοσιεύονται χωριστά στο Blod.
 
Η δεύτερη ομιλία είχε τον τίτλο «Γκρόθεντικ: Τα μαθηματικά σαν παραμύθι».  Ομιλητής, ο συγγραφέας και μαθηματικός Απόστολος Δοξιάδης , ο οποίος στο πρόγραμμα της βραδιάς σημειώνει:
 
«Ήταν κοινός τόπος στους ερευνητές μαθηματικούς των τελευταίων δεκαετίων του εικοστού αιώνα ότι ο Αλεξάντερ Γκρόθεντικ ήταν ο μεγαλύτερος όλων, ο άνθρωπος που άλλαξε τα μαθηματικά της εποχής του όσο κανένας άλλος. Καθώς σπούδασα μαθηματικά ακριβώς στα χρόνια της αιχμής του Γκρόθεντικ, τον συνάντησα, αλλά και έζησα με ανθρώπους που είχαν συνεχή επαφή μαζί του, έζησα με κάποια έννοια βιωματικά το μύθο του. Πέρα από την αδιαμφισβήτητη αλήθεια του μεγαλείου του, θα κουβεντιάσω το κατά πόσο οι αφηγήσεις γύρω από τον βίο του Γκρόθεντικ, αλλά και ο τρόπος που οι ανακαλύψεις του επηρέασαν και άλλαξαν τον κόσμο των μαθηματικών, μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα το πως προχωρεί η επιστήμη ως ανθρώπινη δραστηριότητα». 


Δοξιάδης Απόστολος Μαθηματικός, Συγγραφέας

Ο Απόστολος Δοξιάδης σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Παρίσι. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων -μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια- με πιο γνωστά, το πολυβραβευμένο "Ο Θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ" (Καστανιώτης) το οποίο μεταφράστηκε σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες.

Είναι επίσης, μαζί με τον Χρήστο Παπαδημητρίου, ο δημιουργός του Logicomix (Ίκαρος), του διάσημου graphic novel για τη ζωή του μαθηματικού Μπέρτραντ Ράσελ που κυκλοφορεί σε περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου.

Από τις εκδόσεις Princeton University Press κυκλοφορεί, σε επιμέλεια δική του και του καθηγητή στο Χάρβαρντ Barry Mazur, το πρώτο ερευνητικό βιβλίο για τη σχέση μαθηματικών και αφήγησης με τίτλο: Circles Disturbed: The Interplay Between Mathematics and Narrative.

Σχετικές ομιλίες