Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Γερμανικές εκλογές: η Γερμανία στις κάλπες, η Ευρώπη και η Ελλάδα στην αναμονή

Knapp Martin, Γαλιατσάτος Παναγής, Ράλλης Δημήτρης, Διαμαντοπούλου Άννα, Μαγγηριάδης Απόστολος

10 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:19:49 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2439
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη πραγματοποίησε το Lab 4 με θέμα «Γερμανικές εκλογές: η Γερμανία στις κάλπες, η Ευρώπη και η Ελλάδα στην αναμονή». Συντονιστής ήταν ο Απόστολος Μαγγηριάδης και ομιλητές οι Παναγής Γαλιατσάτος Δημοσιογράφος, Δημήτρης Ράλλης πρώην Πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία και Martin Knapp Coordinator Eurozone German Chambers of Commerce and Industry, CCI. Στη συζήτηση συμμετείχε η πρώην Υπουργός και Πρόεδρος του Δικτύου, Άννα Διαμαντοπούλου.

Κοινή συνισταμένη όλων των ομιλητών ήταν η εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά στη γερμανική πολιτική μετά τις Γερμανικές εκλογές και ότι πρέπει να κρατούμε μικρό καλάθι ως προς τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της προεκλογικής περιόδου που συζητήθηκε εκτενώς, ήταν η παντελής απουσία εξελίξεων στο ευρωπαϊκό πολιτικό και θεσμικό γίγνεσθαι, καθώς οι χώρες "σεβάστηκαν" απολύτως την προεκλογική περίοδο της Γερμανίας μην προκαλώντας κανενός είδους θέμα. Το ίδιο ακριβώς έκαναν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. η Επιτροπή, το Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και ούτω καθεξής.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή της Άννας Διαμαντοπούλου επί του συγκεκριμένου που δήλωσε: "ησυχία, η Ευρώπη κοιμάται".

Παρόλ' αυτά η αδιαμφισβήτητη ισχύς της Γερμανίας καθιστά απαραίτητη την ενεργοποίησή της, καθώς ο ρόλος της θα είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς όφελος όλων, γιατί είναι πολύ μεγάλη στην Ευρώπη και είναι πολύ μικρή στον κόσμο για να επιβιώσει μόνη της.

Knapp Martin Συντονιστής του «έργου Ευρωζώνη» της Ένωσης Γερμανικών Επιμελητηρίων Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK)

Μετά τις σπουδές στην Αρχαία, Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία και Ιστορία, ο Martin Knapp, από το 1983 έως το 1987, εργάστηκε στο Υπουργείο παρά τω Πρωθυπουργώ της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Αθήνα. Κατά την ίδια περίοδο εργαζόταν επίσης ως ξένος ανταποκριτής Τύπου για διάφορα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Από το 1988 έως το 2001, ο Martin Knapp ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κλάδου Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη. Από το 2001 έως το 2005, εργάστηκε ως Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της γερμανικής οικονομίας στο Βελιγράδι-Σερβία. Από το 2005 έως το 2008, εργάστηκε ως Συντονιστής του παγκόσμιου δικτύου των διμερών Επιμελητηρίων Εξωτερικού (AHK) στην Ένωση Γερμανικών Επιμελητηρίων Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK) στο Βερολίνο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Martin Knapp ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας στην Αθήνα. Τώρα συντονίζει το «Σχέδιο Ευρωζώνη »του DIHK και ασχολείται με τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας των χωρών που επηρεάζονται περισσότερο από την Ευρωκρίση.

Γαλιατσάτος Παναγής Δημοσιογράφος
Ράλλης Δημήτρης πρώην Πρέσβης

Ο πρέσβης Δημήτρης Ράλλης εισήλθε στην διπλωματική υπηρεσία το 1976 και έχει υπηρετήσει στο Ανατολικό Βερολίνο, στη Νέα Υόρκη, στη Δαμασκό, τη Μόσχα, τις Βρυξέλλες και τη Λευκωσία.

Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και ολοκλήρωσε τη σταδιορδρομία του στην Πρεσβεία του Βερολίνου, ως πρέσβης της Ελλάδας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Διαμαντοπούλου Άννα Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη - Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ (HLG) για το Μέλλον του Κοινωνικού Κράτους

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των think tanks “Friends of Europe” και “Notre Europe - Jacques Delors Institute”. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).

Προσωπική ιστοσελίδα της Άννας Διαμαντοπούλου

Μαγγηριάδης Απόστολος Δημοσιογράφος, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ)

Ο Απόστολος Μαγγηριάδης είναι παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ.

Ήταν Πολιτικός Ανταποκριτής στο ΣΚΑΪ TV και ραδιοφωνικός παραγωγός στο ΣΚΑΪ radio. Ήταν αρχισυντάκτης της εκπομπής "Ιστορίες".

Ήταν πολιτικός ανταποκριτής στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel και έχει συνεργαστεί με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και τα περιοδικά BHMAgazino, HOMME και FORTUNE. Την περίοδο 2010-2011 διετέλεσε σύμβουλος Τύπου του υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη.

Γράφει στο reader.gr και αρθρογραφεί τακτικά σε περιοδικά.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Δημοσιογραφία και τις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Columbia και πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ.

Σχετικές ομιλίες