Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

From pulp protection and tissue healing to pulp-dentin regeneration

Τζιάφας Δημήτρης

17 Ιουνίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 25:28 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2105
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Τζιάφας Δημήτρης

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
17/06/2011

Διάρκεια
25:28

Εκδήλωση
23rd IAPD Congress: Interdisciplinary Approach to Paediatric Dentistry

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο

Διοργάνωση
Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία

Κατηγορία
Οδοντιατρική

Ετικέτες
οδοντιατρική, ενδοδοντολογία, πολφός, οδοντίνη

Πρόκληση της σύγχρονης οδοντιατρικής έρευνας είναι η ενσωμάτωση της προχωρημένης βιολογικής γνώσης στα κλινικά προβλήματα της σημερινής οδοντιατρικής πράξης. Εδώ και πολλά χρόνια οι παιδοδοντίατροι χρησιμοποιούν θεραπευτικές τεχνικές των νεογιλών και νεαρών μόνιμων δοντιών που έχουν ως στόχο την προστασία του πολφού στις βαθιές κοιλότητες χωρίς αποκάλυψη πολφού ή την διέγερση πολφικής επανόρθωσης, σε πολφικές αποκαλύψεις που έχουν προκληθεί από τερηδόνα, φυσικό τραυματισμό ή ιατρογενώς. Η έρευνα είναι ακόμη ανοικτή σχετικά με την ικανότητα των παραδοσιακών υλικών - όπως οξειδίου ψευδαργύρου-ευγενόλης, υδροξειδίου του ασβεστίου, φορμοκρεσόλης, υαλοιονομερών κονιών, ρητινών ή των νεώτερων υλικών, όπως ΜΤΑ, biodentine - να δημιουργήσουν περιβάλλον κατάλληλο να προστατευθεί ο πολφός από μικρόβια, τοξίνες μικροβίων ή προϊόντα των οδοντιατρικών υλικών. Έχει δε γίνει κατανοητό, ότι οι ερωτήσεις για την αξία των παραδοσιακών τεχνικών και υλικών δεν μπορούν να απαντηθούν χωρίς τεκμηρίωση βασισμένη σε υψηλής ποιότητας τυχαιοποιημένες κλινικές έρευνες.

Περαιτέρω έχει γίνει κοινώς αποδεκτό ότι η φύση και η εξειδίκευση των βιολογικών μηχανισμών, μέσω των οποίων η πάθηση ή το τραύμα σε σύστημα ιστών επανορθώνεται, καθορίζει την μετέπειτα κλινική συμπεριφορά τους, γεγονός που αποτελεί και τον καθοριστικό παράγοντα στη μακροχρόνια επιτυχία της συγκεκριμένης θεραπευτικής μεθόδου. Βασισμένη στην παραπάνω παραδοχή, η σχετική έρευνα έχει προσανατολισθεί στην μελέτη της δυναμικότητας τεχνικών εμβιομηχανικής και αναγέννησης των ιστών, που έχουν ευρεία εφαρμογή σε άλλες περιοχές των βιοιατρικών επιστήμων, ώστε να σχεδιάστούν νέες θεραπευτικές τεχνικές αναγέννησης των οδοντικών ιστών. Μια από τις πλέον εντυπωσιακές κατευθύνσεις στο αντικείμενο της Παιδοδοντιατρικής και Ενδοδοντολογίας είναι ο σχεδιασμός νέων μεθόδων άμεσης και έμμεσης κάλυψης του πολφού. Πειραματικά αποτελέσματα σε ευρύ πεδίο ex vivo και in vivo ερευνών επανειλημμένως έχουν επιβεβαιώσει ότι η αναγέννηση του συστήματος οδοντίνης-πολφού με χρήση βιοενεργών μορίων μέσω της οδοντίνης, ή με συστήματα κατευθυνόμενης εμβιομηχανικής σε πολφικές αποκαλύψεις είναι εφικτή και ότι οι νέες βιολογικές τεχνικές μπορούν να αντικαταστήσουν τις σημερινές θεραπευτικές μεθόδους στο εγγύς μέλλον.

Τζιάφας Δημήτρης Καθηγητής Οδοντιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Καθηγητής Δημήτρης Τζιάφας είναι Διευθυντής του «Εργαστηρίου Ενδοδοντολογίας» της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1999 και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της ίδιας Σχολής από το 2008.
Διατέλεσε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οδοντιατρικής Έρευνας (CED-IADR) για την περίοδο 2006-2008 και Mέλος της επιτροπής William J. Gies Award της IADR/AADR για την περίοδο 2010-2013. Είναι, επίσης, Μέλος της Επιτροπής Έρευνας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοδοντολογίας (ESE) από το 2004.
Είναι συγγραφέας δύο συγγραμμάτων Βιολογίας των οδοντικών ιστών και έχει επικεντρώσει τις έρευνές του σε θέματα Ενδοδοντολογίας και Βιολογίας του συστήματος Οδοντίνης – Πολφού, έχοντας στο ενεργητικό του, από το 1980 μέχρι σήμερα, 70+ δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, 100+ παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια και 30+ εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής.
Ο καθηγητής Τζιάφας, από το 1981, πραγματοποιεί κλινική άσκηση ενδοδοντολογίας σε ιδιωτικό ιατρείο.

Σχετικές ομιλίες