Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Φωτίζοντας τα Σκοτάδια

Κουμίδου Αναστασία

8 Μαΐου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:22:21 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 7

Από ένα τυχαίο γεγονός, το 2013 ξεκίνησε η μελέτη και η διαδικασία της θεατρικής μεταφοράς της ελληνικής ιστορίας του 19ου αιώνα με επίκεντρο την Ελληνική Επανάσταση. Το ενδιαφέρον μου για την ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια και πιο συγκεκριμένα τις τελευταίες μέρες της ζωής του είχε τονωθεί ιδιαίτερα και από την έλλειψη, εκείνη την εποχή, θεατρικών έργων που αποτυπώνουν την μυθιστορηματική αυτή προσωπικότητα και τα γεγονότα, με εξαίρεση την τραγωδία του Καζαντζάκη. Οραματίστηκα ενα κοσμοπολίτικο πολιτικό θρίλερ με ρομαντικά στοιχεία και έτσι γεννήθηκε το Capo D’ Istria. Η θεατρικότητα της εποχής με οδήγησε στο επόμενο ανέβασμα, αυτό του πρώτου γυναικείου δημοσιευμένου θεατρικού έργου, τον Νικήρατο Υπό Ελληνίδος Τινός. Η πορεία που άρχισε το 2014 συνεχίζεται πάνω στην συνεχή έρευνα πάνω στο διάλογο Θεάτρου και Ελληνικής Επανάστασης.

Η τέχνη και ειδικά το θέατρο είναι ένας ΤΟΠΟΣ, ο καταλληλότερος ΤΟΠΟΣ για να αναζητήσουμε, να ξαναδούμε, να ξανασκεφτούμε και ίσως να ανακαλύψουμε πτυχές της ελληνικής ζωής του 19ου αιώνα που μας είναι άγνωστες. Γιατί το θέατρο φωτίζει και τα πιο πυκνά σκοτάδια.

Κουμίδου Αναστασία Σκηνοθέτης - Ηθοποιός

Η Αναστασία Κουμίδου είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ. Απόφοιτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου The Ohio State University στο ανώτατο επίπεδο σπουδών Master of Fine Arts, με ειδικότητα στην Θεατρική Σκηνοθεσία και Υποκριτική. Σπουδές υποκριτικής στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, με εξειδίκευση στον William Shakespeare. Έχει τιμηθεί με τις υποτροφίες Fulbright, του Εμπορικού Επιμελητηρίου και του AFS για θεατρικές σπουδές στις Η.Π.Α., Λονδίνο (Shakespeare και Ιαπωνικό Θέατρο) και στο Δουβλίνο (Θέατρο Δρόμου και Τσίρκο), αντίστοιχα.

Εργάζεται στο θέατρο ενεργά και αδιάλειπτα 35 χρόνια και έχει σκηνοθετήσει και παίξει σε πάνω από 50 παραστάσεις στην Ελλάδα και στην Αμερική. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με: Κ.Θ.Β.Ε, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Θέατρο Τέχνης, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, Κοζάνης, Αγρινίου, Σερρών, Κέρκυρας και Κομοτηνής μεταξύ άλλων και έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ. Στην Αμερική, εργάστηκε ως freelancer σκηνοθέτις σε αμερικάνικα θέατρα των πόλεων Columbus, OH, Pittsburgh, PA, Boulder, CO και New York, NY. Συνεργάστηκε με τα θέατρα: Wexner Centre for the Arts, The Reality Theatre, The Total Theatre, Bread and Circus Co., ViewChasm Prod., The Mylo Arts μεταξύ άλλων. Ως ηθοποιός ήταν μέλος του Arden Shakespeare Company. Έχει διδάξει σε δραματικές σχολές, πανεπιστημιακά τμήματα και σεμινάρια στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το θεατρικό έργο της Capo D’ Istria βραβεύτηκε με έπαινο Δραματουργίας Κάρολος Κουν 2014. Tον τίτλο της Καλύτερης Ηθοποιού της Πολιτείας του Ohio 1997 της απένειμαν οι κριτικοί θεάτρου της Πολιτείας του Ohio. Της έχει απονεμηθεί το Βραβείο Career Excellence Helen Papanikolas 1997. Είναι μέλος του ΣΕΗ και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Σχετικές ομιλίες

Παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» 01:37:09

Ιαν 31, 2020

Παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της «Πρωτοβουλίας 1821-2021»

Μητσοτάκης Κυριάκος Πιμπλής Νίκος Λασκαρίδης Πάνος Μάνος Ιωάννης Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος Καραμανωλάκης Βαγγέλης Γκλαβίνας Παναγιώτης Γρηγορίου Βασίλειος Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Τσούχλος Νίκος Κωβαίος Άγγελος

Γλώσσα: Ελληνική