Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ευρωπαίοι περιηγητές στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Από το ανοίκειο της Ανατολής στη φαντασμαγορία των αντιθέσεων (τέλη 15ου-τέλη 19ου αι.)

Βιγγοπούλου Ιόλη

18 Ιανουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:53:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1102
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τα περιηγητικά έργα αποτελούν ένα πολύ πλούσιο υλικό για την ιστορία της οθωμανικής πρωτεύουσας. H πρόσληψη, του χώρου και των κατοίκων της πολιτείας, από τους περιηγητές ακολούθησε πιστά το παλιρροϊκό κύμα όλων των πνευματικών, πολιτικών και πολιτιστικών ρευμάτων, που στη διάρκεια του 15ου και έως τον 20ό αιώνα έσυραν τους Δυτικοευρωπαίους στο μεγάλο παιγνίδι της Iστορίας. H λαμπρή πολιτεία την περίοδο αυτή, μέσα από τα κείμενα των περιηγητών είναι ο χώρος και οι κυρίαρχοί του, αλλά και οι άνθρωποι που την κατοικούν και τα γεγονότα που εξελίσσονται σε αυτήν και επηρεάζουν τις διεθνείς της κάθε εποχής εξελίξεις. Tα μνημεία αλλά και τα σύγχρονά με τους ταξιδιώτες κτίσματα, το τοπίο στον περιβάλλοντα χώρο, η οθωμανική διοίκηση και η δομή της μουσουλμανικής κοινωνίας, ο καθημερινός και δημόσιος βίος των κατοίκων, οι φορεσιές και οι ενδυματολογικές ιδιαιτερότητες αλλά και η ιστορία της πολιτείας και η διπλωματική εμπλοκή των Eυρωπαίων και τα πολιτικά συμβάντα κατέχουν αξιοσημείωτο χώρο στα έργα τους. Παράλληλα στα περιηγητικά κείμενα διαφαίνεται και το «βλέμμα» του καθενός ταξιδιώτη, η ιδεολογία του, το ατομικό ή ομαδικό όραμα, οι προσωπικοί μύθοι, συχνά δοσμένα όλα αυτά σε λογοτεχνικό ύφος. Το εικονογραφικό υλικό για την Κωνσταντινούπολη ακολουθεί το εκάστοτε εικαστικό πνεύμα της εποχής. Από τις πρώιμες απεικονίσεις σε ξυλογραφίες μέχρι τον απίστευτο πλούτο εικόνων, σε όλες τις μορφές εικαστικού υλικού (χαλκογραφίες, λιθογραφίες, ακουαρέλες, σχέδια, φωτογραφίες) που μας κληροδότησαν τα περιηγητικά έργα, παρακολουθούμε το πως για τους επισκέπτες της, η πόλη αυτή παρέμενε πάντα, η αιώνια «βασίλισσα» της Ανατολής.

Βιγγοπούλου Ιόλη Δρ. Ιστορίας - Ερευνήτρια

Η Ιόλη Βιγγοπούλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών, διπλωματούχος της Σχολής Ξεναγών Αθηνών και της Ecole du Louvre και Διδάκτωρ Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, εργάστηκε, σχεδόν τρεις δεκαετίες, ως Ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με γνωστικό αντικείμενο την ταξιδιωτική γραμματεία και την εικονογράφηση των περιηγητικών έργων.

Oι μελέτες, οι δημοσιεύσεις (περισσότερες από 200) και η συνεργασία της και με άλλους φορείς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Πανεπιστήμια, Υπουργεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκπαίδευση, Πολιτιστικές Εταιρείες και Ιδρύματα, Οικολογικές Οργανώσεις, EPΑ, UNESCO, κ.α.) αφορούν θέματα νοοτροπιών, τοπικής ιστορίας, ιστορικής και πολιτιστικής γεωγραφίας, κοινωνικής ιστορίας και πολιτισμού του νεότερου ελληνισμού καθώς και διαχρονικά ζητήματα πολιτισμικής ταυτότητας.

Στις δραστηριότητές της επίσης, συγκαταλέγονται διαλέξεις και ξεναγήσεις ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου, σε Έλληνες και αλλοδαπούς, μαθητές και ενήλικες, στον ευρύτερο χώρο του ελληνικού πολιτισμού. Ασχολείται με την ταξιδιωτική φωτογραφία με ελληνικές και διεθνείς συμμετοχές.

Σχετικές ομιλίες