Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Exploring Nature vs Nurture in the Oral Systemic Health Relationship

Wright Timothy J.

16 Ιουνίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 23:40 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1685
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Wright Timothy J.

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
16/06/2011

Διάρκεια
23:40

Εκδήλωση
23rd IAPD Congress: Interdisciplinary Approach to Paediatric Dentistry

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο

Διοργάνωση
Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία

Κατηγορία
Οδοντιατρική

Ετικέτες
στοματική υγεία, περιοδοντική νόσος

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον των ανακαλύψεων και νέων γνώσεων που αφορούν τη σχέση στοματικής και γενικής υγείας. Οι γνώσεις μας σχετικά με το ρόλο της γενετικής στη στοματική και γενική υγεία επίσης έχουν αυξηθεί και παρέχουν νέες γνώσεις σχετικά με τον κίνδυνο και την αντίσταση στην ασθένεια. Η περιοδοντική νόσος και η τερηδόνα είναι πολυπαραγοντικές νόσοι με εμπλοκή γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Υπάρχει ισχυρή τεκμηρίωση για τη συσχέτιση περιοδοντικής νόσου της μητέρας με προεκλαμψία, σακχαρώδη διαβήτη κυήσεως και άλλες προγεννητικές επιπλοκές.

Πολλές κληρονομικές νόσοι σχετίζονται με περιοδοντική νόσο και υπάρχει αυξανόμενη τεκμηρίωση ότι πολυμορφισμοί στα γονίδια, που επηρεάζουν την ανοσολογική απάντηση και την ομοιόσταση του οστού, είναι σημαντικοί για την εμφάνισή της. Πράγματι, πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι επιγενετικές μεταβολές ορισμένων γονιδίων όπως το E-Cadherin και το Cyclooxygenase 2(COX-2) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας περιοδοντίτιδας. Μια ποικιλία μελετών και πειραματικών προσεγγίσεων δείχνουν ότι περίπου το 50% του κινδύνου ή και αντίστασης στην εμφάνιση τερηδόνας είναι γενετικώς προκαθορισμένη. Γενετικές μελέτες δείχνουν ότι τα γονίδια που συνδέονται με σχηματισμό δοντιών και τη γεύση, σχετίζονται με τερηδονικό κίνδυνο.

Πολλά από τα γονίδια που φαίνεται να συμμετέχουν στον κίνδυνο ανάπτυξης περιοδοντικής νόσου και τερηδόνας εμπλέκονται και σε άλλες κρίσιμες για την υγεία καταστάσεις, όπως η φλεγμονή και η διατροφή. Η συμπεριφορά και η ψυχική υγεία προσθέτουν ένα επιπλέον σημαντικό παράγοντα, αυτόν της πολυπλοκότητας της αλληλεπίδρασης γενετικής και περιβάλλοντος στη συσχέτιση στοματικής και γενικής υγείας. Η κατανόηση του ρόλου και των αλληλεπιδράσεων της γενετικής και του περιβάλλοντος στη στοματική και γενική υγεία, θα βοηθήσει τελικά τους κλινικούς στην διάγνωση και την πρόληψη των νόσων του στόματος και των συνοδών γενικών συμπτωμάτων.

Wright Timothy J. Καθηγητής Παιδοδοντιατρικής, Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας

Ο καθηγητής Timothy J. Wright είναι πτυχιούχος της οδοντιατρικής  σχολής του Πανεπιστημίου West Virginia και έλαβε το πτυχίο Masters of Science στην Παιδοδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο της Alabama στο Birmingham. Ο καθηγητής Timothy J. Wright έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις - συμπεριλαμβανομένων εκείνων, της American Dental Association Teacher Training Fellowship,της William J Gies Award από το Journal of Dental Research - και υπήρξε «Robert Gorlin» επισκέπτης – καθηγητής. To 1990 o καθηγητής Timothy J. Wright έγινε μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου της North Carolina στο Chapel Hill. Ο καθηγητής Wright τιμήθηκε με τη διάκριση «James Bawden Distinguished Professor» και έγινε διευθυντής του Τμήματος Παιδοδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Η έρευνα του καθηγητή Wright έχει συμβάλλει στην βελτίωση της κατανόησης της φυσιολογίας των ενασβεστιωμένων ιστών και των αναπτυξιακών ανωμαλιών των δοντιών και των οστών μέσω της μελέτης της κληρονομικότητας που αφορούν αυτούς τους ιστούς. Το "Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας" των ΗΠΑ (NIH) αλλά και άλλοι Οργανισμοί έχουν χρηματοδοτήσει την έρευνα του που αφορά τη γενετική των δοντιών και των οστών του προσώπου. Αποτέλεσμα των μελετών του αυτών είναι 145 δημοσιεύσεις. Συγκεκριμένα η έρευνά του έχει επικεντρωθεί κυρίως στον καθορισμό των σχέσεων φαινότυπου και γονότυπου, και μια ποικιλία από κρανιοπροσωπικές δυσπλασίες όπως amelogenesis και dentinogenesis  imperfecta, εξωδερμική δυσπλασία, και το  σύνδρομο tricho-dento-osseous. Η πρόσφατη έρευνα του αφορά  τα γονίδια που εμπλέκονται στην ογκογένεση και συγκεκριμένα τα  γονίδια που εμπλέκονται στους οδοντογενείς όγκους, όπως το ameloblastoma. Ο καθηγητής Wright έχει πραγματοποιήσει  διαλέξεις στις ΗΠΑ και διεθνώς που αφορούν την Παιδοδοντιατρική και τη Γενετική.

1. Li et al. Archs Oral Biol 39: 1057-1062, 1194
 
2. Patir, A., Seymen, F., Yildirim, M., Deeley, K., Cooper, M., Marazita, M. & Vieira, A. Enamel formation genes are associated with high caries experience in Turkish children. Caries Research, S. Karger AG, P. O. Box Basel CH-4009 Switzerland, 2008, Vol. 42(5), pp. 394-400
 
3. Faulk & Dolinoy. Epigenetics 6:7, July 2011
 
4. Malek et al., Childhood growth and dental caries. Community Dent Health. Mar;26(1):38-42, 2009

Σχετικές ομιλίες