Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Euronews - το πολύγλωσσο ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό κανάλι

Μπίτσης Βασίλης

8 Νοεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 25:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 932
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ομιλία αυτή ανήκει στη θεματική ενότητα «Τα ελληνικά στο λογισμικό και στο οπτικοακουστικό διαδικτυακό οικοσύστημα του 21ου αιώνα» του Συνεδρίου «Το μέλλον των γλωσσικών επαγγελμάτων».

Στο πλαίσιο της ευρύτερης δράσης της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Μεταφράζοντας για την Ευρώπη», το Γραφείο Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά οργάνωσαν στις 8 Νοεμβρίου 2014 ένα συνέδριο για «Το μέλλον των Γλωσσικών Επαγγελμάτων». Το συνέδριο περιελάμβανε πέντε παράλληλες συνεδρίες και δύο στρογγυλές τράπεζες.
 
Η πέμπτη παράλληλη συνεδρία είχε τίτλο «Τα ελληνικά στο λογισμικό και στο οπτικοακουστικό διαδικτυακό οικοσύστημα του 21ου αιώνα» με βασικό ερώτημα εάν έχουν μέλλον τα ελληνικά στα λογισμικά, στα ειδησεογραφικά τηλεοπτικά προγράμματα και στις ταινίες, στα βιντεοπαιχνίδια και στα κινητά, στις ιατρικές συσκευές ευρείας χρήσης.
 
Ο Βασίλης Μπίτσης ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας του Euronews, τις γλωσσικές και δημοσιογραφικές γνώσεις και δεξιότητες που πρέπει να έχουν οι δημοσιογράφοι του σταθμού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση.

 
Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου διατίθενται μέσω της ιστοσελίδας του Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Το Συνέδριο βιντεοσκοπήθηκε από τους διοργανωτές. Το Blod ευχαριστεί το Γραφείο Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραχώρηση του οπτικοακουστικού υλικού της εκδήλωσης.

Μπίτσης Βασίλης Διευθυντής Euronews- Ελληνική Υπηρεσία

Γεννήθηκε στο Βαρλαάμ Ιωαννίνων. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσιο Δίκαιο στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές, στην Αγγλία. Κατέχει δυο Master, στις Πολιτικές Επιστήμες από το London School of Economics (LSE) και τις Διεθνείς Σχέσεις από το University of Sussex. Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, παρακολούθησε εκπαιδευτικά προγράμματα τηλεοπτικής ειδησεογραφίας στο CNN (Ατλάντα- Ουάσινγκτον- Νέα Υόρκη), στο ABC, CBS, ΝΒC, BBC και στο τμήμα Επικοινωνίας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Εργάστηκε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

Για σχεδόν 26 χρόνια, εργάστηκε στις Ειδήσεις και την Ενημέρωση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας- Τηλεόρασης, EΡΤ A.E. Είχε κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό, την οργάνωση, την ειδησεογραφική κάλυψη και τηλεοπτική μετάδοση των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών της ΝΕΤ και της ΕΤ-1. Ως δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης, εκτελεστικός παραγωγός και Διευθυντής Σύνταξης, ανέβηκε τη βαθμίδα της ιεραρχίας και άσκησε τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ (Ιαν. 2010- Σεπτ. 2012). Είχε την ευθύνη για όλες τις ειδήσεις και τα ενημερωτικά προγράμματα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, όπως επίσης και για τις εκατοντάδες ενημερωτικές εκπομπές στη διάρκεια της τρίμηνης προεκλογικής περιόδου Απρίλιος-Ιούνιος 2012, με αποκορύφωμα την πρώτη θέση της NET, την βραδιά των εκλογών.

Συνέδεσε το όνομά του με την τηλεοπτική παραγωγή και μετάδοση όλων των μεγάλων γεγονότων στην Ελλάδα και τον κόσμο για πάνω από δύο δεκαετίες: Πόλεμος στον Περσικό, πόλεμος στα Βαλκάνια, εισβολή στο Ιράκ, εθνικές εκλογικές και δημοτικές αναμετρήσεις, σύνοδοι κορυφής, συνέδρια κομμάτων, μεγάλες πολιτικές διοργανώσεις και ευρωεκλογές, επισκέψεις ξένων ηγετών, Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, σημαντικές διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, μεγάλοι σεισμοί και φυσικές καταστροφές και γεγονότα που σημάδευσαν την αλλαγή της χιλιετίας... Έχει καλύψει δημοσιογραφικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, τις ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια και δημοσιογραφικές αποστολές. Ήταν από τους πρωτεργάτες των Ψηφιακών καναλιών της ΕΡΤ.

Από τον Απρίλιο του 2013, ασκεί τα καθήκοντα του Διευθυντή της Ελληνικής Υπηρεσίας του EURONEWS.

Είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά.

Σχετικές ομιλίες