Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

H σύγχρονη έρευνα της πολυχρωμίας στα μνημεία της Ακρόπολης

Αγγελακοπούλου Ελένη

7 Απριλίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:04:28 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 898
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ομιλία επικεντρώνεται στα αποτελέσματα της διερεύνησης των χρωματικών στρωμάτων της κλασικής εποχής που διατηρούνται στις αρχιτεκτονικές επιφάνειες του Παρθενώνα. Κύρια έχουν διερευνηθεί οι επιφάνειες όπου ίχνη χρωμάτων ή διακοσμητικών μοτίβων είναι ορατά με γυμνό μάτι, συνήθως κάτω από ή μαζί με τις κρούστες φθοράς ή/και με στρώματα πάτινας, πορτοκαλοκάστανης απόχρωσης. Επιπλέον, εξετάστηκαν επιφάνειες που αναφέρονται σε ιστορικές πηγές και αναπαραστάσεις του 19ου αιώνα ως διακοσμημένες αλλά πλέον δεν διακρίνεται κάτι μακροσκοπικά.

Η μελέτη βασίζεται καταρχήν στην εφαρμογή απεικονιστικών μεθόδων καταγραφής χωρίς την λήψη δείγματος, επί τόπου. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των αναλυτικών μη-επεμβατικών τεχνικών που εφαρμοστήκαν επί τόπου καθώς και των εργαστηριακών τεχνικών που εφαρμόστηκαν στο εργαστήριο (στερεομικροσκοπία, φασματοσκοπία μ-Raman, ηλεκτρονικής μικροσκοπίας σάρωσης με μικροαναλυτή (SEM/EDX) και υπέρυθρη φασματοσκοπία με μετασχηματισμό Fourier (ATR-FTIR)), σε επιλεγμένα μικροδείγματα.

Από την παρούσα διερεύνηση προέκυψε ότι οι χρωστικές που χρησιμοποιηθήκαν για την διακόσμηση του Παρθενώνα και που διασώθηκαν έως σήμερα, είναι χρώματος μπλε (αζουρίτης, αιγυπτιακό μπλε ή μίξη των ανωτέρω), κόκκινου (κόκκινη ώχρα, κόκκινο του μολύβδου ή μίξη των ανωτέρω) και πράσινου (κονιχαλκίτης). Οι μίξεις δύο χρωστικών του ίδιου χρώματος προφανώς γίνονταν προκειμένου να αποδωθεί ένας συγκεκριμένος τόνος που θα απέφερε συγκεκριμένο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά που ταυτοποιείται η παρουσία κεριού μέλισσας, ως συνδετικό υλικό σε χρωματικά στρώματα αρχαίου μνημείου, εκτεθειμένου σε υπαίθριο περιβάλλον. Η παρουσία κεριού μέλισσας συνάδει με τις αρχαίες επιγραφές, που αναφέρονταν στην εγκαυστική τεχνική για τη διακόσμηση αρχαίων μνημείων.

Αγγελακοπούλου Ελένη Προϊσταμένη Τεχνικού Γραφείου Συντήρησης της Επιφάνειας των Μνημείων Ακρόπολης, Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης

Η Ελένη Αγγελακοπούλου είναι Χημικός Μηχανικός, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Εξειδίκευσης στην «Προστασία Μνημείων: Υλικά και Επεμβάσεις Συντήρησης» και Διδάκτωρ στον τομέα «Σχεδιασμός Κονιαμάτων αποκατάστασης για Ιστορικές Κατασκευές».

Στο παρελθόν έχει εργαστεί για 9 χρόνια, ως ερευνήτρια στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τα τελευταία 12 χρόνια εργάζεται στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ως Προϊσταμένη του Τεχνικού Γραφείου Συντήρησης των Μνημείων Ακρόπολης. Τα επιστημονικά θέματα με τα οποία ασχολείται αφορούν:
α) στην διερεύνηση της αρχιτεκτονικής πολυχρωμίας
β) στη διάγνωση της φθοράς και του χαρακτηρισμού των δομικών υλικών των μνημείων με χρήση μη καταστροφικών και αναλυτικών τεχνικών
γ) στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή συμβατών επεμβάσεων και υλικών (καθαρισμός, στερέωση, κονιάματα κ.λπ.) συντήρησης που θα διασφαλίσουν τη μακροζωία των ιστορικών κατασκευών.

Είναι συν-συγγραφέας σε πλήθος άρθρων που έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κατόπιν κρίσης και σε πρακτικά Διεθνών και Εθνικών συνεδρίων. Το ερευνητικό της έργο έχει αναφερθεί 1200 φορές από άλλους ερευνητές.

Σχετικές ομιλίες