Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«Επιθυμία Ελευθερίας» Η σύνθεση και η διαδρομή του οπτικοακουστικού αφηγήματος για την Ελληνική Επανάσταση από το μουσείο στο δημόσιο χώρο με τη χρήση νέων τεχνολογικών εφαρμογών

Λιάπη Μαριάνθη

8 Μαΐου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:16:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 43
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η «Επιθυμία Ελευθερίας» αποτελεί ένα συμβολικό, πολυ-επιπέδο οπτικοακουστικό αφήγημα το οποίο επιστρατεύει διαφορετικά πεδία τεχνολογικών εφαρμογών για να παρουσιάσει την Επανάσταση του 1821 χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη έργα τέχνης. Το καλλιτεχνικό αυτό ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο TUC TIE Lab του Πολυτεχνείου Κρήτης για την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και προβλήθηκε στις 12 και 13 Ιουνίου 2021 σε 18 πόλεις της Ελλάδας, ταυτόχρονα, με την τεχνική της χαρτογραφημένης προβολής (projection mapping).

Μέσα από εννέα επεισόδια, η "Επιθυμία Ελευθερίας" αφηγείται τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην έκρηξη του Αγώνα απεικονίζοντας καθοριστικές στιγμές, όπως η Μάχη στα Δερβενάκια, καθώς και στοιχεία από τις πρώτες Εθνοσυνελεύσεις και το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας. Για τη δημιουργία του έργου χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 300 έργα τέχνης από 33 Μουσεία, ιδιωτικές και άλλες συλλογές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το χρονολόγιο πάνω στο οποίο στήθηκε το αφήγημα καθόρισε και την τελική επιλογή των έργων τέχνης, κυρίως από τη ζωγραφική. Στη συνέχεια τα καλλιτεχνικά επεισόδια του έργου συντέθηκαν μέσα από μια πρωτότυπη μεθοδολογική προσέγγιση visual layering, η οποία «δίνει ζωή» σε δισδιάστατες εικόνες, προσθέτοντας βάθος, κίνηση και ήχο με την τεχνική του animation. Το εικαστικό αφήγημα επενδύθηκε με πρωτότυπη μουσική, ειδικά προσαρμοσμένη σε κάθε σκηνή.

Η τεράστια έκταση εφαρμογής του έργου επιχειρήθηκε για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο, με ταυτόχρονη προβολή στις όψεις 18 δημόσιων κτηρίων. Η προβολή προσαρμόστηκε σε κάθε ένα από τα 18 κτίρια με την εφαρμογή τεχνικών φωτογραμμετρίας και τρισδιάστατης χαρτογράφησης, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως αρχιτεκτονική σύνθεση, υλικότητα κ.ά. Όλες οι συνθήκες της βραδινής προβολής ενός ιστορικά και καλλιτεχνικά φορτισμένου έργου στην όψη ενός εμβληματικού κτιρίου, όπως είναι για παράδειγμα η Βουλή των Ελλήνων, οδήγησαν συνδυαστικά σε μια νέα βιωματική εμπειρία στο δημόσιο χώρο. Την ίδια στιγμή, η τεχνολογική επεξεργασία των έργων αυτών προσέθεσε μια νέα διαχρονική παράμετρο στη σχέση τους με το κοινό, εκτός μουσείου, η οποία αυξάνει το βαθμό επιρροής τους, χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους, καθώς συνεργάζονται σε μια ενιαία, μεγάλης κλίμακας, σύνθεση.

Επιπρόσθετα, η "Επιθυμία Ελευθερίας" μεταφέρθηκε σε μια ψηφιακή εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (AR) ώστε να παραμείνει μελλοντικά προσβάσιμη στους κατοίκους και τους επισκέπτες των 18 πόλεων.

Λιάπη Μαριάνθη Αρχιτέκτων-Ερευνήτρια - Υπεύθυνη σχεδιασμού και διαχείρισης ερευνητικών προγραμμάτων, Εργαστήριο TUC TIE Lab, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης

Η Μαριάνθη Λιάπη είναι Υπεύθυνη Σχεδιασμού και Διαχείρισης Ερευνητικών Προγραμμάτων στο Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Έχει αναπτύξει μια διεπιστημονική μεθοδολογία με την ονομασία «Εκπαιδότοποι», υπό την καθοδήγηση της Edith Ackermann, η οποία συνδυάζει καλές πρακτικές από το συμμετοχικό σχεδιασμό, το design thinking και τη σύγχρονη κουλτούρα των maker spaces. Στόχος της είναι η αναβάθμιση χώρων μάθησης και ο εμπλουτισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας, επενδύοντας ταυτόχρονα στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και τη δημιουργική ενεργοποίηση των μαθητών.

Σ' ένα ευρύτερο πλαίσιο, η ερευνητική της δράση στο TUC TIE Lab επικεντρώνεται στη βιωματική εργονομία του χώρου καθώς και στην ενίσχυση του υλικού περιβάλλοντος με σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Τα ερευνητικά της project διερευνούν χώρους μάθησης και παιχνιδιού, maker spaces, μεταβαλλόμενα ευφυή περιβάλλοντα, ακραία περιβάλλοντα, δράσεις πολιτισμού με projection mapping, καθώς και τεχνικές οπτικής οργάνωσης και σχεδιασμού της πληροφορίας. Το 2008 διακρίθηκε με το βραβείο Europe 40 under 40 Architecture Award, το 2015 ήταν Silver Winner και το 2020 Bronze Winner στα International Design Awards και το διάστημα 2018-2020 τρία από τα έργα της ερευνητικής της ομάδας πήραν χρυσό βραβείο στα Ελληνικά Education Leader Awards.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ και στη συνέχεια από το Massachusetts Institute of Technology, με μεταπτυχιακό τίτλο MS in Design and Computation, όπου σπούδασε με υποτροφίες από τα Ιδρύματα Fulbright, Μιχελη και Γεροντελη, καθώς και από το ΜΙΤ.

Σχετικές ομιλίες

Παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» 01:37:09

Ιαν 31, 2020

Παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της «Πρωτοβουλίας 1821-2021»

Μητσοτάκης Κυριάκος Πιμπλής Νίκος Λασκαρίδης Πάνος Μάνος Ιωάννης Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος Καραμανωλάκης Βαγγέλης Γκλαβίνας Παναγιώτης Γρηγορίου Βασίλειος Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Τσούχλος Νίκος Κωβαίος Άγγελος

Γλώσσα: Ελληνική