Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Επικοινωνιακές Διαστάσεις των Πολεμικών Συγκρούσεων και η Πρόκληση της Υπεύθυνης Ενημέρωσης

Καρατράντος Τριαντάφυλλος, Κριθάρη Ελβίρα, Παναγιώτου Νίκος, Φραγκονικολόπουλος Χρήστος, Λαγού Γεωργία, Λιναρδάτου Οντίν

12 Απριλίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:17:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 184

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Επικοινωνιακές Διαστάσεις των Πολεμικών Συγκρούσεων και η Πρόκληση της Υπεύθυνης Ενημέρωσης».

Η επικοινωνιακή διάσταση αποτελεί διαχρονικά μία σημαντική και κρίσιμη πτυχή των πολεμικών συγκρούσεων. Η επανάσταση της τεχνολογίας και ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των εναλλακτικών ΜΜΕ και των πλατφορμών επικοινωνίας έχουν δημιουργήσει μία νέα δυναμική για τη συμβολή της επικοινωνίας ενώ η παραπληροφόρηση και τα fake news, στο πλαίσιο και των
υβριδικών απειλών, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξε όλες αυτές τις διαστάσεις και τον τρόπο που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τον σύγχρονο πόλεμο. Σε αυτό το πλαίσιο, η υπεύθυνη ενημέρωση είναι το κυρίαρχο ζητούμενο. 

Ποιες είναι οι βασικές επικοινωνιακές διαστάσεις του πολέμου στην Ουκρανία; Πώς η παραπληροφόρηση λειτουργεί ως συστατικό στοιχείο του δόγματος υβριδικών επιχειρήσεων της Ρωσίας; Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις για την ενημέρωση των πολιτών από τα πεδία των μαχών και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η οργανωμένη προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Τέλος, ποιες είναι οι πολιτικές και το πλαίσιο της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης;

Συζητούν:
Τριαντάφυλλος Καρατράντος, Ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ/ Μέλος RAN- Policy Support Research
Advisory Board
Ελβίρα Κριθάρη, Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Νίκος Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δημοσιογραφίας, Αριστοτέλειο
Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο
Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Συντονίζει η Οντίν Λιναρδάτου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Απριλίου 2022 και μεταδόθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και στους επίσημους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube και στο Facebook

Καρατράντος Τριαντάφυλλος Ερευνητής, ΕΛΙΑΜΕΠ - Μέλος RAN- Policy Support Research Advisory Board

Ο Δρ. Τριαντάφυλλος Καρατράντος είναι διεθνολόγος με ειδικότητα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και στις νέες απειλές και ειδικότερα στην ριζοσπαστικοποίηση που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό και στην τρομοκρατία. Είναι σύμβουλος ερευνητικών προγραμμάτων για την ριζοσπαστικοποίηση, το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και τις πολιτικές πρόληψης στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας.

Επίσης, είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «η πόλωση από την μεταναστευτική- προσφυγική κρίση και η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού» και Διαλέκτης- Καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας στις θεματικές «διαπολιτισμικότητα, μετανάστευση και ασφάλεια, διαπολιτισμική και κοινοτική αστυνόμευση και ριζοσπαστικοποίηση και τρομοκρατία». Είναι διδάκτωρ Ευρωπαϊκής ασφάλειας και νέων απειλών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επιπρόσθετα, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής σε θέματα ριζοσπαστικοποίησης του Δικτύου RAN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος του δικτύου ειδικών του Κέντρου Τρομοκρατίας της CEPOL και ειδικός εκπαιδευτής σε θέματα hot– spots και αναγνώρισης «Αλλοδαπών» Τρομοκρατών Μαχητών.

Από το 2005, όταν και ως μέλος μίας ομάδας νέων κέρδισε την πρώτη του χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ ασχολείται επαγγελματικά με την προετοιμασία, την υποβολή, την υλοποίηση και την αξιολόγηση ευρωπαϊκών και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στον τομέα της ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας (HORIZON 2020, ISF– Police, ERASMUS+, DG JUSTICE, EDF). Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση είκοσι (23) προγραμμάτων. Η εκπαιδευτική του δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην εκπαίδευση των επαγγελματιών πρώτης γραμμής και των στελεχών των φορέων επιβολής του νόμου σε θέματα πρόληψης ριζοσπαστικοποίησης και καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ερευνητικά στο σχεδιασμό ασφάλειας, στην τρομοκρατία και στον βίαιο εξτρεμισμό, στη μεταρρύθμιση του τομέα ασφάλειας, στις πολιτικές αστυνόμευσης, στην συμπεριφορά των κρατών στο νέο περιβάλλον ασφάλειας, στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και στην εξωτερική πολιτική.

Έχει εκδώσει δύο βιβλία από τις Εκδόσεις Επίκεντρο και έχει επιμεληθεί ένα με τους Βασίλη Βαμβακά και Παναγή Παναγιωτόπουλο, ενώ έχει συμμετάσχει με εβδομήντα πέντε (75) κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και περιοδικές επιθεωρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συγγράψει ή συμμετάσχει στη συγγραφή δεκαπέντε (15) κειμένων εργασίας.

Τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Αύγουστο του 2021 διετέλεσε Σύμβουλος Πολιτικής Ασφάλειας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2021 είναι Σύμβουλος Πολιτικών Ασφάλειας του Υπουργού Επικρατείας.

Κριθάρη Ελβίρα Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Παναγιώτου Νίκος Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δημοσιογραφίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Νίκος Παναγιώτου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του «Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας» από το 2019. Υπήρξε υπότροφος του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών (Chevening Scholar of the Foreign and Commonwealth Office UK), υπότροφος της Google, των Πανεπιστημίων Universidade Fernando Pessoa (Πορτογαλία), RCAP Scholar του APU University (Ιαπωνία), του Beijing Foreign Studies University καθώς και διακρατικών υποτροφιών. Έχει σημαντικό ερευνητικό έργο, με το πλέον ξεχωριστό αυτό που χρηματοδοτεί η Google (Digital News Initiaves). Είναι επιστημονικά και οργανωτικά υπεύθυνος του “Thessaloniki International Media Summer Academy” και Διευθυντής του “Digital Communication Network SouthEast Europe Hub”, μία κοινοπραξία του ΑΠΘ, του Digital Communication Network, ΜΚΟ, ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και εταιριών που εργάζονται στα πεδία της ψηφιακής επικοινωνίας, εκστρατειών κοινωνικού αντικτύπου, τεχνολογίας και καινοτομίας.

(Πηγή: Peace Journalism Lab, www.pjl.jour.auth.gr)

Φραγκονικολόπουλος Χρήστος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Χρήστος Φραγκονικολόπουλος είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και κάτοχος της Έδρας Jean Monnet με γνωστικό αντικείμενο τη Δημοσιογραφία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Σπούδασε Πολιτική και Διακυβέρνηση και πήρε το διδακτορικό του στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Καντέρμπουρυ (Ηνωμένο Βασίλειο). Είναι συγγραφέας των βιβλίων ΕΕ: Η αναπόφευκτη πρόκληση της δημοκρατικής νομιμοποίησης (Επίκεντρο 2017), Ο παγκόσμιος ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Σιδέρης, 2007), Ο εκδημοκρατισμός της παγκόσμιας διακυβέρνησης: Μια εισαγωγή στην Κοσμοπολιτική Δημοκρατία (μαζί με τον Φ. Προέδρου, Σιδέρης 2010), Τα ‘εθνική θέματα’ στη δίνη των ΜΜΕ (μαζί με τον Γ. Πλειό, Σιδέρης 2011), Διεθνείς Διενέξεις: Αντιμετώπιση και Επίλυση (μαζί με Α. Ηρακλείδη και Γ. Κωστάκο, Ι. Σιδέρης 2004). Επιμελητής/συνεπιμελητής των βιβλίων ΜΜΕ, Κοινωνία και Πολιτική (Ι. Σιδέρης, 2005), Το παρόν και μέλλον της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής (Ι. Σιδέρης 1995).

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 40 κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και κείμενα σε περιοδικά όπως Global Society, The Round Table, Nordicom, Etudes Helleniques, Greek Review of Political Science, Greek Review of Communication, Journal of Contemporary European Studies, Journal of Media and Cultural Politics, Place Branding and Public Diplomacy, Global Media Journal, Diplomacy and Statecraft, Global Discourse, Bridges, Journal of International Electronic Governance, New Perspectives on European Society and Politics, Media Dialogues, Journalism and Journal of Greek Culture and Communication. Είναι επίσης συνεπιμελητής του βιβλίου Transnational Celebrity Activism: Changing the World? (Intellect, University of Chicago Press 2011).

Λαγού Γεωργία Ανταποκρίτρια OPEN TV
Λιναρδάτου Οντίν Δημοσιογράφος - Υπεύθυνη Επικοινωνίας, ΕΛΙΑΜΕΠ

Η Οντίν Λιναρδάτου είναι δημοσιογράφος και Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Σχετικές ομιλίες

#Retreat2019 | «Περί αλήθειας και αντικειμενικότητας στη δημοσιογραφία και την επικοινωνία» 01:27:10

Σεπ 13, 2019

#Retreat2019 | «Περί αλήθειας και αντικειμενικότητας στη δημοσιογραφία και την επικοινωνία»

Κουσούλης Λευτέρης Παπαγιαννίδης Αντώνης Πυργιώτη Μαριάννα Σεβαστάκης Δημήτρης Παντελάκης Γιάννης Μουρδουκούτας Βασίλης Βατικιώτης Λεωνίδας Ιορδανίδου Σοφία

Γλώσσα: Ελληνική