Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εμβολιασμοί ρουτίνας σε ενήλικες

Πεφάνης Άγγελος

16 Απριλίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 20:10 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2536
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της Αμερικανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τους Εμβολιασμούς, καθώς και τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό των ενηλίκων, οι συστάσεις είναι οι ακόλουθες:

Ι. Τετάνου, διεφθερίτιδας (Τd): Ενήλικες (και έγκυοι) με αβέβαιο ιστορικό πλήρους αρχικής ανοσοποίησης πρεπει να λάβουν πλήρη σειρά εμβολιασμού (τρεις δόσεις). Σε περίπτωση που έχει παρέλθει 10-ετία μετά από πλήρη αρχική ανοσοποίηση χορηγείται αναμνηστική δόση.

ΙΙ. Τετάνου, διεφθερίτιδας (Τd) και ακυτταρικό κοκκύτου (Tdap): Δύο γερμανικές μελέτες κατέδειξαν την ανάγκη εμβολιασμού κατά του κοκκύτου: η πρώτη αναδεικνύοντας αύξηση στα ποσοστά κοκκύτου των ενηλίκων (20% το 1995, 68% το 2007) και η δεύτερη υπολογίζοντας ότι το 80% του βρεφικού κοκκύτη οφείλεται σε ενδοοικογενειακή μόλυνση.

ΙΙΙ. ΗPV: Στην Ελλάδα το εμβόλιο που χορηγείται για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας χορηγείται σε κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών αλλά και σε κορίτσια και νέες γυναίκες ηλικίας 15-26 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί προηγουμένως.

ΙV. Ανεμευλογιάς: Συνιστάται για όσους δεν έχουν ιστορικό προηγούμενης έκθεσης σε ανεμευλογιά και είναι άτομα υψηλού κυνδίνου για μετάδοση, όπως ανοσοκατασταλμένα άτομα ή άτομα εργαζομενα με παιδιά.

V. Ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς (ΜΜR): Άτομα που γεννήθηκαν μετά το 1957 πρέπει να λάβουν μια δόση του εμβολίου κατόπιν συνεννοήσεως με το γιατρό τους.

VI. Αντι-πνευμονιοκοκκικό: Συνιστάται σε άτομα άνω τω 65 ετών αλλά και σε εδικές κατηγορίες ατόμων από 5-64 ετών, όπως καπνιστές, άτομα με βρογχικό άσθμα, αναπνευστική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, αλκοολισμό κλπ.

VII. Αντι-μηνιγγιτιδοκοκκικό: Συνιστάται σε ειδικές κατηγορίες ενηλίκων. Το συζευμένο εμβόλιο συνιστάται σε εφήβους, πρωτοετείς φοιτητές που διαμένουν σε εστίες, νεοσύλλεκτους και άτομα που ταξιδεύουν σε χώρες με αυξημένα κρούσματα.

VIII. Ηπατιτιδα Α και Β: Χορηγούνται επιλεκτικά σε άτομα που κρίνονται ότι τα εχουν ανάγκη.

Πεφάνης Άγγελος Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Συντονιστής-Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο "Σωτηρία"

Ο Αγγελος Πεφάνης είναι Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Συντονιστής Διευθυντής της παθολογικής Κλινικής του ΓΝΝΘΑ "Η Σωτηρία" στην Αθήνα. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Πεφάνης ειδικεύθηκε στην Παθολογία στην Αθήνα και στη Λοιμωξιολογία στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Harvard. Υπήρξε μέλος της επιτροπής για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς οργανισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ. Από το 2005 είναι διευθυντής σύνταξης της έκδοσης "Ιατρική". Εχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών άρθρων.

1. Advisory Committee on Immunization Practices, Ann Intern Med 2010

2. Hellenbrand W, Beier D, Jensen E, Littmann M, Meyer C, Oppermann H, et al, The epidemiology of pertussis in Germany: past and present, BMC Infect Dis 2009
 
3. Quadrivalent Human Papillomavirus Vaccine Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP), MMWR March 12, 2007
 
4. Poulakou G, katsarolis I, Matthaiopoulou I, Tsiodras S, Kanavaki S, Hatzaki D et al, Nationwide surveillance of Streptococcues pneumoniae in Greece: patterns of resistance and serotype epidemiology, Int J Antimicrob Agents, 2007

Σχετικές ομιλίες

Επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας: γρίπη, ιός Δυτικού Νείλου, ιλαρά, παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις (πρόληψη, μύθοι και αλήθειες) - Εισαγωγικές ομιλίες 13:33

Οκτ 04, 2018

Επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας: γρίπη, ιός Δυτικού Νείλου, ιλαρά, παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις (πρόληψη, μύθοι και αλήθειες) - Εισαγωγικές ομιλίες

Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος Μπασκόζος Γιάννης Ρόζενμπεργκ Θεόφιλος Σπηλιωπούλου Χαρά Λεμονίδου Χρυσούλα

Γλώσσα: Ελληνική