Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Effects of maternal oral health during pregnancy on infant health and development

Μαδιανός Φοίβος Ν.

16 Ιουνίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 22:26 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2527
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μαδιανός Φοίβος Ν.

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
16/06/2011

Διάρκεια
22:26

Εκδήλωση
23rd IAPD Congress: Interdisciplinary Approach to Paediatric Dentistry

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο

Διοργάνωση
Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία

Κατηγορία
Οδοντιατρική

Ετικέτες
περιοδοντική υγεία, εγκυμοσύνη, οδοντιατρική

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι ερευνητές μελετούν τη συσχέτιση της περιοδοντικής υγείας της εγκύου με την εκδήλωση ανεπιθύμητων επιπλοκών στην εγκυμοσύνη (πρόωρος τοκετός, πρόωρα ελλιποβαρή νεογνά, προεκλαμψία και σακχαρώδης διαβήτης κυήσεως).

Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι αυτή η συχέτιση είναι βιολογικά δυνατή και έχουν προταθεί αρκετοί μηχανισμοί. Συνοπτικά αναφέρονται: 1) περιοδοντοπαθογόνα βακτήρια από τα ούλα εισέρχονται στην κυκλοφορία και φθάνοντας στην εμβρυο-πλακουντική μονάδα εκκινούν μια τοπική φλεγμονώδη αντίδραση, 2) προφλεγμονώδεις κυτταροκίνες εισέρχονται στην αιματική κυκλοφορία και φθάνουν στο ήπαρ, όπου προκαλούν την απελευθέρωση πρωτεïνών οξείας φάσης, οι οποίες με τη σειρά τους δύνανται να ενισχύσουν μια φλεγμονώδη αντίδραση στην εμβρυο-πλακουντική μονάδα και 3) συνδυασμός των ανωτέρω.

Τα αποτελέσματα επιδημιολογικών μελετών σε ανθρώπους (μελέτες ασθενών-μαρτύρων, προοπτικές μελέτες) είναι αντικρουόμενα λόγω της ετερογένειας και των περιορισμών των μελετών, π.χ.: 1) διαφορές στη φυλή ανάμεσα στους μετέχοντες στο πληθυσμιακό δείγμα, 2) διαφορές στο μέγεθος του δείγματος, 3) διαφορές στον ορισμό της περιοδοντικής νόσου και των επιπλοκών και 4) διαφορετικός/ανεπαρκής έλεγχος για γνωστούς παράγοντες κινδύνου.

Σχετικά μικρός είναι ο αριθμός των παρεμβατικών μελετών που και αυτές κατέληξαν σε αντικρουόμενα αποτελέσματα λόγω του ότι: 1) πραγματοποιήθηκε θεραπεία σε διαφορετικής έκτασης και βαρύτητας περιοδοντίτιδα, 2) το δείγμα των μελετών διέφερε σημαντικά και 3) η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε σε άλλοτε διαφορετικό χρόνο και με διαφορετική μέθοδο.

Πρώιμα/ προκαταρκτικά αποτελέσματα από μελέτες σε πειραματόζωα καταδεικνύουν την πιθανότητα η περιοδοντική νόσος της μητέρας να επηρεάζει την επιβίωση του νεογνού, αλλά και παραμέτρους συμπεριφοράς καθώς και το διαβητικό status του βρέφους. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η περιοδοντική κατάσταση της μητέρας πιθανόν να επηρεάζει το αναπτυσσόμενο έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και την ποιότητα ζωής του αργότερα.

Παράμετροι της καθημερινής κλινικής οδοντιατρικής φροντίδας, όπως η χρήση τοπικών αναισθητικών, η λήψη ακτινογραφιών και η χορήγηση αντιβιοτικών, κατά τη διάρκεια της κύησης ή/και του θηλασμού μπορεί να επιδράσουν βλαπτικά στα δόντια και γενικότερα στην ανάπτυξη και την υγεία του εμβρύου και του μετέπειτα νηπίου.

Μαδιανός Φοίβος Ν. Καθηγητής Περιοδοντολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Φοίβος Ν. Μαδιανός είναι Καθηγητής της Περιοδοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και  διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος εξειδίκευσης στην Περιοδοντολογία του ιδίου Πανεπιστημίου.

Είναι πτυχιούχος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1989). Ολοκλήρωσε την εξειδίκευσή του στην Περιοδοντολογία στο Πανεπιστήμιο του Göteborg  της Σουηδίας το 1992 και απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα στην Μικροβιολογία του Στόματος από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 1997. Από το 1998 έως το 2000 ήταν Post-Doctoral Research Fellow και από το 2000 έως το 2002 Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ.

Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της European Federation of Periodontology καθώς και του διοικητικού συμβουλίου του  Continental European Division of the International Association for Dental Research.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 40 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά που αφορούν στην παθογένεια της περιοδοντικής νόσου, στην επίπτωση της περιοδοντίτιδας στην γενική υγεία, καθώς και στην εμφυτευματολογία. Οι δημοσιεύσεις αυτές έχουν λάβει περισσότερες από 1500 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία.


Τιμήθηκε με το "Hans-R. Mülhemann Research Prize" από τη Swiss Society of Periodontology το 1997, με το "Anthony A. Rizzo Young Investigator Award" από το IADR Periodontal Research Group το 2004 και με το "Clinical Research Award" από την American Academy of Periodontology το 2006.

1. Kramer, B., Kallapur, S., Newnham, J. & Jobe, A. "Prenatal inflammation and lung development", Seminars in Fetal and Neonatal Medicine, 2009, Vol. 14(1), pp. 2-7

2. Lopez, N., Da Silva, I., Ipinza, J. & Gutiérrez, J. "Periodontal therapy reduces the rate of preterm low birth weight in women with pregnancy-associated gingivitis", Journal of periodontology, Am Acad Periodontology, 2005, Vol. 76(11-s), pp. 2144-2153

3. Michalowicz, B., Hodges, J., DiAngelis, A., Lupo, V., Novak, M., Ferguson, J., Buchanan, W., Bofill, J., Papapanou, P., Mitchell, D. & others, "Treatment of periodontal disease and the risk of preterm birth", New England Journal of Medicine, Mass Medical Soc, 2006, Vol. 355(18), pp. 1885-1894

Σχετικές ομιλίες