Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Έτος Αριστοτέλη: Λόγος περί παθών – Από την ρητορική του μίσους στην ρητορική της αποδοχής - Εναρκτήριες ομιλίες

Πελεγρίνης Θεοδόσης, Τζιαμπίρης Αριστοτέλης, Buckby Tony

19 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:20:43 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 999
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το British Council και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC), και με την υποστήριξη του Megaron Plus, συνδιοργάνωσαν το διεθνές συμπόσιο «Έτος Αριστοτέλη: Λόγος περί παθών – Από την ρητορική του μίσους στην ρητορική της αποδοχής».

Το διήμερο συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, με στόχο, εξ αφορμής της Ρητορικής του Αριστοτέλη, να διερευνηθεί το φαινόμενο της Ρητορικής του Μίσους στο πλαίσιο του δημοσίου λόγου, της εκπαίδευσης και της ψυχολογίας.

Εξετάστηκαν οι διάφορες μορφές που παίρνει η Ρητορική του Μίσους, οι ομάδες που πλήττονται συνήθως, τα αίτια εκδήλωσης του φαινομένου και οι συνέπειες αυτού, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε εμπειρίες και πρακτικές άλλων χωρών.

Πελεγρίνης Θεοδόσης Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης είναι Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ φιλοσοφίας του πανεπιστημίου του Έξετερ της Aγγλίας.

Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2007.

Eκτός από τις μελέτες του και τα άρθρα, που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά και σε εφημερίδες, έχει γράψει ως τώρα 25 βιβλία:

Πέρα από την συγγραφική δραστηριότητα και την ακαδημαϊκή διδασκαλία, έχει οργανώσει επτά πανελλήνια και διεθνή συμπόσια στο Παλιό Πανεπιστήμιο: το 1993 με θέμα «Φάουστ: η μαγεία της φιλοσοφίας-η φιλοσοφία της μαγείας», το 1994 με θέμα «Γαλιλαίος Γαλιλέι: αιρετικές φωνές», το 1996 με θέμα «H εκδίκηση», το 1997 με θέμα «H μοχθηρία του γέλιου», το 1998 «Tο αίωνιο θήλυ» και το 1999 «Ωδή στην νύχτα» και 2000 H αξία της φθοράς. Στο πλαίσιο των συμποσίων αυτών παρουσιάστηκαν αντίστοιχα οι επαγελματικές θεατρικές παραστάσεις των έργων: Φάουστ του Γκαίτε, Γαλιλαίος Γαλιλέι του Mπρεχτ σε μουσική του Άισλερ, Oθέλλος του Σαίξπηρ, Δον Zουάν του Mολιέρου, Λοκαντιέρα του Γκολντόνι, Tα λάθη μιας νύχτας του Γκόλντσμιθ και Eλένη του Pίτσου.

Παράλληλα προς την επιστημονική δραστηριότητά του ο καθηγητής Πελεγρίνης έχει εκδώσει από τις εκδόσεις Πατάκη δυο λογοτεχνικά βιβλία: την συλλογή διηγημάτων με τον γενικό τίτλο Δεύτερη επιλογή και το μυθιστόρημαTο είδωλο του κόσμου , το οποίον παρουσιάστηκε επίσης από το Tρίτο Πρόγραμμα της Eλληνικής Pαδιοφωνίας.

Oργάνωσε και παρουσίασε στην Δημόσια Tηλεόραση τρεις σειρές εκπομπών: το 1999 την αποτελούμενη από 10 επεισόδια σειρά Tην ταυτότητά σας, παρακαλώ, το 2000 την αποτελούμενη από 13 επεισόδια σειρά Kαι το ταξίδι συνεχίζεται και το 2002 την αποτελούμενη από 13 επεισόδια σειρά Η 25η Ώρα.

Συνεργάστηκε, ακόμη, με το Τρίτο Πρόγραμμα της Eλληνικής Pαδιοφωνίας., όπου το 2001 και το 2002 παρουσίασε, αντίστοιχα τις καθημερινές εκπομπές Eγχειρίδιο φιλοσοφίας και Λεξικό της Φιλοσοφίας.

Από το 2006, στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus, παρουσιάζει την Φιλοσοφία στην Σκηνή, σειρά θεατρικών παραστάσεων που αναφέρονται στην ζωή και την πνευματική δράση κορυφαίων φιλοσόφων της αρχαιότητας και της νεότερης και σύγχρονης εποχής. Ήδη ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος που αναφέρεται στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία –ειδικότερα: σον Θαλή, τον Ηράκλειτο, τον Πυθαγόρα, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τον Μάρκο Αυρήλιο–, και από τις 15 Μαΐου άρχισε ο δεύτερος κύκλος, στον οποίο περιλαμβάνονται ο Καρτέσιος, ο Χιουμ, ο Καντ, ο Σοπενχάουερ, ο Νίτσε, ο Κίρκεγκωρ και ο Βιτγκενστάιν.

Ιστοσελίδα του Θεοδόσιου Πελεγρίνη

Τζιαμπίρης Αριστοτέλης Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά

Ο Δρ. Αριστοτέλης Τζιαμπίρης είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι επίσης Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Ενέργεια: Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία, Μόνιμος Εταίρος (Standing Fellow) του Remarque Institute του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), Επισκέπτης Εταίρος (Visiting [Non-Resident] Fellow) στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC), Ακαδημαϊκός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ "Eastern Mediterranean Regional Training Partnership" Program, Εξεταστής για το μάθημα Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτική για την εισαγωγή ακολούθων πρεσβείας στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και ακαδημαϊκός σύμβουλος του Hellenic American Leadership Council (HALC). Ο Δρ.Τζιαμπίρης υπήρξε Onassis Senior Visiting Scholar στο University of Illinois at Chicago (Αυγουστος - Σεπτέμβριος 2016), Visiting Fellow στο The Remarque Institute του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης-NYU (2013-2014), και το 2009 ήταν Visiting Scholar στο Πανεπιστήμιο Columbia (The Harriman Institute). Διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά (2012-2013), Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αναλύσεων Άμυνας (IAA-Αθήνα, Ελλάδα, 2004-2009) και του Διοικητικού Συμβουλίου της IAA (Σεπτέμβριος 2005-Ιούνιος 2006), καθώς και πρώην Ερευνητικός Συνεργάτης στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ- 2000-2008). Είναι συγγραφέας των βιβλίων: The Emergence of Israeli-Greek Cooperation (Springer, 2015), Faith and Reason of State: Lessons from Early Modern Europe and Cardinal Richelieu (Nova Science, 2009), Kosovo’s Endgame: Sovereignty and Stability in the Western Balkans (IAA, 2006), Διεθνείς Σχέσεις και Μακεδονικό Ζήτημα (ΕΛΙΑΜΕΠ, 2003, Greece, European Political Cooperation and the Macedonian Question (Ashgate Press, 2000), co-editor (με τον Spyridon Litsas) του Foreign Policy Under Austerity: Greece’s Return to Normality? (Palgrave Macmillan, 2016) και co-editor (με τον Spyridon Litsas) του The Eastern Mediterranean in Transition (Ashgate Press, 2015).

Ο Δρ. Τζιαμπίρης έχει δημοσιεύσει σειρά δοκιμίων κυρίως για τις διεθνείς σχέσεις και την ελληνική εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Άρθρα και σχόλια του για τα τρέχοντα διεθνή θέματα έχουν φιλοξενηθεί σε εφημερίδες και ιστοσελίδες όπως The International New York Times, The Jerusalem Post, The Huffington Post, The Washington Post, The Washington Times, The National Interest κ.α.

Σπούδασε (BA) στο Middlebury College και συνέχισε τις σπουδές του λαμβάνοντας μεταπτυχιακό MSc (econ) και διδακτορικό τίτλο (PhD) από το London School of Economics and Political Science.

Buckby Tony Διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο το Πανεπιστήμιο του Nottingham και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Essex.

Δίδαξε αγγλική λογοτεχνία σε πανεπιστημιακό επίπεδο στην Ιταλία και συγκαταλέγεται στους συγγραφείς των υλικών διδασκαλίας γλωσσών που εκδόθηκαν από το Cambridge University Press.

Διετέλεσε Διευθυντής της Σχολής του Βρετανικού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας και στη συνέχεια άρχισε τη συνεργασία του με το  British Council  στο πλαίσιο της οποίας ανέλαβε μια σειρά από ηγετικούς ρόλους.

Το 1990 διορίστηκε διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου στην Μπολόνια και, αργότερα ανέλαβε Διευθυντής Υπηρεσιών Γλώσσας και στη συνέχεια  αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου Ιταλία (2001-2004).

Αργότερα υπηρέτησε  ως Αναπληρωτής Διευθυντή Αγγλικής Γλώσσας στην έδρα του Βρετανικού Συμβουλίου στο Λονδίνο, όπου ασχολήθηκε με το έργο Οργανισμού στην Ευρώπη, την Ανατολική Ασία και την Κίνα.

Από το 2007-2011 διετέλεσε Διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία και Πολιτιστικός Σύμβουλος της Βρετανικής πρεσβείας στη Σόφια πριν από τη τοποθέτησή του στην σημερινή θέση του στην Ελλάδα.

Σχετικές ομιλίες