Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Δούρειος Γρίφος

Χούλης Πανταζής

20 Μαΐου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:21:54 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 888
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Χούλης Πανταζής

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
20/05/2019

Διάρκεια
00:21:54

Εκδήλωση
Pint of Science Festival 2019

Χώρος
MoMix

Διοργάνωση
Pint of Science

Κατηγορία
Μαθηματικά

Ετικέτες
Pint of Science, επιστήμη, Δούρειος Γρίφος, γρίφος, μαθηματικά, εκπαιδευτικό παιχνίδι

Το BLOD βιντεοσκόπησε 2 ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Pint of Science Festival 2019, τη Δευτέρα 20 Μαΐου στο MoMix Bar. Ακολουθούν η σύνοψη της ομιλίας και το Δελτίο Τύπου των διοργανωτών για το Pint of Science Festival:

Δούρειος Γρίφος

Όταν οι μαθητές τρομάζουν διαβάζοντας τριγωνομετρία, όταν κρύβονται στη θέα ενός ολοκληρώματος, όταν τρέχουν πανικόβλητοι στο άκουσμα της λέξης άλγεβρα, τότε εμφανίζεται ο Δούρειος Γρίφος, το εκπαιδευτικό εργαλείο μεταμφιεσμένο σε παιχνίδι!

Αυτό τον Μάιο, η γνώση ξεχείλισε από τα ποτήρια μας… Σε πέντε από τα πιο κεντρικά bars της Αθήνας, για 3 συνεχόμενες μέρες συζητήσαμε και θα ήπιαμε στην υγειά της Επιστήμης!

Pint of Science! Η «εναλλακτική» μορφή επικοινωνίας της Επιστήμης, ένα πρωτότυπο και τολμηρό μέσον διάδοσης της γνώσης, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Σήμερα πραγματοποιείται σε 24 χώρες και 400 πόλεις παγκοσμίως.

Τι είναι όμως το Pint of Science και από πού ξεκίνησε;

Ένα μεγάλο κίνημα στα πλαίσια της διάχυσης της επιστήμης με ‘αντισυμβατικό’ αλλά και ελκυστικό τρόπο. Ξεκίνησε το 2012 από μια παρέα φίλων ερευνητών στα εργαστήρια του Imperial College of Science, Technology and Medicine στο Λονδίνο υιοθετώντας την φιλοσοφία των pubs. Σκοπός είναι να φέρει κοντά τους επιστήμονες και την κοινωνία με τρόπο απλό και άμεσο, στο οικείο και φιλικό περιβάλλον ενός bar. Όραμα της ομάδας να διαδοθεί το πάθος για τη γνώση και την επιστημονική έρευνα. Από το 2015 πραγματοποιείται ανά την υφήλιο, μέσα σε μια κανάτα μπύρα και κερδίζει συνέχεια τις καρδιές όλων…

Από τις 20 έως τις 22 Μαΐου, 42 εξαιρετικοί Έλληνες επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συζήτησαν στην Αθήνα για τα μικρά και μεγάλα «θαύματα» της επιστήμης και τεχνολογίας που απασχολούν την καθημερινότητά μας και μοιραστήκαμε τις «ανησυχίες» μας με ένα πότο στο χέρι.

Λίγα από τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν τα:
–Ενσυνειδητότητα vs φλερτ, αξίζει το debate;
–Ταξίδι στο Κέντρο της γης, στο χάος και στις μαύρες τρύπες
–Κοινωνία ώρα μηδέν:Bαck to basics
–Καράβια και χαμένοι θησαυροί στον χάρτη του βυθού
–Drones και έξυπνες μηχανές, μας απειλεί ή τεχνητή νοημοσύνη;
-Technology, Science and Business or just the future?
-Tweet και βγαίνω, ο γρίφος των χαμένων πληροφοριών

Μια ποικιλία έξι συναρπαστικών επιστημονικών θεματικών κυριάρχησαν στις συζητήσεις:
Beautiful Mind - νευροεπιστήμη, ψυχιατρική και ψυχολογία.
Atoms to Galaxies - φυσική, χημεία, μαθηματικά.
Our Body - ανθρώπινη βιολογία, υγεία και ιατρική.
Planet Earth- επιστήμες της γης, ζωολογία, φυτική επιστήμη.
Tech Me Out - τεχνολογία, μηχανική και πληροφορική και
Our Society - κοινωνιολογία, δίκαιο, ιστορία, πολιτική.

Η Επιστήμη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή μας, δίνει λύσεις, όμως γεννά προβληματισμούς, αγωνίες και ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις. Από τα αρχαία θερμοπώλια, τα καφενεία, τα καφέ, μέχρι τα σύγχρονα και πολυσύχναστα μπαρ, η ανάγκη για επικοινωνία και συζήτηση παραμένει ζωτική. Η κοινωνία και η επιστημονική κοινότητα έχουν ανάγκη για εξωστρέφεια, διάλογο, και ουσιαστική επικοινωνία ώστε να μάθουν ο ένας από τον άλλο. Το Pint of Science προτείνει έναν σύγχρονο και διαφορετικό τρόπο για να έρθουν πιο κοντά οι επιστήμονες και το κοινό, συνθλίβοντας τα στερεότυπα.

Pint of Science: Όταν η επικοινωνία της επιστήμης γίνεται διασκέδαση.

Χούλης Πανταζής Μαθηματικός – Ιδρυτής MaxxBrain

Ο Πανταζής Χούλης μεγάλωσε στο Καστελλόριζο. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας: Μάστερ στην Αλγεβρική Θεωρία Γραφημάτων (Μαθηματικά), διδακτορικό στα Συστήματα Ελέγχου (Ηλεκτρολογική και Ηλεκτρονική Μηχανική).

Καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Δυτικής Αυστραλίας έως και το 2012, κατέχει μια εκτενή συλλογή από 4.000 γρίφους, 700 από τους οποίους είναι δικές του επινοήσεις και πρωτότυπα. Γνωστός στην κοινότητα των γρίφων με πολλές τιμητικές διακρίσεις στο διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού γρίφων, είναι μέλος του IPP (International Puzzle Party). Σήμερα είναι συνιδρυτής και υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας MaxxBrain. Στόχος της MaxxBrain είναι να εισαγάγει μαθηματικούς γρίφους στην εκπαίδευση για την μαθησιακή διευκόλυνση των μαθητών.

Η MaxxBrain συνεργάζεται με αρκετές πολιτειακές κυβερνήσεις της Ινδίας και πρόκειται να επεκταθεί σύντομα και στην υπόλοιπη Ασία. Πρόσφατα ίδρυσε το πρωτότυπο Μουσείο Γρίφων Μεγίστης στο νησί του που προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Από το 2021 πραγματοποιεί τα Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου (21+22), τα οποία «ταξιδεύουν» και εκτός νησιού σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Στόχος να οργανωθούν και διεθνώς.

Σχετικές ομιλίες