Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Διαλέξεις & διάλογοι στο πλαίσιο του 18ου κύκλου διαλέξεων Ελλήνων αρχιτεκτόνων (2η εκδήλωση)

Κιούρτη Μυρτώ, Δασκαλάκη Γεωργία, Παπαδόπουλος Γιάννης

24 Μαΐου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:17:00 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 275
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο του 18ου κύκλου διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, εγκαινιάζει μία νέα ιδέα με τίτλο "διαλέξεις & διάλογοι", δηλαδή την παράλληλη παρουσίαση του έργου δύο αρχιτεκτονικών γραφείων και, στη συνέχεια, τον διάλογο μεταξύ τους αλλά και με το κοινό.

Οι Διαλέξεις Ελλήνων Αρχιτεκτόνων αποτελούν ιστορικά εμβληματικό θεσμό του ΕΙΑ καθώς, την τελευταία εικοσαετία, έχουν προσκληθεί και παρουσιάσει το έργο τους σημαντικοί δημιουργοί. Η παρουσίαση των ποικίλων εκφάνσεων του αρχιτεκτονικού έργου, αλλά και η κριτική τους αποτέλεσαν διαχρονικά χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοβουλίας. Θεωρούμε ότι αυτή η νέα πειραματική μορφή μπορεί να δώσει την αφορμή για δημόσια συζήτηση για την αρχιτεκτονική και τη σχέση της με τους θεσμούς και τις διαδικασίες παραγωγής και κρίσης της, αλλά και τις πολλαπλές εκδοχές της τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο χώρο.

Τον γενικό συντονισμό των διαλέξεων εκ μέρους του ΔΣ του ΕΙΑ έχουν οι Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, Αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Διονύσης Σοτοβίκης, Αρχιτέκτων και Σοφία Τσιράκη, Αρχιτέκτων, αναπλ. καθηγήτρια ΕΜΠ.

Στην δεύτερη διάλεξη του κύκλου συμμετέχουν οι:

Γεωργία Δασκαλάκη - Γιάννης Παπαδόπουλος / Daskalaki I Papadopoulos Architects

ΕΡΓΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΕΣ: Παρουσιάζονται προτάσεις, μελέτες και υλοποιημένο έργο του γραφείου από συμμέτοχες σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς από το 2009 μέχρι σήμερα. Η διαδρομή αυτή έχει ως αφετηρία και διαρκές αξιακό υπόβαθρο την ενεργή σχέση μεταξύ της εφαρμογής της αρχιτεκτονικής και της αρχιτεκτονικής σύνθεσης ως μεθοδολογικό-διδακτικό πεδίο. Η διάλεξη εστιάζει στην οργάνωση του χώρου μέσα από βασικές τυπολογίες και δομές. Αναλύεται ως βασική συνθετική επιλογή η περαιτέρω επεξεργασία και μετεξέλιξη των βασικών αρχιτεκτονικών τύπων σε νέες σύνθετες δομές για το συλλογικό - ατομικό, την κλίμακα και την οργάνωση της μορφής. Παρουσιάζονται επίσης προτάσεις για την υλικότητα και τη χρήση δομικών- κατασκευαστικών μεθόδων ως συνέχεια της συνθετικής δομής και σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του τόπου και του προγράμματος.

Μυρτώ Κιούρτη / Myrto Kiourti

ΣΥΓΚΙΝΗΣΙΑΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΣΜΟΣ - ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΠΟΥ ΠΕΤΑΕΙ: Στην παρουσίασή μιλάω για τον Συγκινησιακό Λειτουργισμό (Emotional Functionalism). Πρόκειται για κατεύθυνση η οποία συσχετίζει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της κατοικίας με την ψυχανάλυση: ο αρχιτέκτονας χρησιμοποιεί ψυχαναλυτικά εργαλεία, διερευνά τον ψυχισμό του κατοίκου και εμπνέεται από αυτόν προκειμένου να σχεδιάσει το σπίτι του. Η προσέγγιση αυτή, συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της διδακτορικής μου διατριβής και της μεταδιδακτορικής μου έρευνας στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, με στόχευση πρωτοποριακή. Έχει εφαρμοστεί σε σημαντικό αριθμό έργων που έχω εκπονήσει τα τελευταία 20 χρόνια. Στην παρουσίαση αυτή θα εστιάσω σε ένα πρόσφατο έργο μου, «Το κουτί που πετάει», ως χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής της μεθόδου. Πρόκειται για μια προσθήκη κατοικίας στο Δάσος Χαϊδαρίου μέσω της οποίας επαναπροσδιορίζω τις ψυχικές οριοθετήσεις ανάμεσα στους γονείς και τα ενήλικα παιδιά τους στην βάση της τυπικής ελληνικής οικοδομικής πρακτικής γνωστής ως «πανωσήκωμα».

Την συζήτηση συντονίζει o Τάσος Κωτσιόπουλος.

Κιούρτη Μυρτώ Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ - Διδάσκουσα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών

Η Μυρτώ Κιούρτη είναι αρχιτέκτονας, έχει σπουδάσει στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, έχει κάνει ένα μεταπτυχιακό στον προωθημένο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στο Columbia University στην Νέα Υόρκη, το Διδακτορικό της εκπόνησε στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ με υπεύθυνο τον Δημήτρη Φιλιππίδη και σήμερα κάνει μεταδιδακτορική έρευνα στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Τουρνικιώτη και τον Θάνο Παγώνη. 

Διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει διδάξει στο Μεταπτυχιακό της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ. Διατηρεί από το 2002 αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα στην Αθήνα.

Το γραφείο της ιδρύθηκε το 2002 και έχει έδρα στην Αθήνα. Έχει εκπονήσει πάνω από 100 έργα, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 50 έχουν κατασκευαστεί. Έχει κυρίως ασχοληθεί με κτίρια κατοικιών αλλά και χώρους εστίασης και τουρισμού τους οποίους προσεγγίζει ως δημόσια κατοίκηση. Στα έργα της εφαρμόζει τον Συγκινησιακό Λειτουργισμό, την μέθοδο που έχει αναπτύξει στη διδακτορική και μεταδιδακτορική της έρευνα στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Η δουλειά της έχει δημοσιευτεί σε γνωστά διεθνή και ελληνικά περιοδικά αρχιτεκτονικής (Architectural Research Quarterly, Cambridge University Press, Journal of Architectural and Planning Research, ΔΟΜΕΣ, Architizer, Divisare, Ελληνικές Κατασκευές, Archetype, Archisearch κλπ.) Την έρευνά της έχει εκπονήσει με υποτροφίες Fulbright, Gerondelis Foundation, Ωνάσειο Ίδρυμα κλπ. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της σε σημαντικά Συνέδρια, Σχολές Αρχιτεκτονικής και Ιδρύματα (Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, London School of Economics, Σχολή Αρχιτεκτονικής του Μιλάνου, Paris-Sorbonne, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μουσείο Ακρόπολης, Ίδρυμα Κακογιάννη κλπ.) Έχει συστηματική παρουσία στα ΜΜΕ (Καθημερινή, Τα Νέα, Ελευθεροτυπία, Το Ποντίκι, Το Βήμα, Athens Voice, Lifo, ΕΡΤ, STAR κλπ.)

Δασκαλάκη Γεωργία Αρχιτέκτων Μηχανικός - Daskalaki I Papadopoulos Architects

Η Γεωργία Δασκαλάκη είναι αρχιτέκτων μηχανικός (E.Μ.Π. 2004, Msc στην κατεύθυνση «Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός, 2009), και αναμένεται να ολοκληρώσει το διδακτορικό της με θέμα: Η αρχιτεκτονική των ελληνικών λουτροπόλεων (μέσα 19ου αιώνα-μέσα 20ου αιώνα): υγεία, αναψυχή και μοντερνικότητα στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστήμιου Κύπρου. Η έρευνά της επικεντρώνεται σε πολιτικές υγείας και αναψυχής που συνδέονται με την αρχιτεκτονική στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει διδάξει Ιστορία και Θεωρία Μοντέρνας και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής και Αρχιτεκτονική Σύνθεση ως Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Επίσης έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σχετικά με την έρευνα της στο Architectural Histories του EAHN (European Architectural Historians Network) και πρόσφατα συμμετέχει στη συλλογική έκδοση Public Health in the Early Modern City in Europe: Salutogenesis Through Architecture που αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο 2022 από τον εκδοτικό οίκο Palgrave and MacMillan.

Από το 2008 η Γεωργία Δασκαλάκη και ο Γιάννης Παπαδόπουλος διατηρούν αρχιτεκτονικό γραφείο. Σημαντικό έργο τους αποτελεί το "Συγκρότημα κατοικιών και καταστημάτων στο Μεταξουργείο της Αθήνας" που διακρίθηκε με το βραβείο ΔΟΜΕΣ2010, για το «Καλύτερο Πραγματοποιημένο Έργο». Επίσης, έχουν λάβει το Α’ βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Νέο Κτίριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου για το οποίο ανέλαβαν και εκπόνησαν την μελέτη. Από το 2008 συμμετέχουν με το αρχιτεκτονικό τους έργο σε εκθέσεις, διαλέξεις και άρθρα στην Ελλάδα και Ελλάδα και το Εξωτερικό, που περιλαμβάνει προτάσεις, μελέτες και υλοποιημένο έργο που προέρχονται κυρίως από διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς

Παπαδόπουλος Γιάννης Αρχιτέκτων - Daskalaki I Papadopoulos Architects

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (2005). Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου (2013-) και διδάσκει Αρχιτεκτονική σύνθεση στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ(ΠΔ407, 2022-). Η έρευνα των διδακτορικών σπουδών του επικεντρώνεται στην Κριτική και Θεωρία της πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχιτεκτονικής. Έζησε και δραστηριοποιήθηκε στην Κύπρο (2012-2020) με το αρχιτεκτονικό γραφείο να εδρεύει στη Λευκωσία. Δίδαξε μαθήματα Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης και Οικοδομικής ως Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις (2014-2019). Η συλλογική κατοικία όπως και οι χώροι εκπαίδευσης μέσα από το δίπολο συλλογικού - ατομικού αποτελούν κεντρικό πεδίο έρευνάς του τόσο στη διδασκαλία όσο και στην εφαρμογή.

Από το 2008 η Γεωργία Δασκαλάκη και ο Γιάννης Παπαδόπουλος διατηρούν αρχιτεκτονικό γραφείο. Σημαντικό έργο τους αποτελεί το "Συγκρότημα κατοικιών και καταστημάτων στο Μεταξουργείο της Αθήνας" που διακρίθηκε με το βραβείο ΔΟΜΕΣ2010, για το «Καλύτερο Πραγματοποιημένο Έργο». Επίσης, έχουν λάβει το Α’ βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Νέο Κτίριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου για το οποίο ανέλαβαν και εκπόνησαν την μελέτη. Από το 2008 συμμετέχουν με το αρχιτεκτονικό τους έργο σε εκθέσεις, διαλέξεις και άρθρα στην Ελλάδα και Ελλάδα και το Εξωτερικό, που περιλαμβάνει προτάσεις, μελέτες και υλοποιημένο έργο που προέρχονται κυρίως από διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς

Σχετικές ομιλίες