Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Διαγωνισμός Light Up: Τελετή βράβευσης – Εσπερίδα

Σοτοβίκης Διονύσης, Ζερεφός Στέλιος, Παπανικολάου Μόρφω, Ντεκώ Ελευθερία, Σκάλκου Κατερίνα, Μωραΐτης Κωνσταντίνος, Δούλος Λάμπρος, Γρίβας Κωνσταντίνος, Γυφτόπουλος Σταύρος, Τσαγκρασούλης Άρης

2 Ιουλίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:39:48 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 229
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Την Κυριακή 2 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, εκδήλωση αφιερωμένη στον πανελλήνιο φοιτητικό διαγωνισμό σχεδιασμού πρότυπου φωτιστικού σώματος με τον τίτλο “Light Up”, που προκήρυξαν το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α.) και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σχεδιασμός Φωτισμού», της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου σχεδιασμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.).

Στόχος του διαγωνισμού ήταν να έρθουν οι φοιτητές/τριες, σε επαφή με την συνθετική διαδικασία σχεδιασμού ενός οικείου βιομηχανικού αντικειμένου, που έχει άμεση επίδραση στο πως κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε έναν χώρο, να προβληματιστούν με τη χρήση καινοτόμων υλικών και κατασκευαστικών μεθόδων και κυρίως να ασχοληθούν με τον τρόπο εκπομπής του φωτός μέσω του φωτιστικού σώματος.

Τις συμμετοχές έκρινε πενταμελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους Μιχάλη Αναστασιάδη, Designer, Κωνσταντίνο Γρίβα, αναπληρωτή Καθηγητή Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Τ.Α.Μ. Π.Π., Στυλιανό Ζερεφό, Καθηγητή Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού Ε.Α.Π., Κατερίνα Σκάλκου, Αρχιτέκτονα, Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό Ε.Α.Π., και τον Διονύση Σοτοβίκη, Αρχιτέκτονα, μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ι.Α.

Ο διαγωνισμός κρίθηκε επιτυχημένος καθώς συμμετείχαν σε αυτόν φοιτητές από δώδεκα ακαδημαϊκά ιδρύματα, με μελέτες που ξεχώρισαν για την πρωτοτυπία τους, την αισθητική τους, τη λειτουργικότητά και την καινοτομία τους, διαμορφώνοντας συνολικά ένα υψηλό επίπεδο προτάσεων.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού είναι τα εξής:

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ: CymbaLux
ΙΑΣΩΝ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΒΟΤΤ & ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Σύμβουλος Καθηγητής: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΤΣΑΓΚΡΑΣΟΥΛΗΣ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

B’ ΒΡΑΒΕΙΟ: Luminous Pearl
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΚΙΟΥΖΕΛΑΚΗΣ
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού

Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ: Larvae
ΔΗΜΗΤΡΑ ΖΑΧΟΥ & ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Σημαντικοί αρχιτέκτονες και σχεδιαστές φωτισμού τίμησαν με την παρουσία τους την βραδιά, διατυπώνοντας τις σκέψεις τους και τους προβληματισμούς τους αναφορικά με τον φωτισμό. Η Μόρφω Παπανικολάου (Αρχιτέκτονας IUAV) και η Ελευθερία Ντεκώ (Lighting Designer, Επίκουρη καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.), εστίασαν στον αρχιτεκτονικό φωτισμό υπό το πρίσμα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης (Ομότιμος Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π.) και ο Λάμπρος Δούλος (Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού Ε.Α.Π.), μίλησαν για τον σχεδιασμό φωτισμού τοπίου και οι Σταύρος Γυφτόπουλος (Αρχιτέκτονας, Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π.) και Άρης Τσαγκρασούλης (Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Θ.), έθιξαν σημαντικά ζητήματα του ανθρωποκεντρικού φωτισμού. Η Κατερίνα Σκάλκου, ο Στυλιανός Ζερεφός και ο Κωνσταντίνος Γρίβας, συντόνισαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις που ανέδειξαν τις ιδιαιτερότητες του σχεδιασμού, τόσο του φυσικού, όσο και του τεχνητού φωτισμού.

Σοτοβίκης Διονύσης Αρχιτέκτων

Ο Διονύσης Σοτοβίκης είναι αρχιτέκτων και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

Ζερεφός Στέλιος Καθηγητής - Διευθυντής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Σχεδιασμός Φωτισμού”, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού, Ε.Α.Π.

Ο Στέλιος Ζερεφός είναι Αρχιτέκτων μηχανικός και Καθηγητής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του Ε.Α.Π. από το 2009. Ασκεί την αρχιτεκτονική από το 1999, έπειτα από σπουδές στα πανεπιστήμια του Plymouth (Ηνωμένο Βασίλειο), της California στο Λος Άντζελες (Η.Π.Α.) και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 2004. Στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών είναι διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Σχεδιασμός Φωτισμού», ενώ έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., στην ομάδα κτηριακού περιβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α. και στο Τ.Ε.Ι. Πειραιά. Επίσης, έχει κληθεί για διαλέξεις σε Σχολές του Εξωτερικού όπως στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Lighting design του Hochschule Wismar, στην ESAD Matosinhos στο Porto και στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου.

Είναι μέλος διεθνών και εθνικών επιστημονικών οργανισμών και Επιτροπών και κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει δημοσιεύσει 41 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων με κριτές με αρκετές ετεροαναφορές. Επίσης, έχει συγγράψει δύο πανεπιστημιακά βιβλία για το σχεδιασμό φωτισμού, καθώς και την απόδοση στα Ελληνικά των δέκα βιβλίων του Βιτρούβιου. Μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπίας του COST ES1204 Loss of the Night Network της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολείται με θέματα φωτορρύπανσης και του COST C13 Glass and Interactive Building Envelopes. Το αρχιτεκτονικό του έργο έχει αποσπάσει πρώτα βραβεία και διακρίσεις σε επτά διεθνείς και πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς σημαντικότερα εκ των οποίων το βραβείο Europa Nostra για την αποκατάσταση του ιστορικού συγκροτήματος του Ε.Α.Α., το πρώτο βραβείο για το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας και διάκριση στο διαγωνισμό για το Αιγυπτιακό Μουσείο στη Γκίζα.

Παπανικολάου Μόρφω Αρχιτέκτονας IUAV
Ντεκώ Ελευθερία Lighting Designer - Επίκουρη Καθηγήτρια, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ.
Σκάλκου Κατερίνα Αρχιτέκτων - Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό Ε.Α.Π.
Μωραΐτης Κωνσταντίνος Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ - Ομότιμος Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ

Απόφοιτος Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ. Πολυτεχνείου. Μεταπτυχιακό δίπλωμα Αισθητικής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Paris I, Pantheon-Sorbonne. Μεταπτυχιακό δίπλωμα Ελληνικού Μεσογειακού Κέντρου Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών (Ε.Μ.Κ.Α.Ι.Σ.) της Παντείου Ανωτάτης Σχολής, κλάδος Οικονομικών Σπουδών.

Ως μέλος της αρχιτεκτονικής ομάδας "Αλαλητός" παλαιότερα (1978 - 1987) και της αρχιτεκτονικής ομάδας "΄Αρσις" στη συνέχεια (από το 1987 έως σήμερα), ασχολείται με τον σχεδιασμό δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων και υπαίθριων χώρων. Έχει βραβευθεί σε μεγάλο αριθμό από Πανελλήνιους και Παγκύπριους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς. Επίσης σε δυο Διεθνείς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς - για το Κέντρο Εναλλακτικής Ιατρικής στην Αλόννησο και (στο πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας) για τον σχεδιασμό της επέκτασης της πόλης Lviv στην Ουκρανία.

Προέρχεται από την περιοχή του κτηριακού σχεδιασμού και του αστικού σχεδιασμού, αλλά διατηρεί, εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, μια εντονότατη «εξώγαμη» σχέση με τα θέματα της θεωρίας και του σχεδιασμού του τοπίου. Μήπως όμως κτηριακός σχεδιασμός, αστικός σχεδιασμός και τοπιακός σχεδιασμός δικαιούνται να αντιμετωπίζονται σε επιστημονική συνέχεια και σε συνέχεια εφαρμογής.

Δούλος Λάμπρος Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού Ε.Α.Π.
Γρίβας Κωνσταντίνος Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών
Γυφτόπουλος Σταύρος Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Ο Σταύρος Γυφτόπουλος είναι Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με γνωστικό αντικείμενο Ανάλυση και Σύνθεση Αρχιτεκτονικού Έργου. Ερευνητικά δραστηριοποιείται σε θέματα ένταξης σύγχρονης αρχιτεκτονικής σε περιοχές ιστορικού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και επανάχρησης ιστορικών κτιρίων. Επίσης έχει αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα σε θέματα αρχιτεκτονικής και μετασχηματισμών κατά την εξέλιξη του θεατρικού χώρου. Έχει πλούσιο αρχιτεκτονικό έργο, συνεργασίες και συμμετοχές σε 29 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με 19 διακρίσεις. Έχει δημοσιεύσει άρθρα θεωρητικού περιεχομένου, συμμετείχε σε συνέδρια και σεμινάρια με ανακοινώσεις, συμμετείχε με έργο ή συνεργασίες σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής και έχει επιμεληθεί ο ίδιος εκθέσεις αρχιτεκτονικής με τους αντίστοιχους καταλόγους τους.

Τσαγκρασούλης Άρης Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σχετικές ομιλίες