Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Carbon Molecural Sieve Membranes: Their Special Nature and Applicability for Large Scale Challenging Gas Separations

Koros William J.

15 Απριλίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:49:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1090
Ομιλητές
Koros William J.

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
15/04/2011

Διάρκεια
00:49:15

Εκδήλωση
50 Χρόνια ΕΚEΦΕ «Δ»

Χώρος
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» - Κεντρικό Αμφιθέατρο

Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος

Κατηγορία
Τεχνολογία

Ετικέτες
ανθρακούχα μοριακά κόσκινα, Carbon Molecular Sieve, CMS, διαχωρισμός αερίων, μεμβράνες CMS

Οι μεμβράνες των ανθρακούχων μοριακών κόσκινων (Carbon Molecular Sieve, CMS), παρέχουν διαχωριστικές επιδόσεις πολύ υψηλότερες από εκείνες των μεμβρανών από πολυμερή σε μια πληθώρα απαιτητικών περιπτώσεων διαχωρισμού αερίων.

Οι ασύμμετρες μεμβράνες τριχοειδών ινών είναι προτιμητέες σε εφαρμογές μεγάλης κλίμακας και υψηλής πίεσης, χάρη στην ικανότητά τους να δημιουργούν μονάδες ινών υψηλής σχέσης επιφανείας/όγκου.

Ειδικά για τις μεμβράνες CΜS, οι ίνες έχουν ένα ακόμη πλεονέκτημα σε σχέση με επίπεδες ή σπειροειδείς μονάδες, καθώς παρέχουν καλύτερη μηχανική αντοχή και ευκολία δημιουργίας πρακτικών συσκευών. Οι μεμβράνες CMS μπορούν να δημιουργηθούν μέσω του πολυμερισμού ινών σε θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από εκείνες της υαλώδους μετάβασής τους.

Στο εργαστήριο του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Τζώρτζια, δημιουργούνται μεμβράνες CMS μέσω μιας μεθόδου η οποία αναπτύχθηκε με τη χρήση φιλμ πυκνών σε CMS. Οι χωρίς ψεγάδια ασύμμετρες μεμβράνες τριχοειδών ινών χρησιμοποιούνται για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου παραγωγής μεμβρανών CMS, διαδικασία που περιλαμβάνει προσεκτική ρύθμιση της συγκέντρωσης του οξυγόνου κατά τη διαδικασία της πυρόλυσης.

Μείγμα αερίων (CO2 και CH4) υψηλής πίεσης χρησιμοποιείται για τον χαρακτηρισμό αυτών των CMS μεμβρανών. Τα πειραματικά δεδομένα του διαχωρισμού τους συγκρίνονται με τα θεωρητικώς αναμενόμενα.

Koros William J. Καθηγητής - Κάτοχος της έδρας Roberto C. Goizueta, Τεχνολογικό Ινστιτούτο, Georgia, ΗΠΑ

Ο καθηγητής William Koros, προερχόμενος από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και αφού διηύθυνε το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ωστιν, άρχισε την συνεργασία του με τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Τζώρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών το 2001 και σήμερα κατέχει στο πανεπιστημιακό αυτό ίδρυμα την έδρα «Roberto C. Goizueta».

Ο καθηγητής διετέλεσε επικεφαλής του επιστημονικού εντύπου «Journal of Membrane Science» επί 17 χρόνια. Έχει αποσπάσει πολλές τιμητικές διακρίσεις, έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 300 επιστημονικές εργασίες σχετικά με τη χημεία των μεμβρανών και είναι κάτοχος 14 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.