Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Βίτγκενσταϊν

Πελεγρίνης Θεοδόσης

3 Μαΐου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 91:32 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2876
Ομιλητές
Πελεγρίνης Θεοδόσης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
03/05/2012

Διάρκεια
91:32

Εκδήλωση
Σειρά δραματοποιημένων διαλέξεων με θέμα τη ζωή, τη δράση και τις ιδέες γνωστών φιλοσόφων

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Φιλοσοφία

Ετικέτες
Βίτγκενσταϊν

Η θεατροποιημένη φιλοσοφία αποτελεί το αντικείμενο των παρουσιάσεων του Θεοδόση Πελεγρίνη στο Μεγάρο Μουσικής Αθηνών. Οι δραματοποιημένες διαλέξεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητή Φιλοσοφίας έχουν θέμα τη ζωή, τη δράση και τις ιδέες γνωστών φιλοσόφων και διοργανώνονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μegaron Plus.


Η διάλεξη-παράσταση της Πέμπτης 3 Μαΐου (ώρα: 19.00) στo Μέγαρο Μουσικής ήταν αφιερωμένη στον Αυστριακό Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν (1889-1951), ο οποίος υπήρξε ο θεμελιωτής της αναλυτικής φιλοσοφίας και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σκέψης του 20ού αιώνα.


Τα κείμενα υπογράφει ο Θεοδόσης Πελεγρίνης. Η σκηνοθεσία είναι της Πέμης Ζούνη και η επιμέλεια του σκηνικού του Βασίλη Μπάλτσα. Βοηθός σκηνοθέτη ο Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης. Στη σκηνική διεύθυνση ο Φώτης Χαλκίδης. Με τον Θεοδόση Πελεγρίνη εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Ηλίας Πετροπουλέας, Γιώργος Σουξές, Ιουλία Καλογρίδη, Άρτεμις Κολλινιάτη και Γιάννης Μανδενάκης.


Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης έχει ασχοληθεί επανειλημμένως με τη θεατροποιημένη παρουσίαση μεγάλων προσωπικοτήτων της φιλοσοφίας. Βασική αρχή αυτών των διαλέξεων είναι η επαναφορά του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου στην ορθή του θέση, δηλαδή στο επίκεντρο του κοινωνικού γίγνεσθαι και η ανάδειξη της φιλοσοφικής και θεατρικής αλήθειας μέσα από το διάλογο και την επικοινωνία. Όπως ακριβώς ο φιλόσοφος διαλέγεται με την εποχή του και την κοινωνία, έτσι και ο θεατρικός συγγραφέας –και ο ηθοποιός– διαλέγεται με το κοινό, υποστηρίζει ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός διδάσκαλος.

Στο σημείωμά του για τη δραματοποιημένη διάλεξη της 3ης Μαΐου ο Θεοδόσης Πελεγρίνης αναφέρει: «ο Βίτγκενσταϊν υπήρξε ο θεμελιωτής της αναλυτικής φιλοσοφίας. Ήταν εκείνος που διέκρινε μεταξύ αυτού που μπορεί να εκφρασθεί και του αρρήτου (mystical), λαμβάνοντας ως κριτήριο για τη διάκριση αυτήν την πραγματικότητα, αφού τα όρια της γλώσσας, όπως πίστευε, είναι τα όρια του κόσμου. Πέρα από τον κόσμο εκτείνεται η περιοχή του αρρήτου το οποίο, ωστόσο, δεν μπορεί να εκφρασθεί παρά μόνον να βιωθεί. Για το άρρητο, υποστήριξε, μπορούμε μόνον να σιωπούμε».

Πελεγρίνης Θεοδόσης Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης είναι Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ φιλοσοφίας του πανεπιστημίου του Έξετερ της Aγγλίας.

Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2007.

Eκτός από τις μελέτες του και τα άρθρα, που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά και σε εφημερίδες, έχει γράψει ως τώρα 25 βιβλία:

Πέρα από την συγγραφική δραστηριότητα και την ακαδημαϊκή διδασκαλία, έχει οργανώσει επτά πανελλήνια και διεθνή συμπόσια στο Παλιό Πανεπιστήμιο: το 1993 με θέμα «Φάουστ: η μαγεία της φιλοσοφίας-η φιλοσοφία της μαγείας», το 1994 με θέμα «Γαλιλαίος Γαλιλέι: αιρετικές φωνές», το 1996 με θέμα «H εκδίκηση», το 1997 με θέμα «H μοχθηρία του γέλιου», το 1998 «Tο αίωνιο θήλυ» και το 1999 «Ωδή στην νύχτα» και 2000 H αξία της φθοράς. Στο πλαίσιο των συμποσίων αυτών παρουσιάστηκαν αντίστοιχα οι επαγελματικές θεατρικές παραστάσεις των έργων: Φάουστ του Γκαίτε, Γαλιλαίος Γαλιλέι του Mπρεχτ σε μουσική του Άισλερ, Oθέλλος του Σαίξπηρ, Δον Zουάν του Mολιέρου, Λοκαντιέρα του Γκολντόνι, Tα λάθη μιας νύχτας του Γκόλντσμιθ και Eλένη του Pίτσου.

Παράλληλα προς την επιστημονική δραστηριότητά του ο καθηγητής Πελεγρίνης έχει εκδώσει από τις εκδόσεις Πατάκη δυο λογοτεχνικά βιβλία: την συλλογή διηγημάτων με τον γενικό τίτλο Δεύτερη επιλογή και το μυθιστόρημαTο είδωλο του κόσμου , το οποίον παρουσιάστηκε επίσης από το Tρίτο Πρόγραμμα της Eλληνικής Pαδιοφωνίας.

Oργάνωσε και παρουσίασε στην Δημόσια Tηλεόραση τρεις σειρές εκπομπών: το 1999 την αποτελούμενη από 10 επεισόδια σειρά Tην ταυτότητά σας, παρακαλώ, το 2000 την αποτελούμενη από 13 επεισόδια σειρά Kαι το ταξίδι συνεχίζεται και το 2002 την αποτελούμενη από 13 επεισόδια σειρά Η 25η Ώρα.

Συνεργάστηκε, ακόμη, με το Τρίτο Πρόγραμμα της Eλληνικής Pαδιοφωνίας., όπου το 2001 και το 2002 παρουσίασε, αντίστοιχα τις καθημερινές εκπομπές Eγχειρίδιο φιλοσοφίας και Λεξικό της Φιλοσοφίας.

Από το 2006, στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus, παρουσιάζει την Φιλοσοφία στην Σκηνή, σειρά θεατρικών παραστάσεων που αναφέρονται στην ζωή και την πνευματική δράση κορυφαίων φιλοσόφων της αρχαιότητας και της νεότερης και σύγχρονης εποχής. Ήδη ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος που αναφέρεται στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία –ειδικότερα: σον Θαλή, τον Ηράκλειτο, τον Πυθαγόρα, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τον Μάρκο Αυρήλιο–, και από τις 15 Μαΐου άρχισε ο δεύτερος κύκλος, στον οποίο περιλαμβάνονται ο Καρτέσιος, ο Χιουμ, ο Καντ, ο Σοπενχάουερ, ο Νίτσε, ο Κίρκεγκωρ και ο Βιτγκενστάιν.

Ιστοσελίδα του Θεοδόσιου Πελεγρίνη