Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αυτοσχεδιασμός, καινοτομία, συλλογική δημιουργία: η θαυμαστή λειτουργία των μουσικών της τζαζ

Δημητριάδης Δήμος

17 Απριλίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 84:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3654
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Δημητριάδης Δήμος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
17/04/2013

Διάρκεια
84:55

Εκδήλωση
Τζαζ: κύκλος διαλέξεων

Χώρος
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»

Διοργάνωση
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» - Σύλλογος «Οι φίλοι της μουσικής»

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
τζαζ, μπλουζ, αφροαμερικανική μουσική παράδοση, είδη της τζαζ, μουσικός αυτοσχεδιασμός

Ο φετινός, 15ος κύκλος διαλέξεων της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη", είναι για πρώτη φορά αφιερωμένος στην τζαζ.

O χώρος της Βιβλιοθήκης, φιλοξενεί τέσσερις Έλληνες, γνωστούς στο κοινό της τζαζ, που έχουν διαφορετική επαγγελματική ταυτότητα ο καθένας. Η ιδέα πίσω από τις φετινές διαλέξεις είναι επιστήμονες και καλλιτέχνες, από το χώρο της μουσικής δημοσιογραφίας, του ραδιοφώνου, τον ακαδημαϊκό χώρο και φυσικά από τη μουσική σκηνή, να συναντηθούν με κοινό παρανομαστή την τζαζ, και να παρουσιάσουν τέσσερις συμπληρωματικές όψεις του ίδιου θέματος, στο κοινό που θα έχει την τύχη να τους απολαύσει.

Οι διαλέξεις του κύκλου, είναι:

'Aγγελος Γαβριήλ, μουσικός: Οι ρίζες της τζαζ (3/4/2013)

Ζακ Σαμουήλ, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός: Μια διαδρομή της τζαζ: από τον Louis Armstrong στον Ornette Coleman (10/4/2013)

Δήμος Δημητριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου: Αυτοσχεδιασμός, καινοτομία, συλλογική δημιουργία / η θαυμαστή λειτουργία των μουσικών της τζαζ(17/4/2013)

Μίμης Πλέσσας, συνθέτης, πιανίστας: Η ελληνική τζαζ (24/4/2013)

 Όλες οι διαλέξεις βιντεοσκοπήθηκαν και αναρτώνται στο Blod.

Η τρίτη διάλεξη του κύκλου που παρουσιάζουμε σήμερα, δόθηκε από τον Δήμο Δημητριάδη, μια σημαντική φυσιογνωμία στο χώρο της τζαζ, με διπλή υπόσταση: αυτή του μουσικού κι εκείνη του εκπαιδευτικού.

Τι συμβαίνει όταν ένα μικρό σύνολο τζαζ παίζει μία σύνθεση; Πώς ανασυνθέτει, αναδημιουργεί επεκτείνει, προσαρμόζει και αναπτύσσει ένα κομμάτι; Πώς οι μουσικοί αυτοσχεδιάζουν πάνω στη φόρμα, την αρμονία, το ρυθμό; Τι ικανότητες αυτό απαιτεί και κυρίως με ποιο τρόπο καλλιέργησαν, έμαθαν και μαθαίνουν αυτή τη σύνθετη τέχνη οι μουσικοί της τζαζ;

Μέσα από σπάνιες ηχογραφήσεις και βίντεο αλλά κυρίως με τη βοήθεια ενός κουαρτέτου απαρτιζόμενου από μερικούς από τους καλύτερα καταρτισμένους νέους μουσικούς της τζαζ, απόφοιτους του προγράμματος Τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Δήμος Δημητριάδης επιχειρεί να δώσει ζωντανές μουσικές απαντήσεις σε μερικά από αυτά τα ερωτήματα και να διαφωτίσει πολλές σημαντικές και όχι τόσο γνωστές λεπτομέρειες για τη φύση της τζαζ, την ιστορία της και τη σημασία της για τη μουσική εκπαίδευση σήμερα.

Το κουαρτέτο τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου αποτελούν οι:

Δήμος Δημητριάδης σαξόφωνο
Γιάννης Παπαδόπουλος πιάνο
Ντίνος Μάνος κοντραμπάσο
Βασίλης Ποδαράς ντράμς


Δημητριάδης Δήμος Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

O σαξοφωνίστας και εκπαιδευτικός Δήμος Δημητριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του. Συνέχισε στις ΗΠΑ ως υπότροφος στο Berklee College of Music (Βachelor of Music-Cum Laude) και ως πανεπιστημιακός βοηθός στο Βennington College (Master of Music). Στους δασκάλους και μέντορές του περιλαμβάνονται μεγάλες φυσιογνωμίες της τζαζ και σημαντικοί παιδαγωγοί οι οποίοι διαμόρφωσαν τόσο το σύνθετο προσωπικό του μουσικό όραμα όσο και τις πρώτες του ιδέες για τη μουσική εκπαίδευση: Steve Lacy, Mal Waldron, Βill Dixon, Joe Viola, Jerry Bergonzi, George Garzone, John Purcell και Hal Crook.

Οι μουσικές του δραστηριότητες μέχρι σήμερα καλύπτουν 19 χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Νότιο Αφρική, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Σουηδία, Φιλλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Κροατία, Λεττονία, Βουλγαρία, Κύπρο και Ελλάδα).

Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς της νεότερης και παλαιότερης γενιάς των ΗΠΑ όπως οι: Tim Hagans, Adam Nussbaum, Ron McClure, Sheila Jordan, Mark Murphy, Chico Freeman, Keith Copeland, Armen Donelian, JD Walter, Jonathan Kreisberg, Andy Middleton, Rick Peckam, Ricky Ford και Ran Blake αλλά και απο την Ευρώπη, τις Σκανδιναυικές χώρες και τη Νότιο Αφρική όπως οι: Feya Faku, Christy Doran, Erik Ineke, Ronan Guilfoyle, Francois Theberge, Bruno Tommaso, Charlie Miklin, Theodosii Spassov, Stephane Galland, Michel Hatzigeorgiou, Gianni Lenoci, Günter Sommer, Jarmo Savolainen, Jukkis Uottila.

Ο  Δήμος Δημητριάδης ανέπτυξε σημαντικό εκπαιδευτικό έργο για το οποίο είναι γνωστός στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δημιούργησε και διευθύνει το μοναδικό στην Ελλάδα πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών Τζαζ και Αυτοσχεδιασμού ως αναπληρωτής καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ενώ έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε ιστορικά τμήματα τζαζ της Ευρώπης και των ΗΠΑ: Vienna Konservatorium, Sibelius Academy Helsinki, Kunstuniversitat Graz, New School for Jazz and Contemporary Music New York, Bowling Green State University Ohio, Lusiada University Lisbon. Ως εκλεγμένος γραμματέας του μοναδικού διεθνούς οργανισμού για την εκπαίδευση της τζαζ IASJ (International Association of Schools of Jazz) έχει δωδεκαετή μουσική και εκπαιδευτική δράση σε όλο τον κόσμο ενώ έχει διατελέσει μέλος επιτροπών αξιολόγησης πανεπιστημιακών προγραμμάτων τζαζ του εξωτερικού.

Τον Οκτώβριο του 2010 διοργάνωσε στην Κέρκυρα το 2nd IASJ Jazz Education Conference το πρώτο στην Ελλάδα διεθνές συνέδριο με θέμα τη διδασκαλία του μουσικού αυτοσχεδιασμού, με κεντρικούς ομιλητές το συνθέτη, μαέστρο, ερευνητή και συγγραφέα Gunther Schuller, το συνθέτη Θόδωρο Αντωνίου και συμμετέχοντες απο 16 χώρες. Το Νοέμβριο του 2011 διοργάνωσε στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης το πρώτο διήμερο εκπαιδευτικό φεστιβάλ τζαζ με τίτλο Jazz Now! και συμμετοχή 17 μουσικών.

Διετέλεσε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, γραμματέας του Φεστιβάλ Κέρκυρας, μέλος του συμβουλίου του ISIM (International Society for Improvised Music), διοργανωτής της Εβδομάδας Τζαζ της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και των Ionian Jazz Concerts και έχει διοργανώσει πλήθος συναυλιών και σεμιναρίων με διεθνείς καλλιτέχνες στην Κέρκυρα και αλλού.

Ο προσωπικός του δίσκος «The Game» κυκλοφόρησε το 2006 με πρώτη διεθνή παρουσίαση στο Padova Porsche Jazz Festival 2006 στην Ιταλία. Είναι επίσης παραγωγός των δίσκων Ionian Jazz Ensemble (2003) και Jazz Now! (2011) που κυκλοφόρησαν απο το περιοδικό «Jazz&Τζαζ» με σύγχρονη μουσική τζαζ απο το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Οι δίσκοι αυτοί αποτελούν σημείο αναφοράς για τη νέα ελληνική σκηνή της Τζαζ.

Το 2007 του απονεμήθηκε το Artist/Scholar Grant απο το Ιδρυμα Fulbright χάρη στο οποίο εργάστηκε στη Νέα Υόρκη ως μουσικός και συνθέτης και δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο New School for Jazz and Contemporary Music. Το 2013 εκλέχθηκε γραμματέας της Διεθνούς Ενωσης Σχολών Τζαζ IASJ (International Association of Schools of Jazz) για δεύτερη θητεία ενώ την ίδια χρονιά συμπεριλήφθηκε στους εκλέκτορες του ιαπωνικού ιδρύματος Inamori Foundation για την απονομή του Kyoto Prize in Arts and Philosophy το οποίο απονεμήθηκε στον πιανίστα της τζαζ Cecil Taylor.

Δισκογραφία Τζαζ:
“The Game” Dimos Dimitriadis Quintet feat. G. Kontrafouris-Jeff Boudreaux-Marc Abrams A&N records 2006 “Jazz Now! New Music from Ionian University Jazz Program” Περιοδικό “Jazz & Τζαζ” τ. 224 Νοέμβριος 2011
“Ionian Jazz Ensemble” Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Περιοδικό “Jazz & Τζαζ” τ. 120 Μάρτιος 2003

Συνεργασίες:
“Flying Jazz” Stephanos Andreadis, FM 2013 “Rousilvo” Kostas Theodorou, Zen Einai 2010 “Mystic Blues» Σοφία Νοητή ANK 2007 "Sabath Lift” Μιχάλης Σιγανίδης, Lyra 2006
“Echoes” Γιώργος Φακανάς (sp. guest Wallace Roney) Libra 2005 “Miracolo” Balkanija, Il Manifesto 2004
"Ηχοτοπία" Theodosi Spassov - Κώστας Θεοδώρου FM Records 2003 "10 Xρόνια Jazz&Τζαζ" Περιοδικό «Jazz & Τζαζ» τ. 121 Απρίλιος 2003
"Νόστος" Κώστας Θεοδώρου Lyra, 1997 "Mode Plagal" Mode Plagal Ano-Kato Records
"Το Τραίνο Φάντασμα-Φίλος" Μιχάλης Σιγανίδης Lyra
"Dialogues" Κώστας Μαγγίνας Ano-Kato Records
“Ιχνηλάτες του Ιούρα” Lyra

Σχετικές ομιλίες