























































Πετροπούλου Μαρία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
28/06/2024
Διάρκεια
00:58:10
Εκδήλωση
Βραδιές Κοινού του Γεροσταθοπούλειου Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου
Χώρος
Αμφιθέατρο Αρίσταρχος / Αμφιθέατρο Θαλής, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
Διοργάνωση
Τμήμα Φυσικής - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο
Κατηγορία
Αστρονομία
Ετικέτες
αστροφυσική πολλαπλών αγγελιοφόρων, αστροφυσική, multi-messenger astrophysics, κοσμική ακτινοβολία, νετρίνο, βαρυτικά κύματα
Ο άνθρωπος ανέκαθεν προσπαθούσε να κατανοήσει τον Κόσμο και τα φυσικά φαινόμενα γύρω του κάνοντας χρήση των αισθήσεων του. Η ανθρώπινη όραση υπήρξε καθοριστική στη γέννηση αλλά και την εξέλιξη της Αστρονομίας για αιώνες. Οι τεχνολογικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα την περίοδο 1960-1970 επέτρεψαν την κατασκευή ανιχνευτών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ευαίσθητων σε περιοχές του φάσματος εκτός του στενού οπτικού παραθύρου, όπως ραδιοκύματα και ακτίνες Χ, δίνοντας την ευκαιρία να παρατηρήσουμε φαινόμενα και αντικείμενα στο Σύμπαν με άλλη “οπτική γωνία”. Από το 1990 και έπειτα άνοιξε ένα ακόμα παράθυρο στο υψηλό-ενεργειακό Σύμπαν χάρη στη λειτουργία ανιχνευτών και τηλεσκοπίων ακτίνων γάμμα. Πέρα όμως από την πολυκυματική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας και άλλους φορείς πληροφορίας για τη κατανόηση των κοσμικών φαινομένων, όπως οι κοσμικές ακτίνες, τα νετρίνα, και τα βαρυτικά κύματα. Στην ομιλία αυτή θα εισάγω τους 4 “αγγελιοφόρους” της φυσικής πληροφορίας από κοσμικά αντικείμενα, θα αναφερθώ στα κύρια επιστημονικά ερωτήματα της αστροφυσικής πολλαπλών αγγελιοφόρων, και θα παρουσιάσω αποτελέσματα – σταθμούς της τελευταίας δεκαετίας.
(Σημείωμα της ομιλήτριας)
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της Μαρίας Πετροπούλου εστιάζουν στον χώρο της Αστροφυσικής Υψηλών Ενεργειών και της Αστρονομίας Πολλαπλών Αγγελιοφόρων. Ξεκίνησε την ανεξάρτητη ερευνητική της πορεία το 2014 και αναζητά λύσεις για θεμελιώδη προβλήματα της αστροφυσικής.
Εστιάζει στις διεργασίες ακτινοβολίας σε αστροφυσικά πλάσματα, στις διαδικασίες επιτάχυνσης σωματιδίων σε υψηλές ενέργειες και παραγωγής νετρίνων. Μελετά τη μη θερμική ακτινοβολία που παράγεται από αστροφυσικές εκροές, όπως οι κοσμικές ακτίνες και τα αστροφυσικά νετρίνα υψηλής ενέργειας, καθώς και τους μηχανισμούς επιτάχυνσης σωματιδίων υψηλής ενέργειας σε ισχυρούς αστροφυσικούς πίδακες. Στοχεύοντας στον συνδυασμό της θεωρίας με τις παρατηρήσεις, διατυπώνει μοντέλα και προβλέψεις που μπορούν να ελεγχθούν με βάση το πλήθος των δεδομένων σε όλο το φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Γεννήθηκε το 1985 και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Έλαβε πτυχίο Φυσικής το 2008, μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Αστροφυσική το 2010 και διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.) με Άριστα στις Φυσικές Επιστήμες από το Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ το 2013. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Purdue (ΗΠΑ) ως Einstein Fellow (2013-2016) και ως μεταδιδακτορική συνεργάτιδα (2016-2017), και στο Πανεπιστήμιο Princeton (ΗΠΑ) ως Lyman Spitzer Postdoctoral Fellow (2017-2020). Από το 2020 εργάζεται ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ.
Βραβεύτηκε το 2015 από την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία και το 2016 από το ελβετικό ίδρυμα MERAC για τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τη μελέτη ακτινοβολιακών ασταθειών και επιτάχυνσης σωματιδίων σε αστροφυσικά πλάσματα με εφαρμογές στους πίδακες ενεργών γαλαξιών και εκλάμψεων ακτίνων γάμμα. Το 2021 βραβεύτηκε με το ελληνικό βραβείο L'Oreal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη.
Το 2021 έλαβε χρηματοδότηση ύψους 100.000€ από το ίδρυμα MERAC και το 2022 της απονεμήθηκε χρηματοδότηση ύψους ~199.000C από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας για την εκπόνηση έρευνας στο πεδίο Αστρονομίας Πολλαπλών Αγγελιοφόρων.
Έχει δημοσιεύσει 97 άρθρα σε περιοδικά με κριτές, ~3.700 αναφορές και h-index 33.
Από το 2022 είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ.) και τελεί χρεη Γραμματεως.
Κατοικεί στην Αθήνα με τον σύζυγό της, Γιώργο Βασιλόπουλο, Αστροφυσικό και Επίκουρο Καθηγητή στο ΕΚΠΑ.