Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αρχαία Υφάσματα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μωραΐτου Γεωργιάννα

9 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 12:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1488
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μωραΐτου Γεωργιάννα

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
09/12/2016

Διάρκεια
12:38

Εκδήλωση
Ημερίδα για το αρχαίο ύφασμα

Χώρος
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Διοργάνωση
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Κατηγορία
Αρχαιολογία

Ετικέτες
αρχαίο ύφασμα, ελληνική υφαντουργία, Εύβοια, Αθήνα, Αιγές, Μυστράς, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργάνωσε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου, ημερίδα με θέμα το αρχαίο ύφασμα.

Μια πλειάδα ειδικών επιστημόνων, αρχαιολόγων και συντηρητών, ξεδιπλώνει πτυχές της αρχαίας ελληνικής υφαντουργίας από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους. Η ημερίδα προσφέρει ένα πανόραμα των ερευνητικών εργασιών των τελευταίων 25 χρόνων στην Ελλάδα. Από την πρωτογεωμετρική Εύβοια και την κλασική Αθήνα έως τις υστεροκλασικές Αιγές και τον βυζαντινό Μυστρά χρυσοΰφαντα, μάλλινα, λινά, βαμβακερά υφάσματα προσεγγίζονται από τη σκοπιά των τεχνικών ύφανσης, της εικονογραφίας, των γραπτών πηγών, της ανασκαφικής τεκμηρίωσης και της συντήρησης, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο σύνολό τους τα αρχαία υφάσματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Περίληψη της ομιλίας:

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει υπάρξει στο παρελθόν και εξακολουθεί να είναι ο αποδέκτης αρχαίων υφασμάτων όχι μόνο ως έργα των μόνιμων συλλογών του, αλλά και προσωρινά προκειμένου να συντηρηθούν. Τρία από τα υφάσματα που θα παρουσιαστούν είναι τα υφάσματα από τους Τράχωνες της Αττικής και την Ελευσίνα που συντηρήθηκαν από τον χημικό Βασίλειο Ζήση και το ύφασμα από το Λευκαντί που συντηρήθηκε από τον Αναστάσιο Μαργαριτώφ και την ομάδα του. Η Ημερίδα είναι αφιερωμένη στους δύο αυτούς πρωτοπόρους της συντήρησης των αρχαίων υφασμάτων.


Μωραΐτου Γεωργιάννα Δρ. Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων - Προϊσταμένη Τμήματος Συντήρησης, Φυσικών, Χημικών Ερευνών & Αρχαιομετρίας, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Μωραίτου Γεωργιάννα (Ανίτα) φοίτησε στη Σορβόννη–Paris I (1976-1979) Ιστορία-Αρχαιολογία (DEUG) και Συντήρηση (CP1-CP2). Είναι απόφοιτος του London University (τώρα University College) Institute of Archaeology (BSc 1983) στη Συντήρηση Αρχαιολογικών Υλικών και Επιστήμη Υλικών. Από το 1983 εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το 2014 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) με θέμα την φθορά και προστασία του αρχαίου γυαλιού. Δίδαξε συντήρηση στο ΤΕΙ Αθήνας και στο μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕ&Τα) του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ). Έχει δημοσιεύσει και συνδημοσιεύσει 64 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει συγγράψει τη μονογραφία «Όθων Ρουσόπουλος (1856-1922) και οι απαρχές της επιστημονικής συντήρησης στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αι.». Από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι σήμερα προΐσταται του Τμήματος Συντήρησης, Φυσικών, Χημικών Ερευνών και Αρχαιομετρίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σχετικές ομιλίες