Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) στο Νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο (ΕSF)

Χριστοδουλάκης Νίκος

15 Μαρτίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:03:11 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 89
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η έγκριση των Ταμείων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο 2020, αποτέλεσε μια μεγάλη στιγμή τόσο για την πορεία της Ένωσης συνολικά όσο και για τις προοπτικές που άνοιγε σε κάθε χώρα για να μετασχηματιστεί τόσο τεχνολογικά με την ψηφικοποίηση όσο και περιβαλλοντικά με την απανθρακοποίηση. Η απόφαση ελήφθη μετά από τις κατάλληλες συμμαχίες στην ΕΕ, οι οποίες κατάφεραν να κάμψουν τις αρχικές αντιρρήσεις των λεγόμενων Βορείων χωρών (Γερμανία, Ολλανδία, κλπ).

Η χρηματοδότηση των Ταμείων θα γίνει με την έκδοση ευρω-ομολόγων, ανοίγοντας έτσι ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για την από-κοινού δημιουργία ευρωπαϊκών υποδομών και την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών που ενδέχεται να πλήξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες στο μέλλον. Με τα ευρω-ομόλογα συντελείται μία συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου της Οικονομικής & Νομισματικής Ένωσης, η οποία έτσι προσεγγίζει περισσότερο μια κανονική δημοσιονομική ένωση.

Για την Ελλάδα, τα προβλεπόμενα κεφάλαια θα ήταν της τάξεως των 32 δισεκ. Ευρώ, δηλαδή περίπου το 20% του ΑΕΠ της χρονιάς του 2020 (ήταν 165 δισεκ. Ευρώ με την ύφεση της πανδημίας)! Μεγάλο ποσόν, το οποίο θα μπορούσε να αντισταθμίσει ένα σημαντικό μέρος της από-επένδυσης που είχε γίνει στα χρόνια των Μνημονίων.

Όμως η Ελλάδα – αλλά και κάμποσες άλλες χώρες της ΕΕ – βρέθηκαν προγραμματικά ανέτοιμες για να υποδεχθούν και να διοχετεύσουν τόσο σημαντικούς πόρους σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα ή έστω σε δέσμες από μικρότερα έργα που θα είχαν κεντρικό συντονισμό και στόχευση συμβατή με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Η διάλεξη περιγράφει μια σειρά από προτάσεις που θα κάνουν το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας να γίνει ένα αποτελεσματικό εργαλείο πολιτικής, ικανό να θεμελιώσει μία μακροχρόνια ανάπτυξη στην χώρα με ανταγωνιστικότητα, μαζική απασχόληση και κοινωνική συνοχή.

Ταυτόχρονα, η επιτυχής υλοποίηση των έργων του Ταμείου θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας μας στην συμμετοχή της στο νέο Ευρωπαϊκό Κρατικό Ταμείο το οποίο έρχεται ως απάντηση σε αντίστοιχα εργαλεία που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τον επαναπατρισμό των αμερικανικών επιχειρήσεων. Το Κρατικό Ταμείο και θα δώσει την ευκαιρία στην ΕΕ να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της – ιδιαίτερα στον τομέα της μεταποίησης – διαμορφώνοντας έτσι μια νέα Βιομηχανική Πολιτική.

Χριστοδουλάκης Νίκος Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - πρώην Υπουργός

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1952. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1975) και συνέχισε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό και διδακτορικό (1984) στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ήταν παρών στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1974. Εργάστηκε σε τεχνικές εταιρίες και δίδαξε σε ΤΕΙ, στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, στο London Business School και στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο Καρόλου της Πράγας, στο Ινστιτούτο Tinbergen του Άμστερνταμ και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας (1993-1996) και οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού (1996). Από το 1996 ως το Μάρτιο του 2000 ήταν Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη διαχείριση του Δημόσιου Χρέους (περίοδος κρίσιμη για την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη). Στη συνέχεια διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης στο διάστημα 2000-2001 και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο διάστημα 2001-2004.

Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Research Associate στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics.

Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες και άρθρα για θέματα οικονομικής πολιτικής, διακυμάνσεων και ανάπτυξης σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά. Έχει γράψει αρκετά βιβλία που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σχετικές ομιλίες