Bodossaki Lectures on Demand

Από τη γειτονιά μας στις γειτονιές των άστρων

Γραμματικάκης Γιώργος, Κούνδουρος Νίκος, Πουλόπουλος Χαράλαμπος

9 Ιουλίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 55:32 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3346
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Σε μια προσπάθεια για επαφή, ενότητα και δράση,  ενάντια στην ανασφάλεια, την απομόνωση και την παραίτηση που φέρνει η κρίση - μια προσπάθεια για να ξαναζωντανέψουν οι γειτονιές και οι σχέσεις των ανθρώπων σε αυτές - οι κάτοικοι του Μετς ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια ανοικτή γιορτή τέχνης, επικοινωνίας και συλλογικότητας στη γειτονιά τους.
 
Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, μαθητές, επαγγελματίες και φορείς του Μετς έδωσαν ραντεβού με τους γείτονες και τους συμπολίτες τους, από τις 2 μέχρι τις 9 Ιουλίου 2012, στο άλσος Λογγίνου, στους πεζοδρόμους, και στις αυλές της γειτονιάς τους, με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Ο Αρδηττός», ενός ιστορικού σωματείου που ιδρύθηκε το 1927 και δραστηριοποιήθηκε ξανά πρόσφατα.
 
Με ελάχιστους πόρους, αλλά πολλή διάθεση να δημιουργήσουν και να μοιραστούν,  διοργάνωσαν μια εβδομάδα ανοικτών εκδηλώσεων με  κινηματογράφο, θέατρο, μουσική, ποίηση, διαλέξεις, αφηγήσεις παραμυθιών, συζητήσεις και παρουσιάσεις.
 
Κάτοικος του Μετς και ο φυσικός – καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης (δυο φορές πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου στο παρελθόν), ο άνθρωπος που έκανε προσιτά στο πλατύ κοινό τα μυστικά του σύμπαντος με το βιβλίο του «Η κώμη της Βερενίκης» και τα άλλα σχετικά του πονήματα, έκλεισε τον κύκλο των φετινών εκδηλώσεων στο Μετς ταξιδεύοντας τους γείτονές τους στις γειτονιές των άστρων, στο πλαίσιο μιας διάλεξης, στην οποία αναφέρθηκε στα μυστήρια του κόσμου που μας περιβάλλει συνδυάζοντας το κύρος του καθηγητή, τη γνώση του επιστήμονα, την ευαισθησία του ποιητή και την αφοπλιστική απλότητα του παραμυθά.  

Γραμματικάκης Γιώργος Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Ευρωβουλευτής

Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάσθηκε στο «Δημόκριτο» και  αργότερα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη.

Το 1982 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα  περιστρέφονται γύρω από την δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ  ως  επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard ασχολήθηκε επίσης με την ιστορία της επιστήμης. Συμμετείχε από την αρχή στο πείραµα «Νέστωρ», που είχε ως σκοπό του την ανίχνευση των φαντασματικών νετρίνων στα θαλάσσια βάθη της Πύλου.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης εξελέγη  δύο φορές (1990-1996) Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ για μία τριετία διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς επιτροπές εμπειρογνωμόνων, που ασχολούνται με  τις προοπτικές της  παιδείας και της έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχει γράψει τα  βιβλία: «Η Κόμη της Βερενίκης», που γυρίστηκε και σε τηλεοπτική σειρά από την ΕΤ-1• «Κοσμογραφήματα»• «Η αυτοβιογραφία του φωτός»• «Συνομιλίες με το φως», όπου η αφήγηση του ίδιου του συγγραφέα συνοδεύεται από αυτοσχεδιασμούς Ελλήνων μουσικών και «Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής». Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα με την σύνδεση της Επιστήμης με την Μουσική, και οι σχετικές εκδηλώσεις έχουν παρουσιασθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδος, αλλά και στο Μέγαρο Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, ενώ είχε τακτική συνεργασία παλαιότερα με το «Βήμα» και στην συνέχεια με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Σήμερα είναι συνεργάτης του Protagon. Είχε, επίσης, την επιστημονική επιμέλεια και παρουσίασε την σειρά «Στα μονοπάτια της επιστήμης», που προβλήθηκε από την ΕΤ-1. Διετέλεσε Πρόεδρος του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης», και τα τελευταία χρόνια είναι Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ της Λυρικής Σκηνής. Έχει τιμηθεί µε ποικίλες διακρίσεις, ενώ το 2014 εξελέγη Ευρωβουλευτής.

Κούνδουρος Νίκος Σκηνοθέτης

Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο και σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε ενταχθεί στις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, και μετά τον πόλεμο εξορίστηκε στην Μακρονήσο. Στα 28 του χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης με τη Μαγική Πόλη (1954) και καθιερώθηκε με το σύνθετο και πρωτοποριακό έργο Ο Δράκος (1956), το οποίο χαρακτηρίστηκε η καλύτερη Ελληνική Ταινία στη δεκαετία 1950-1960. Ακολούθησαν "Οι παράνομοι" (1958), "Το ποτάμι" (1960), για το οποίο πήρε το Πρώτο Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1959, οι "Μικρές Αφροδίτες" (1963) με το οποίο κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο του Βερολίνου το 1963 καθώς και το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, Vortex ή "Το πρόσωπο της Μέδουσας" (1967), "Τα τραγούδια της φωτιάς" (1974), "1922" (1978), «Μπορντέλο» (1984), “Μπάυρον: Μπαλλάντα για ένα δαίμονα» (1992), «Οι Φωτογράφοι» (1998), «Το Πλοίο» (2011). Αντίγραφα ταινιών του βρίσκονται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Κινηματογράφου, στη Γαλλική Ταινιοθήκη και στο Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης. Ζει στο Μετς.

Πουλόπουλος Χαράλαμπος Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας, Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Σχετικές ομιλίες