Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Amartya Sen Lecture "Why Nations Fail"

Acemoğlu Daron, Sen Amartya, Παπανδρέου Ανδρέας

5 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 60:43 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1410
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Acemoğlu Daron
Sen Amartya
Παπανδρέου Ανδρέας

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
05/09/2014

Διάρκεια
60:43

Εκδήλωση
Human Development in Time of Crisis

Χώρος
Ξενοδοχείο President

Διοργάνωση
Human Development and Capability Association

Κατηγορία
Οικονομία

Ετικέτες
HDTC 2014, Human Development

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Bielefeld-Centerfor Education and Capability Research συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα το Συνέδριο της Human Development & Capability  Association (Οργανισμός  Ανθρώπινης  Ανάπτυξης  και Δυνατοτήτων) με θέμα: Η ανθρώπινη ανάπτυξη στα χρόνια της κρίσης: επανα­ διαπραγμάτευση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η οικονομική  κρίση, ειδικά τα τελευταία χρόνια,  έπληξε  πολλές χώρες του κόσμου και εκατομμύρια ανθρώπους. Το χάσμα  που  δημιούργησε, αύξησε τις κοινωνικές  και οικονομικές  ανισότητες, υπονόμευσε την κοινωνική δικαιοσύνη  και ενδυνάμωσε την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Διεύρυνε την κοινωνική αδικία και περιόρισε την κοινωνική προστασία με την κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων και αυτό επηρέασε θεμελιώδεις αρχές της ζωής πολλών ανθρώπων. Η Ελλάδα έχει γίνει συνώνυμο της κρίσης για τις πολύπλευρες επιπτώσεις που είχε σε πολλούς τομείς της ζωής των Ελλήνων.

Στο Συνέδριό επανεξετάστηκαν, με βάση το Ελληνικό παράδειγμα, οι δυνατότητες και η προοπτική των ιδεών της ανθρώπινης ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις κεντρικές ομιλίες των: Amartya Sen, DaronAcemoglou,  Phillip Pettit, Rainer Forst, Henry 5. Richardson, Jean - Michael Bonvin, Dame Mary Barbara Stocking.

Acemoğlu Daron MIT Boston

Ο Ντάρον Ατζέμογλου κατέχει την ακαδημαϊκή έδρα Killian Professor of Economics στο MIT. Το 2005 τιμήθηκε με το John Bates Clark Medal, το οποίο απονέμεται σε οικονομολόγους κάτω των σαράντα ετών με πολύ σημαντική συνεισφορά στην οικονομική σκέψη και γνώση.

Sen Amartya Οικονομολόγος
Ο Αμάρτυα Σεν (γεν. Santiniketan, Ινδία, 1933), ο "Ινδός οικονομολόγος των φτωχών", δίδαξε στο Κολέγιο Τρίνιτι του Καίμπριτζ (Η.Β.). Υπήρξε πρόεδρος της Εταιρείας Οικονομετρίας και της Διεθνούς Οικονομικής Ένωσης. Σήμερα είναι καθηγητής Οικονομίας και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Το 1998 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για το συνολικό του έργο, αλλά ιδιαίτερα διότι επανέφερε στα Οικονομικά τη λογική σκέψη, τη φιλοσοφική θεώρηση και τη διασύνδεσή τους με άλλες κοινωνικές επιστήμες. Απέδειξε την αλληλουχία των δημοκρατικών δομών και της ελευθερίας με την ευημερία. Κατέδειξε ότι τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, όπως η φτώχεια και οι λιμοί, οξύνονται εκεί όπου δεν υπάρχει επάρκεια ελευθερίας και δημοκρατίας. Το 2010 το περιοδικό "Time" τον συμπεριέλαβε στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επίδραση στον κόσμο, το δε "New Statesman" στους 50. Μεταξύ των έργων του, που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες, είναι: "Collective Choice and Social Welfare" (1970), "On Economic Inequality" (1973/ 1997), "Poverty and Famines: an Essay on Entitlement and Deprivation" (1981), "On Ethics and Economics" (1987), "Hunger and Public Action" (επιμ. με τον J. Dreze, 1989), "The Quality of Life" ( με την M. Nussbaum, 1993), "Reason Before Identity" (1999), "The Argumentative Indian" (2005), "Identity and Violence: The Illusion of Destiny" (2006), "Imperial Illusions: India, Britain, and the wrong lessons" (2007), "The Idea of Justice" (2009), "Mismeasuring Our Lives: Why GDP Doesn't Add Up" (με τους J. E. Stiglitz και J.-P. Fitoussi, 2010).
Παπανδρέου Ανδρέας Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Queen Mary College, University of London (1981) και κατόπιν απέκτησε πτυχία MSC (1982) στο London School of Economics και D. Phil. (1990) στο Merton College, Oxford University.

Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Λέκτορας στο University College London, Fellow Οικονομικής στο Stockholm Environment Institute, και Επίκουρος Καθηγητής στο Franklin and Marshall College.

Σχετικές ομιλίες