Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αλέξανδρος Αργυρίου, Μνήμης και λήθης σημαντικά και ασήμαντα

Σωμερίτης Ριχάρδος, Χαραλαμπίδης Μενέλαος, Τσαούσης Κώστας, Ζήρας Αλέξης, Παπαλεξάνδρου Αριστέα, Κεχαγιόγλου Ελένη, Καστρινάκη Αγγέλα

5 Δεκεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 100:27 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1740
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Εκδήλωση μνήμης για τον κριτικό λογοτεχνίας Αλέξανδρο Αργυρίου διοργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή της έκδοση του βιβλίου του «Μνήμης και λήθης σημαντικά και ασήμαντα».

Για τον Αλέξανδρο Αργυρίου και το έργο του μίλησαν:

Ριχάρδος Σωμερίτης, Δημοσιογράφος
Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Διδάκτωρ ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κώστας Τσαούσης, Δημοσιογράφος
Αλέξης Ζήρας, Κριτικός λογοτεχνίας
Αριστέα Παπαλεξάνδρου, Ποιήτρια
Ελένη Κεχαγιόγλου, Φιλόλογος, επιμελήτρια εκδόσεων
 
Τη συζήτηση συντόνισε η επιμελήτρια της έκδοσης Αγγέλα Καστρινάκη, Φιλόλογος, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Κατά την εκδήλωση προβλήθηκαν αποσπάσματα από ανέκδοτη συνέντευξη του Αλέξανδρου Αργυρίου στον Ηλία Γιαννακάκη και την Εύα Καραμπάτσου για την ταινία τους “Μακρόνησος” (2008)"

Ο Αλέξανδρος Αργυρίου, σημαντική μορφή των νεοελληνικών γραμμάτων και άνθρωπος με έντονη πολιτική συνείδηση, πραγματεύεται στο βιβλίο του ορισμένες από τις πιο κρίσιμες στιγμές του ελληνικού εικοστού αιώνα: Δικτατορία του Μεταξά, Κατοχή και Αντίσταση, Εμφύλιος. Το κείμενο του Αργυρίου υπερβαίνει τη μορφή των «αναμνήσεων», του «απομνημονεύματος» και της «αυτοβιογραφίας», καθώς θέτει επιπλέον ζητήματα όπως η σχέση της ατομικής και της συλλογικής εμπειρίας, ο ρόλος του χρόνου στην οργάνωση της ιστορικής «εικόνας», η έννοια της ιστορικής αλήθειας και άλλα, ερωτήματα κρίσιμα για τη διαμόρφωση της μνήμης και άρα της ιστορικής συνείδησης.

Το Blod ευχαριστεί τον Ηλία Γιαννακάκη κα την Εύη Καραμπάτσου για την άδεια χρήσης του κινηματογραφικού υλικού.


Σωμερίτης Ριχάρδος δημοσιογράφος

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ριχάρδος Σωμερίτης, γιος του Στρατή Σωμερίτη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι και το 1948 ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Μάχη.

Από το 1952 ως το 1967 υπήρξε ανταποκριτής της εφημερίδας Ελευθερία στο Παρίσι, ενώ την περίοδο 1956-1967 συνεργάστηκε με τη γαλλική ραδιοφωνία. Μετά τη Μεταπολίτευση υπήρξε επί σειρά ετών ανταποκριτής της Καθημερινής στο Παρίσι. Το 1989 ανέλαβε διευθυντής ειδήσεων της ΕΤ1 και από το 1992 αρθρογραφεί στην εφημερίδα Το Βήμα.

Την πολύχρονη διαδρομή του στον ελληνικό και διεθνή τύπο περιγράφει στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Οι λέξεις και οι μάχες (εκδ. «Πατάκης», Αθήνα 2013).

Για την προσφορά του στη δημοσιογραφία έχει τιμηθεί με βραβείο του Ιδρύματος Μπότση.

Χαραλαμπίδης Μενέλαος Ιστορικός

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει τα βιβλία:
- Η Εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα, 2012 (επεξεργασμένη μορφή της διδακτορικής του διατριβής),
- Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας, 2014 και
- Οι Δωσίλογοι. Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής, 2023, όλα από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Έχει συνεπιμεληθεί τρεις συλλογικούς τόμους για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ενώ πολλά κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικές εκδόσεις, ιστορικά περιοδικά και εφημερίδες. Είναι ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας και έχει συνδιοργανώσει τέσσερα συνέδρια για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Από το 2017 είναι μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Δημόσια Ιστορία και συμμετείχε στην ομάδα ιστορικών που το σχεδίασαν.

Από το 2013 ασχολείται συστηματικά με τη Δημόσια Ιστορία. Πραγματοποιεί ιστορικούς περιπάτους στην Αθήνα και τους γύρω δήμους για την περίοδο της Κατοχής και των Δεκεμβριανών, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών. Ήταν ο εμπνευστής και επιστημονικός υπεύθυνος των δράσεων υπό τον τίτλο «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», οι οποίες υλοποιήθηκαν από το 2015 έως το 2019. Οι δράσεις αυτές κατάφεραν να καθιερώσουν τον μαζικό εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς και αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη εκδήλωση Δημόσιας Ιστορίας στην Ελλάδα (λεπτομέρειες στο www.freeathens44.org).

Από τον Δεκέμβριο του 2019 πραγματοποιεί ιστορικούς περιπάτους με μικρά γκρουπ κάθε εβδομάδα στο πλαίσιο του Athens History Walks (λεπτομέρειες στο www.athenshistorywalks.com).

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το σύνολο των δράσεων που πραγματοποιεί για θέματα ιστορίας:
https://www.facebook.com/Menelaos-Haralabidis

Τσαούσης Κώστας Δημοσιογράφος

Αγαπά τρεις πόλεις - και οι τρεις έχουν τη θάλασσα στα πόδια τους. Γεννήθηκε στην Ελευσίνα τον Νοέμβριο του 1960. Η καταγωγή και των δύο γονέων του από τη Χαλκίδα, όπου περνά ολοένα και περισσότερο χρόνο από τη ζωή του. Τέλος, η Θεσσαλονίκη ήταν η πόλη των σπουδών του, στην παλιά Βιομηχανική, ενσωματωμένη σήμερα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Τις τελευταίες 4 δεκαετίες εργάζεται ως επαγγελματίας δημοσιογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η αρχή έγινε με το περιοδικό του Ρήγα, τον Θούριο, ακολούθησε η Αυγή επί Γιάνναρου και η Καθημερινή. Την ίδια περίοδο συνεργάσθηκε (στα πρώτα 2-3 τεύχη) με το Κλικ του Κωστόπουλου αλλά και του Γεωργελέ και συμμετείχε στην αρχική ομάδα του Αθήνα 9,84 ως οικονομικός συντάκτης και παραγωγός - παρουσιαστής σε 2 εκπομπές (μια πρωινή καθημερινή και μια εβδομαδιαία). Το '90 πήγε στο εβδομαδιαίο τότε Βήμα και έμεινε εκεί για 10 χρόνια. Στο διάστημα αυτό των χρόνων «πέρασε» και από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο ως σύμβουλος έκδοσης.

Το 2000 συνέπραξε μαζί με άλλους φίλους και συναδέλφους στο άδοξο εγχείρημα του Eco2day.gr που άνοιξε τον δρόμο για άλλα, αρκούντως επιτυχημένα θεματικά sites. Από το 2003 είναι συνεργάτης της Καθημερινής στο πλαίσιο της διαχείρισης ειδικών εκδόσεων – μεταξύ αυτών η μηνιαία ένθετη έκδοση με τα special reports του Economist αλλά και η ετήσια έκδοση του Κόσμου.

Συντονιστής του Forum ΑΓΟΡΑΙΔΕΩΝ, που τα τελευταία 10 χρόνια έχει οργανώσει και επιμεληθεί πλήθος περιοδικών εκδόσεων και θεματικών ημερίδων. Συμμετέχει στην ομάδα του management της εταιρείας M media A.E (το μηνιαίο περιοδικό Μetropolis, το site metropolispress.gr αλλά και τις δραστηριότητές της σε σχέση με την παραγωγή και διάθεση ψηφιακού περιεχομένου και τις τηλεοπτικές παραγωγές σε συνδρομητικά δίκτυα/πλατφόρμες αλλά και τα ελεύθερα κανάλια). Από το 2010 συνεργάζεται σε σταθερή βάση με την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, διατηρώντας από το 2011 την επιτυχημένη στήλη Πρόσωπα στο Νέο Επιχειρείν στο Business Stories, το οικονομικό-επιχειρηματικό ένθετο της εφημερίδας.

Πηγή: bostanistas.gr

Ζήρας Αλέξης Κριτικός λογοτεχνίας

Ο Αλέξης Ζήρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Κριτικός λογοτεχνίας, γραμματολόγος, δοκιμιογράφος, και μεταφραστής. Σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και Βαλκανικές γλώσσες στο Ινστιτούτο Μελετών Χερσονήσου του Αίμου. Εργάστηκε ως στέλεχος εμπορικών επιχειρήσεων (1969-1974), ως σύμβουλος προγραμμάτων στην ΕΡΑ και την ΕΤ (1982-1993) και ως αρθογράφος και λογοτεχνικός κριτικός στις εφημερίδες «Θεσσαλονίκη», «Αυγή», «Καθημερινή», και «Ελευθεροτυπία». Ακόμη, διετέλεσε υπεύθυνος προγράμματος στις Εκδόσεις «Πλεθρον» (1978-1988), επιφυλλιδογράφος στο περιοδικό «Διαβάζω», υπεύθυνος σύνταξης του Λεξικού Λογοτεχνίας των Εκδόσεων «Πατάκης» και συντάκτης του Βιογραφικού Λεξικού της Εκδοτικής Αθηνών και της Εγκυκλοπαίδειας «Πάπυρος-Λαρούς-Μπριττάνικα». Επίσης, ήταν  μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών Σχεδία, Γράμματα και Τέχνες, Τομές, Ρεύματα, Σημείο Λευκωσίας και μαζί με τον Κ.Γ. Παπαγεωργίου, της τριμηνιαίας επιθεώρησης κριτικής, «Κ». Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, μελέτες για την ποίηση και έχει μεταφράσεις μεγάλους Ευρωπαίους πεζογράφους.

Παπαλεξάνδρου Αριστέα ποιήτρια
Γεννήθηκε το 1970 στο Αμβούργο. Σπούδασε μουσική και μεσαιωνική - νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: "Δύο όνειρα πριν" (Μανδραγόρας 2000) και "Άλλοτε αλλού" (Νεφέλη 2004).
Κεχαγιόγλου Ελένη Φιλόλογος, επιμελήτρια εκδόσεων

Η Ελένη Κεχαγιόγλου γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1969. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Υποψήφια διδάκτωρ του Παν/μίου Αιγαίου, με θέμα "Το θέατρο στην εκπαίδευση", το 2004 ήταν στη συγγραφική ομάδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου γράφοντας για τη Θεατρική Παιδεία στην "Ανάπτυξη των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών".

Από το 1997 εργάζεται ως επιμελήτρια κειμένων, ενώ από το 1997 έως το 2001 δίδαξε λογοτεχνία στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το 2003-2004 ήταν υπεύθυνη εκδόσεων του προγράμματος "Εξειδίκευση και Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών" στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, και από το 2007 έως το 2010 υπεύθυνη του τμήματος λογοτεχνίας στις εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα".

Από το 2006 διδάσκει επιμέλεια στο Εργαστήρι του Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ. Έχει επίσης διδάξει σε σχετικά σεμινάρια στο ΕΚΕΜΕΛ.

Σήμερα εργάζεται ως επιμελήτρια εκδόσεων στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.

Έχει εργαστεί ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών σε σταθμούς των Ιωαννίνων και στον Βήμα 99,5 FM, και συνεργάζεται με τα περιοδικά "Διαβάζω" και "Index".

Καστρινάκη Αγγέλα Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η Αγγέλα Καστρινάκη καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη. Το 1994 απέκτησε το διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Έχει μεταφράσει την Ποιητική του Τσβετάν Τοντόροφ και άλλα κείμενα θεωρίας της λογοτεχνίας. Μελέτες, άρθρα και κριτικές της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά. Έχει εκδώσει επίσης τέσσερις συλλογές διηγημάτων και το μυθιστόρημα Έρωτας στον καιρό της ειρωνείας. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ipekci (1999) και το Κρατικό βραβείο δοκιμίου 2005 για το βιβλίο Η λογοτεχνία στην ταραγμένη δεκαετία 1940-1950. Τελευταίο βιβλίο της η μελέτη «Αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας» (Επίμετρο στο Λεμονοδάσος).

Σχετικές ομιλίες