Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η θρησκευτική Μεταρρύθμιση και οι πολιτικές της συνδηλώσεις

Κιτρομηλίδης Πασχάλης, Σούρλας Παύλος

2 Οκτωβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 64:27 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1408
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 500 χρόνων από τη Μεταρρύθμιση του Λουθήρου, το Megaron Plus υποδέχεται τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη, ο οποίος θα παρουσιάσει δύο ομιλίες στις 2 και 9 Οκτωβρίου με θέμα αυτό το κομβικό γεγονός της θρησκευτικής αλλά και πολιτικής μας ιστορίας. Η πρώτη διάλεξη αναφέρεται κυρίως στις πολιτικές συνδηλώσεις και συνέπειες της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης που προέκυψε από την ανάρτηση των 95 θέσεων του Λουθήρου, ενώ η δεύτερη παρουσιάζει τις επιπτώσεις της Μεταρρύθμισης, η οποία διέσπασε την Εκκλησία της Δύσεως, στον κόσμο της Ορθόδοξης Ανατολής.
 

Τη συζήτηση στην πρώτη διάλεξη συντονίζει ο Παύλος Σούρλας, ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Ι. Η θρησκευτική Μεταρρύθμιση και οι πολιτικές της συνδηλώσεις
 

ΙΙ. Η Μεταρρύθμιση και η Ορθόδοξη Εκκλησία
 

Οι δύο διαλέξεις αποσκοπούν να παρουσιάσουν τα θεμελιώδη πνευματικά αιτήματα που έθεσε η θρησκευτική Μεταρρύθμιση με αφετηρία την ανάρτηση στις 31 Οκτωβρίου 1517 στη θύρα του καθεδρικού ναού της Βιτεμβέργης στη Γερμανία των 95 θέσεων με τις οποίες ο μοναχός του Τάγματος των Αυγουστινιανών Μαρτίνος Λούθηρος επέκρινε την πώληση των αφέσεων των αμαρτιών από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η ενέργεια αυτή έθεσε σε κίνηση διαδικασίες εκκλησιαστικών και θρησκευτικών ζυμώσεων και συγκρούσεων με κοσμοϊστορικές συνέπειες. Τα ζητήματα που ανέκυψαν δεν υπήρξαν μόνο θρησκευτικά. Είχαν συγχρόνως και βαθιές πολιτικές συνέπειες. Η πρώτη διάλεξη αναφέρεται κυρίως στις πολιτικές συνδηλώσεις και συνέπειες της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης που προέκυψε τελικά από την ανάρτηση των 95 θέσεων του Λουθήρου. Η δεύτερη διάλεξη παρουσιάζει τις επιπτώσεις της Μεταρρύθμισης, που διέσπασε την Εκκλησία της Δύσεως, στον κόσμο της Ορθόδοξης Ανατολής.


Κιτρομηλίδης Πασχάλης Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών - Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, είναι Ομότιμος Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1980 διευθύνει ως διευθυντής και γενικός γραμματεύς του Δ.Σ. το ιστορικό επιστημονικό ίδρυμα της Μέλπως Μερλιέ, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Υπηρέτησε ως διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (2000-2011). Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων από το 2004. Από το 2020 είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, έδρα της Ιστορίας των Πολιτικών Θεωριών και της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Τα κυριότερα βιβλία του στα ελληνικά περιλαμβάνουν: Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Οι πολιτικές και κοινωνικές ιδέες (1996), Η Γαλλική Επανάσταση και η Νοτιανατολική Ευρώπη, β΄ έκδοση (2000), Ιώσηπος Μοισιόδαξ, β΄ έκδοση (2004), Νεότερη Πολιτική Θεωρία. Θεωρίες της ελευθερίας (2016), Πολιτικοί στοχαστές των νεοτέρων χρόνων, ζ΄ έκδοση (2020). Έχει τιμηθεί με το Βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας (2016) και το αριστείο ιστορικών και κοινωνικών επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών (2018).

Σούρλας Παύλος Ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου, ΕΚΠΑ

Ο Παύλος Σούρλας γεννήθηκε στην Αθήνα τo 1945. Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου. Υφηγητής της Φιλοσοφίας του δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1982 και καθηγητής από το 1990, είναι σήμερα ομότιμος καθηγητής. Από το 2003 διδάσκει παράλληλα στο διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα είναι πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.

Έχει δημoσιεύσει βιβλία και πoλυάριθμα άρθρα σε επιστημoνικά περιoδικά και συλλoγικoύς τόμoυς σε θέματα ιδιωτικoύ δικαίoυ, φιλoσoφίας και μεθoδoλoγίας τoυ δικαίoυ, ηθικής θεωρίας και πoλιτικής φιλoσoφίας. Πρόσφατα βιβλία του Δίκαιο και δικανική κρίση (2017), Δημοκρατία και αυτονομία: Δοκίμια Πολιτικής Φιλοσοφίας (2017), Ρυθμίζοντας τα του βίου: Ο νομοθέτης και η Βιοηθική (2020), Εξατομίκευση και γενίκευση στη φιλοσοφία της πράξης (2021) και Όψεις του προσώπου: Δοκίμια Βιοηθικής (υπό έκδοση).

Σχετικές ομιλίες