Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«Πάντα η Αλεξάνδρεια είναι»: Επιστρέφοντας στην Καβαφική Αλεξάνδρεια

Halim Hala, Καζαμίας Αλέξανδρος, Παπανικολάου Δημήτρης

15 Απριλίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:56:02 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1423
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Halim Hala
Καζαμίας Αλέξανδρος
Παπανικολάου Δημήτρης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
15/04/2015

Διάρκεια
01:56:02

Εκδήλωση
Λέξεις & Σκέψεις στη Στέγη

Χώρος
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Διοργάνωση
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

Κατηγορία
Λογοτεχνία, Ιστορία

Ετικέτες
Αλεξάνδρεια, Κωνσταντίνος Καβάφης

Στην ανάρτηση αυτή, οι ομιλίες δημοσιεύονται στην ελληνική γλώσσα, είτε στην ελληνική πρωτότυπη εκφορά τους είτε με παράλληλη μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά.

Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση  με τις ομιλίες δημοσιευμένες στην αγγλική γλώσσα, πατήστε εδώ.

Με τίτλο «Πάντα η Αλεξάνδρεια είναι»: Επιστρέφοντας στην Καβαφική Αλεξάνδρεια, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση προσκαλούν σε μια συζήτηση για την Αλεξάνδρεια του παρελθόντος και του παρόντος, με συνομιλητές δύο διακεκριμένους μελετητές του «μύθου» και της «ιστορίας» της πόλης.

Η εκδήλωση έχει στόχο να διερευνήσει την ξεχωριστή θέση που καταλαμβάνει η Αλεξάνδρεια στην ιστορική και λογοτεχνική ιστορία της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, αλλά και να θέσει ερωτήματα σχετικά με την κατασκευή της ως παράδειγμα κοσμοπολιτισμού. Η συζήτηση πρόκειται να αναδείξει πως η εικόνα της Αλεξάνδρειας, όπως μπορεί να την έχει κανείς στο μυαλό του από τα έργα των Καβάφη, Forster και Durrell, είναι διαποτισμένη από ευρωκεντρικές ιδέες και αντιλήψεις σχετικά με τη Μέση Ανατολή που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αλλάξει. Η Αλεξάνδρεια που αναδεικνύεται από τους νεότερους μελετητές και συγγραφείς είναι μια πόλη βαθιά διαπολιτισμική, πολυσύνθετη και πολυδιάστατη.

Στην εκδήλωση η Hala Halim, συγγραφέας του πρόσφατου βιβλίου Alexandrian Cosmopolitanism: An Archive και αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU), θα συζητήσει με τον Αλέξανδρο Καζαμία, επίκουρο καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρυ και ειδικό στην Ιστορία της ελληνικής κοινότητας της Αιγύπτου. Τη συζήτηση συντονίζει ο Δημήτρης Παπανικολάου, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και εταίρος του Κολλεγίου St. Cross στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ομιλητές:
Hala Halim: Αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU)
Αλέξανδρος Καζαμίας: Επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρυ, ειδικός στην Ιστορία της ελληνικής κοινότητας της Αιγύπτου.

Συντονιστής:
Δημήτρης Παπανικολάου: Aναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και εταίρος του Κολλεγίου St Cross στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Ακαδημαϊκός Σύμβουλος: Αναστάσιος-Ιωάννης Δ. Μεταξάς
Σχεδιασμός Δράσεων Αρχείου: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Επιστημονικός Σύμβουλος: Δημήτρης Παπανικολάου
Project Manager: Θοδωρής Χιώτης

Halim Hala Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU)

Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας από όπου αποφοίτησε το 1985 και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καϊρου το 1992. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο UCLA το 2004.

Η Hala Halim έχει γράψει εκτενώς για τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό, με αναφορές στο έργο σπουδαίων δημιουργών όπως είναι ο Γιουσέφ Σαχίν, ο E.M. Forster και ο Κωνσταντίνος Καβάφης . Σήμερα είναι Αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).

Καζαμίας Αλέξανδρος Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Κόβεντρυ

Ο Αλέξανδρος Καζαμίας είναι επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρυ, με ειδίκευση στην Ιστορία της ελληνικής κοινότητας της Αιγύπτου. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει το βιβλίο "Greece and the Cold War: Diplomacy and Anti-Colonialism After the Civil Conflict", I.B. Tauris, Λονδίνο 2014, και δεκάδες άρθρα και κεφάλαια σε βιβλία, με πιο πρόσφατα το "Pseudo-Hegelian Contrivances: The uses of German Idealism in the discourse of the post-Civil War Greek state", Kambos: Cambridge Papers in Modern Greek 19 (2012), και «Οι φαντασιακές τοπογραφίες της Μεγάλης Ιδέας: Το εθνικό έδαφος ως ουτοπία» (με την Αν. Στουραΐτη) στο Ν. Διαμαντούρος, Θ. Δραγώνα και C. Keyder (επιμ.), Ελλάδα και Τουρκία: Εκσυγχρονιστικές γεωγραφίες και χωρικές αντιλήψεις του έθνους, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2012. Έχει υπάρξει επισκέπτης ερευνητής στα πανεπιστήμια του Πρίνστον και του Εδιμβούργου και έχει δώσει διαλέξεις στα Πανεπιστήμια της Μόσχας, του Καΐρου, του Λονδίνου, της Οξφόρδης, του Πρίνστον, του Καίμπριτζ και του Εδιμβούργου. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά, π.χ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, Η Καθημερινή, Τα Νέα, η Al-Ahram Weekly και Η Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ από το 1993 ως το 2008 υπήρξε συνεργάτης του περιοδικού Αντί. Από το 2005 ως το 2011 συμμετείχε στην αιγυπτιακή αντικαθεστωτική ομάδα πανεπιστημιακών «9 Μαρτίου» και σήμερα είναι μέλος της «Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα» με έδρα το Λονδίνο.

Παπανικολάου Δημήτρης Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης - Συγγραφέας

Ο Δημήτρης Παπανικολάου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σπούδασε Κλασική και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συγκριτική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις πολιτισμικές σπουδές και τη θεωρία της σεξουαλικότητας. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού UNFOLLOW και τακτικός συνεργάτης της "Αυγής".

Σχετικές ομιλίες