Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οικονομική διακυβέρνηση: ποιες προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν;

Sterdyniak Henri, Παγουλάτος Γιώργος, Κατσίκας Δημήτρης

12 Νοεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 118:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1463
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών « Οικονομική διακυβέρνηση: νέες προκλήσεις, νέα πρότυπα; », το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με  το Παρατηρητήριο για την Kρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ, διοργάνωσαν έναν διάλογο σχετικά με τις ευρωπαϊκές επιλογές οικονομικής πολιτικής για την ανάπτυξη.
 

Η χρηματοοικονομική κρίση οδήγησε σε τεράστια αύξηση του ευρωπαϊκού χρέους και έφερε στο φως την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία υπερσκελίζουν οι αναδυόμενες χώρες, αλλά κυρίως τη χαμηλή προσαρμοστικότητα του μοντέλου διακυβέρνησής της στο φαινόμενο της κρίσης. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, εκούσια ή κατόπιν πιέσεων, απάντησαν στην κρίση επιλέγοντας τη λιτότητα και τη μαζική μείωση του δημόσιου χρέους.
 

Το ερώτημα τίθεται στο εάν η στρατηγική αυτή δεν κινδυνεύει να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη και να σημάνει την εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου;
 

Η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει αυτό το δίπολο ανάπτυξης και λιτότητας; Ποιες επιλογές της προσφέρονται; Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για να επιλέξουμε μια ανάπτυξη συνδυασμένη με περισσότερη αλληλεγγύη;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει ο Γάλλος οικονομολόγος Henri STERDYNIAK, Διευθυντής του Τμήματος « Οικονομία της παγκοσμιοποίησης », στο Γαλλικό Παρατηρητήριο οικονομικών συγκυριών της Sciences Po Paris.

Μετά την ομιλία του, ακολουθεί συζήτηση με τον Γιώργο ΠΑΓΟΥΛΑΤΟ, Καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρο της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Τη  συζήτηση συντονίζει ο Δημήτρης ΚΑΤΣΙΚΑΣ, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου για την Κρίση.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο για την Κρίση (το οποίο υποστηρίζεται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»), και χαίρει της υποστήριξης του Institut français (Paris) και του Ομίλου Economia.

Ευχαριστούμε θερμά το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για την παραχώρηση του video.

Sterdyniak Henri Διευθυντής του τμήματος « Οικονομία της παγκοσμιοποίησης », Γαλλικό παρατηρητήριο οικονομικών συγκυριών, Sciences Po Paris
Ο Henri STERDYNIAK είναι οικονομολόγος, Διευθυντής του τμήματος “Οικονομία της παγκοσμιοποίησης” του Γαλλικού παρατηρητηρίου οικονομικών συγκυριών (OFCE). Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα με θέμα τη μακροοικονομία, την οικονομική πολιτική, τη νομισματική και διεθνή οικονομία, την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς και διάφορα κοινωνικά, φορολογικά και δημοσιονομικά ζητήματα. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris Dauphine, θεμελίωσε, σε συνεργασία με τρεις άλλους γάλλους οικονομολόγους, το “Κίνημα των ανήσυχων οικονομολόγων” οι οποίοι, στο Μανιφέστο τους, αποκηρύσσουν, το 2010, την απουσία διαλόγου σχετικά με τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται στη Γαλλία και στην Ευρώπη καθώς και την κυριαρχία των χρηματοοικονομικών αγορών.
Παγουλάτος Γιώργος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ

Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Bruges, Βέλγιο. Είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες, και μέλος του Advisory Board του περιοδικού Social Europe. Έχει διατελέσει Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2010-13), Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.

Έχει εκτενή συμβουλευτική εμπειρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Συμμετέχει τακτικά ως προσκεκλημένος ομιλητής (keynote speaker) σε διεθνή συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις. Διετέλεσε διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λ. Παπαδήμου και Π. Πικραμμένου (2011-2012).

Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη. Κρίση της Ευρωζώνης. Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Πολιτική. Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, Government and Opposition, κ.ά.). Έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Προγράμματος DOSEI (Domestic Structures and European Integration), του μόνου προγράμματος κοινωνικής έρευνας που προτάθηκε για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική.

Ιστότοπος του Γιώργου Παγουλάτου

Κατσίκας Δημήτρης Επίκουρος Καθηγητής - Διευθυντής, Κέντρο Ερευνών για την Οικονομική Πολιτική, τη Διακυβέρνηση και την Ανάπτυξη, ΕΚΠΑ

Ο Δημήτρης Κατσίκας είναι Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Οικονομική Πολιτική, τη Διακυβέρνηση και την Ανάπτυξη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα χρηματοοικονομικά και τη διεθνή πολιτική οικονομία στο London School of Economics (LSE). Έλαβε το διδακτορικό του από το LSE στον τομέα της διεθνούς πολιτικής οικονομίας. Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Έχει παρουσιάσει την έρευνα του σε διεθνείς και ελληνικές έγκριτες επιστημονικές επιθεωρήσεις, καθώς και σε διεθνή συνέδρια. Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει ως ερευνητής, συντονιστής ή/και επιστημονικός υπεύθυνος σε σειρά ελληνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν την παγκόσμια και Ευρωπαϊκή πολιτική οικονομία και διακυβέρνηση, με έμφαση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε ερευνητικά με την ελληνική και την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομική κρίση.

Την περίοδο 2013-2019 ήταν Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για την Κρίση στο ΕΛΙΑΜΕΠ, ενώ από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν επικεφαλής του νέου Παρατηρητηρίου Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Την περίοδο Σεπτέμβριος 2020 – Αύγουστος 2021 ήταν Υπότροφος της Έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος» στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Σχετικές ομιλίες