Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παιδική Παχυσαρκία – Ο ρόλος του Διατροφολόγου

Κουή Ελένη

24 Οκτωβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 17:35 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1993
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, διοργάνωσε, στις 24 Οκτωβρίου, στο Πολεμικό Μουσείο η Α΄ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του αυξημένου βάρους σώματος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη η Α΄ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υλοποιεί το πρόγραμμα: «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία», με σύνθημα ‘Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή’, το οποίο χρηματοδοτείται από τα ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος και προκειμένου να αξιολογηθούν οι προτεινόμενες παρεμβάσεις, αναπτύχθηκε το Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, το οποίο λειτουργεί καθημερινά στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Το Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος είναι στελεχωμένο με Ιατρικό προσωπικό, Διατροφολόγο, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Παιδοψυχολόγο. Τα παιδιά και οι έφηβοι που παρακολουθούνται στο Ιατρείο αξιολογούνται κλινικά και εργαστηριακά ανά τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Για του στόχους του Προγράμματος, η επιστημονική υπεύθυνη του έργου Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σημειώνει:

«Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα, και έχει πάρει διαστάσεις ‘επιδημίας’ τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ελλάδα, το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία υπερβαίνει το 30%. Δεδομένου ότι στη χώρα μας έχουμε περίπου 100,000 γεννήσεις τον χρόνο, σε 18 χρόνια (από την γέννηση μέχρι την ενηλικίωση) θα έχουμε 1,800,000 παιδιά και εφήβους στη χώρα μας. Με βάση αυτά τα δεδομένα, αυτή τη χρονική στιγμή, 600,000 παιδιά και έφηβοι (30% του 1,800,000) στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι πολλές και περιλαμβάνουν ινσουλινοαντοχή και διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, διαταραχές του ενδοθηλίου, καρδιαγγειακά προβλήματα και υπερλιπιδαιμία, και ευθύνονται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας.

Καθώς τα παχύσαρκα παιδιά ενηλικιώνονται, αντιμετωπίζουν ένα πλήθος ιατρικών προβλημάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία σε νεώτερες ηλικίες. Η νοσηρότητα και θνησιμότητα που συνοδεύουν την παχυσαρκία αυξάνουν επίσης ραγδαία και ευθύνονται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας.

Είναι λοιπόν απόλυτα απαραίτητο να δοθεί έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών της χώρας μας κατά την ενήλικη ζωή, καθώς και στην ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους λόγω των επιπλοκών της παχυσαρκίας».

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία», μπορείτε να βρείτε στο www.childhood-obesity.gr.

Κουή Ελένη Παιδοδιαιτολόγος

Η Παιδοδιαιτολόγος Ελένη Κουή γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας και σπούδασε στο τμήμα Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας του πανεπιστημίου King’s College London (1997-2001) από όπου και αποφοίτησε με άμεση άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Εξειδικεύτηκε περαιτέρω στην Παιδιατρική Διαιτολογία και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπούδες στον τομέα αυτό στo University of Bristol, UK (2005-2006).

Εργάστηκε επί 8 έτη ως κλινική διαιτολόγος στις παιδιατρικές μονάδες πανεπιστημιακών νοσοκομείων του Λονδίνου, Hammesrmith Hospital και University College London Hospital (UCLH). Έχει ασχοληθεί με παιδιατρικά θέματα διατροφής όπως, τροφικές αλλεργίες, παχυσαρκία, εντερική διατροφή, ανεπαρκή ανάπτυξη. Ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια (2006-2008) αποτέλεσε σημαντικό μέλος της κλινικής και ερευνητικής ομάδας Παιδικού και Εφηβικού Διαβήτη τύπου 1 στο νοσοκομείου UCLH, London όπου και εκπαιδεύτηκε στην χρήση αντλίων ινσουλίνης για τη θεραπεία του διαβήτη.

Έχει οργανώσει και διεξάγει σεμινάρια Διατροφής και Σακχαρώδη Διαβήτη (Σ.Δ.) τύπου 1 σε γονείς, παιδιά, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό καθώς και άλλων συναδέλφων και φοιτητών διαιτολογίας. Αποτέλεσε βασικό προσωπικό σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για παιδιά και νέους με Σ.Δ. τύπου 1.

Είναι μέλος του Βρετανικού Διαιτολογικού Συλλόγου (BDA), Βρετανικού Παιδιατρικού Διαιτολογικού Συλλόγου και της Ελληνκής Διαβητολογικής Εταιρίας. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά όπως Public Health Nutrition, και στα Σακχαρώδης Διαβήτης από την ΕΛΛΟΔΙ.

Έχει αποδεχτεί προσκλήσεις ως βασική ομιλήτρια σε συνέδρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια Αθηνών εντός και εκτός της Ελλάδας.

Από τον Ιανουάριο του 2009 έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.

Σχετικές ομιλίες