Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συστάσεις Διατροφής και Σωματικής Άσκησης κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία

Μανιός Ιωάννης

24 Οκτωβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 25:29 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2355
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, διοργάνωσε, στις 24 Οκτωβρίου, στο Πολεμικό Μουσείο η Α΄ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του αυξημένου βάρους σώματος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη η Α΄ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υλοποιεί το πρόγραμμα: «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία», με σύνθημα ‘Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή’, το οποίο χρηματοδοτείται από τα ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος και προκειμένου να αξιολογηθούν οι προτεινόμενες παρεμβάσεις, αναπτύχθηκε το Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, το οποίο λειτουργεί καθημερινά στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Το Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος είναι στελεχωμένο με Ιατρικό προσωπικό, Διατροφολόγο, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Παιδοψυχολόγο. Τα παιδιά και οι έφηβοι που παρακολουθούνται στο Ιατρείο αξιολογούνται κλινικά και εργαστηριακά ανά τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Για του στόχους του Προγράμματος, η επιστημονική υπεύθυνη του έργου Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σημειώνει:

«Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα, και έχει πάρει διαστάσεις ‘επιδημίας’ τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ελλάδα, το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία υπερβαίνει το 30%. Δεδομένου ότι στη χώρα μας έχουμε περίπου 100,000 γεννήσεις τον χρόνο, σε 18 χρόνια (από την γέννηση μέχρι την ενηλικίωση) θα έχουμε 1,800,000 παιδιά και εφήβους στη χώρα μας. Με βάση αυτά τα δεδομένα, αυτή τη χρονική στιγμή, 600,000 παιδιά και έφηβοι (30% του 1,800,000) στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι πολλές και περιλαμβάνουν ινσουλινοαντοχή και διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, διαταραχές του ενδοθηλίου, καρδιαγγειακά προβλήματα και υπερλιπιδαιμία, και ευθύνονται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας.

Καθώς τα παχύσαρκα παιδιά ενηλικιώνονται, αντιμετωπίζουν ένα πλήθος ιατρικών προβλημάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία σε νεώτερες ηλικίες. Η νοσηρότητα και θνησιμότητα που συνοδεύουν την παχυσαρκία αυξάνουν επίσης ραγδαία και ευθύνονται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας.

Είναι λοιπόν απόλυτα απαραίτητο να δοθεί έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών της χώρας μας κατά την ενήλικη ζωή, καθώς και στην ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους λόγω των επιπλοκών της παχυσαρκίας».

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία», μπορείτε να βρείτε στο www.childhood-obesity.gr.

Μανιός Ιωάννης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Ο Ιωάννης Μανιός είναι Αναπληρωτής Καθηγητής «Διατροφικής Αγωγής - Διατροφικής Αξιολόγησης», στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής της Σχολής Επιστημών Υγείας & Αγωγής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Έχει μεταπτυχιακή εξειδίκευση στον «Τομέα Ιατρικής Φυσικής και Κλινικής Μηχανικής» (M.Med.Sc) και στη «Διατροφή του Ανθρώπου» (M.Phil) από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, UK και η διδακτορική του διατριβή εκπονήθηκε στην "Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής" του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Επίκεντρο των ερευνητικών του ενδιαφερόντων τα τελευταία 20 χρόνια είναι η διατροφική αξιολόγηση, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση παρεμβάσεων σε παιδιά και ενήλικες για τη βελτίωση συγκεκριμένων δεικτών και συμπεριφορών υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, των καρδιομεταβολικών νοσημάτων και της οστεοπόρωσης. Από το 2001 εμπλέκεται ενεργά ως Επιστημονικός Υπεύθυνος σε εθνικά και Πανευρωπαϊκά προγράμματα, όπως τα FP5: PHYTOHEALTH, FP6: HELENA, FP7:ENERGY, HabEat, Full4Health, Food4Me, ενώ αυτή την περίοδο είναι και συντονιστής στα πρόγράμματα ToyBox (FP7) και Feel4Diabetes (Horizon 2020) που είναι σε εξέλιξη.

Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 320 και πλέον ερευνητικών εργασιών δημοσιευμένων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, στην επιμέλεια και συγγραφή δύο ακαδημαϊκών εγχειριδίων και στη συγγραφή δυο κεφαλαίων σε ξενόγλωσσα επιστημονικά βιβλία, ενώ έχει λάβει οκτώ βραβεία για το επιστημονικό του έργο από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς. Είναι Συντάκτης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Lifestyle Medicine και κριτής σε 22 Διεθνή επιστημονικά περιοδικά, καθώς επίσης και Επιστημονικός Υπεύθυνος του εκπαιδευτικού υλικού Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης «Διατροφή – Διατροφικές Συνήθειες» και «Φυσική Άσκηση - Υγεία», για το Υπουργείο Παιδείας.

Τέλος, είναι μέλος της Επιστημονικής Ομάδας ILSI Europe (Metabolic Imprinting Expert Group), της “Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ)” και του “Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας” του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Σχετικές ομιλίες