Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

6ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης - Βιντεοσκοπημένη παρέμβαση της Emma Sky

Sky Emma

22 Οκτωβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 09:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 511
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο, διοργάνωσε το 6ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, στις 22 Οκτωβρίου 2017, στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον.
 

Πρόκειται για μια μοναδική συνάντηση με 15 εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες που πήγαν στη Θεσσαλονίκη για να συζητήσουν τα κρίσιμα ζητήματα του καιρού μας. Ο κόσμος μας ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σχοινί: πόλεμοι, προσφυγιά, τρομοκρατία, ριζοσπαστικοποίηση, εθνικισμοί και συγκρούσεις ταυτόχρονα με ραγδαίες τεχνολογικές και οικονομικές αλλαγές. Το κέντρο βάρους του παγκόσμιου συστήματος μετατοπίζεται, οι παλιές βεβαιότητες διαψεύδονται ενώ η Ελλάδα βασανίζεται ακόμα από την κρίση.
 

Γιατί η ελληνική οικονομική κρίση έχει διαρκέσει τόσο πολύ; Ποια είναι η σοβαρότερη απειλή ασφάλειας που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη; Πόσο επικίνδυνη είναι η Τουρκία του Ερντογάν; Πώς θα είναι τεχνολογικά ο κόσμος το 2050; Τι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα για να καλύψει το ψηφιακό χάσμα που τη χωρίζει από τις πρωτοπόρες τεχνολογικά χώρες; Πόσο κινδυνεύουμε από τον Ισλαμισμό αλλά και την Ισλαμοφοβία; Πώς μπορεί το Brexit να γίνει μια ευκαιρία για την Ευρώπη; Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών για την πολιτική σταθερότητα αλλά και το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας στη Δύση; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά ερωτήματα που απασχόλησαν το Συμπόσιο.

Sky Emma Senior Fellow, Jackson Institute for Global Affairs & Director, Maurice R. Greenberg World Fellows Program, Yale University

Η βρετανίδα Emma Sky είναι Διευθύντρια του Maurice R. Greenberg World Fellows Program του Πανεπιστημίου Yale, Senior Fellow στο Jackson Institute, όπου διδάσκει Πολιτική της Μέσης Ανατολής, καθώς και συγγραφέας του βιβλίου “The Unraveling: High Hopes and Missed Opportunities in Iraq”. Πραγματοποίησε τις σπουδές της στην Οξφόρδη (Ηνωμένο Βασίλειο), στην Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος), στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ (Ισραήλ) και στο Λίβερπουλ (Ηνωμένο Βασίλειο).

Διετέλεσε σύμβουλος του Γενικού Διοικητή των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ (2007-2010), Σύμβουλος του διοικητή της Διεθνούς Δύναμης Βοήθειας Ασφαλείας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (2006), Σύμβουλος του Συντονιστή Ασφάλειας των ΗΠΑ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή (2005) και Κυβερνητική Συντονίστρια για την Προσωρινή Αρχή Συνασπισμού στο  Kirkuk (2003-2004).

Έχει εργαστεί για δέκα χρόνια στα παλαιστινιακά εδάφη, διευθύνοντας σχέδια για την ανάπτυξη παλαιστινιακών θεσμών και για την προώθηση της συνύπαρξης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Επίσης, στο παρελθόν, παρείχε τεχνική βοήθεια για την εξάλειψη της φτώχειας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης της δικαιοσύνης, τη μεταρρύθμιση του τομέα ασφάλειας και την επίλυση συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία και την Αφρική.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε έντυπα διεθνούς κύρους, όπως The New York Times, Foreign Affairs, Foreign Policy, Politico, Atlantic, Slate, Survival, Center for a New American Security, US Institute of Peace, Τhe Guardian και The Journal of the Royal United Services Institute for Defence and Security Studies.

Η Emma Sky έχει τιμηθεί με τον τίτλο “Officer of the Order of the British Empire (OBE)“. 

Σχετικές ομιλίες