Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

5th HerMa Conference - Εναρκτήρια ομιλία

Γκανιάτσας Βασίλης

21 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 31:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 123
Ομιλητές
Γκανιάτσας Βασίλης

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
21/09/2018

Διάρκεια
31:15

Εκδήλωση
5th HerMa Conference - International Conference on Heritage Management

Χώρος
Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Διοργάνωση
Heritage Management Organization

Κατηγορία
Πολιτιστική διαχείριση

Ετικέτες
HERMA Conference, λαϊκός πολιτισμός, πολιτιστική κληρονομιά, πολιτιστική διαχείριση

Το 5o Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, «HerMa Conference», αποτελεί μία σημαντική διεθνή συνάντηση φορέων από το χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Το συνέδριο έχει στόχο να προσφέρει μία καινοτόμα και βιωματική προσέγγιση για το μέλλον του πολιτισμού και του ευρύτερου τομέα διαχείρισής του. Από την Παρασκευή 21 έως και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018, ο χώρος που φιλοξένησε το πλούσιο πρόγραμμα της δράσης, ήταν η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και τιμώμενη χώρα ήταν η Σουηδία.
 

Όπως κάθε χρόνο, μία θεματική αποτέλεσε τον κεντρικό πυρήνα του συνεδρίου. Για το 2018 αλλά και το 2019, η θεματική είναι «O Λαϊκός Πολιτισμός ως Παγκόσμια Κληρονομιά» (Traditional and Local Knowledge as Heritage) που ήταν και ο βασικός άξονας συζήτησης. Πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο του οποίου το θεωρητικό πλαίσιο ακόμα ερευνάται και διαμορφώνεται. Τριάντα εισηγητές, πέντε θεματικές συζητήσεις, πέντε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις, δεκαπέντε πανεπιστημιακοί και κορυφαίοι ειδικοί απ’ όλο τον κόσμο, για τρεις ημέρες έφεραν στο προσκήνιο ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς υπό το γενικότερο πρίσμα του λαϊκού πολιτισμού και των άυλων εκφάνσεών του.
 

Η θεματική αναπτύχθηκε και θα διερευνήθηκε μέσα από τις πέντε βασικές ενότητες του συνεδρίου: θεωρητικές προσεγγίσεις, νομική προστασία πολιτιστικών αγαθών, εκπαίδευση, αρχαιολογικό πολιτιστικό τοπίο και τοπικές κοινότητες, καθώς και τεχνολογικές εξελίξεις. Μέσα από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν επιχειρήθηκε η ανάδειξη των καίριων ζητημάτων που αφορούν τις παγκόσμιες εξελίξεις του 21ου αιώνα στον πολιτισμό, καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται, ή θα πρέπει να υιοθετηθούν παγκοσμίως στον τομέα της διαχείρισης των πολιτιστικών αγαθών.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον οργανισμό HERITΛGE (Heritage Management Organization), με τη συνεργασία του ΟΠΑ, του Πανεπιστημίου του Kent, την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Καθώς τιμώμενη χώρα για το 2018 είναι η Σουηδία, το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών.
 

O HERITΛGE (Heritage Management Organization) είναι ένας καινοτόμος μη κερδοσκοπικός οργανισμός εκπαίδευσης και έρευνας που υποστηρίζεται από διακεκριμένους διεθνείς και ελληνικούς φορείς για την ενίσχυση και ανάδειξη της δυναμικής του πολιτισμού ως πηγή μάθησης, πολιτισμικής ταυτότητας, συλλογικής συνείδησης και ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο.

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει την ενότητα "Traditional and Local Knowledge: Arts, Crafts, Culinary Traditions, Imagery, Orality as Cultural Constructs" που πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018.

Γκανιάτσας Βασίλης Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ

Τίτλοι σπουδών: 
1976-1982: Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού - Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (Υποτροφία Ι.Κ.Υ.)
1982-1983: Μεταπτυχιακά Σεμινάρια Θεωρίας Αρχιτεκτονικής (Kingston, Cambridge, St. Andrews).
1983-1987: Ph.D. - Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου. Κοσμητεία Κοινωνικών Επιστημών, Αρχιτεκτονική Σχολή – Κέντρο Μεταπτυχιακών Ερευνών. (2 υποτροφίες από το Ίδρυμα Ωνάση και βραβείο από το Schilizzi Foundation-London)
Θέμα διατριβής: PERMANENCE AND CHANGE: A PHILOSOPHICAL INQUIRY INTO THE PROBLEM OF RELATING NEW ARCHITECTURE TO EXISTING SETTINGS (Αφορά στη διερεύνηση του νοήματος στο χτισμένο και φυσικό περιβάλλον, στη συγκρότηση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης ως ένταξης σε τόπους με ιδιαίτερες πολιτισμικές αξίες και στη διαδικασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ως δημιουργίας μέσω της Φιλοσοφικής Ερμηνευτικής).

Γνωστικό αντικείμενο: 
Αρχιτεκτονικές συνθέσεις και θεωρία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού

Έργα Αρχιτεκτονικού / Αστικού Σχεδιασμού του έχουν βραβευτεί με 17 βραβεία σε Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς Διαγωνισμούς, καθώς και με το Βραβείο EUROPA NOSTRA 2010 για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Προσκεκλημένος καθηγητής σε πανεπιστήμια στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Μέλος εμπειρογνωμόνων - Διεθνών επιστημονικών επιτροπών του ICOMOS, THEOPHILOS (Theory and Philosophy of Conservation) και ICOMOS-ICIP (Interpretation and Preservation of Cultural Heritage Sites).

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: 
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Θεωρία, Κριτική, Μεθοδολογία, Φιλοσοφία και Πρακτική.
Θεωρία Αρχιτεκτονικής: Γνωσιοθεωρητικές, Αισθητικές και Ηθικές Προσεγγίσεις.
Φιλοσοφία και Αρχιτεκτονική: Εννοιολογικές / Ερμηνευτικές / Οντολογικές Προσεγγίσεις.
Προστασία και Σχεδιασμός: Αρχιτεκτονικής και Αρχαιολογικής Κληρονομιάς, ιστορικών τόπων, πολιτισμικών τοπίων, αισθητικών τοπίων και Φυσικού Περιβάλλοντος. Θεωρία και Φιλοσοφία της διατήρησης, ερμηνείας και ανάδειξης της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς.

Σχετικές ομιλίες