Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Θεραπεία αρχόμενου διηθητικού καρκίνου τραχήλου μήτρας

Ροδολάκης Αλέξανδρος

28 Μαΐου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 21:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 12361
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Ροδολάκης Αλέξανδρος

Γλώσσα
Ελληνικη

Ημερομηνία
28/05/2011

Διάρκεια
21:14

Εκδήλωση
9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Κυτταρολογίας

Χώρος
Ξενοδοχείο The Westin Athens Astir Palace

Διοργάνωση
Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Κυτταρολογίας

Κατηγορία
Ογκολογία

Ετικέτες
καρκίνος τραχήλου της μήτρας, υστερεκτομή, κωνοειδής εκτομή

Ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας αποτελεί νόσο της οποίας η αιτιολογική συσχέτιση με την HPV λοίμωξη είναι αποδεδειγμένη. Ο πληθυσμιακός έλεγχος με test Παπανικολάου έχει μειώσει την συχνότητα εμφάνισης της νόσου και την θνησιμότητα σε κράτη όπου έχει εφαρμοσθεί συστηματικά.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας συνίσταται σε χειρουργική προσέγγιση των αρχόμενων σταδίων (I-IIa) επί νέων γυναικών. Η αντιμετώπιση με συνδυασμένη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλα τα στάδια νόσου (I-IV).

Η κλασσική χειρουργική αντιμετώπιση του αρχόμενου καρκίνου του τραχήλου συνίσταται παραδοσιακά στην ριζική υστερεκτομή και συστηματική πυελική λεμφαδενεκτομή.

Η κατανόηση της φυσικής ιστορίας της νόσου επέτρεψε την ελαχιστοποίηση των χειρουργικών παρεμβάσεων σε επιλεγμένες περιπτώσεις αρχόμενου καρκίνου του τραχήλου. Έτσι για το στάδιο ΙΑ1 (βάθος διήθησης < 3mm και εύρος <7mm) η κωνοειδής εκτομή τραχήλου είναι ικανή να ελέγξει την νόσο επί νέων γυναικών που επιθυμούν να διατηρήσουν την γονιμότητά τους. Για το στάδιο IA2 (βάθος διήθησης 3-5mm και εύρος < 7mm) η κωνοειδής εκτομή τραχήλου μπορεί να ελέγξει τοπικά την νόσο, απαιτείται όμως να γίνει και πυελική λεμφαδενεκτομή λόγω της 3-5% πιθανότητας συμμετοχής των λεμφαδένων.

Μέσα στα πλαίσια της ελαχιστοποίησης των χειρουργικών παρεμβάσεων αναπτύχθηκε η επέμβαση της ριζικής τραχηλεκτομής με κολπική ή κοιλιακή προσπέλαση για την αντιμετώπιση μικρών (<2 εκ.) όγκων τραχήλου.

Η επέμβαση έχει δείξει ικανοποιητική ογκολογική ασφάλεια επί προσεκτικής επιλογής ασθενών. Τα μαιευτικά αποτελέσματα είναι επίσης ικανοποιητικά με αναφερόμενα υψηλά ποσοστά όμως πρόωρων τοκετών.

Η σύγχρονη αντιμετώπιση του αρχόμενου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας βασίζεται στην εξατομικευμένη χειρουργική προσέγγιση σύμφωνα με τις ανάγκες της ασθενούς και της ιδιαιτερότητες της νόσου.

Ροδολάκης Αλέξανδρος Επίκουρος Καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαιευτήριο "ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ"
1. Smith, A., Frumovitz, M., Schmeler, K., Reis, R., Nick, A., Coleman, R. & Ramirez, P. Conservative surgery in early-stage cervical cancer: What percentage of patients may be eligible for conization and lymphadenectomy? Gynecologic oncology, Elsevier, 2010
 
2. Diakomanolis et al. Negative cone biopsies. A reappraisal. J Reprod Med. 2003
 
3. Milliken DA, Shepherd JH. Fertility preserving surgery for carcinoma of the cervix. Curr Opin Oncol. 2008