Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα χαράγματα στα Προπύλαια της Ακροπόλεως

Τανούλας Τάσος

4 Μαρτίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 112:23 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3074
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών τιμώντας τον ιδρυτή του ακαδημαϊκό Μανόλη Χατζηδάκη (1909-1998), διαπρεπή βυζαντινολόγο, Γενικό Έφορο Αρχαιοτήτων, Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου και του Μουσείου Μπενάκη, οργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, την ετήσια επιστημονική διάλεξη αφιερωμένη στη μνήμη του, την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014, στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών. Μίλησε ο αρχιτέκτων, τ. προϊστάμενος του Έργου Αποκατάστασης των Προπυλαίων της Ακροπόλεως, ΥΠΠΟ (Βραβείο Europa Nostra για την πολιτισμική κληρονομιά 2013) κ. Τάσος Τανούλας, διδάκτωρ ΕΜΠ, με θέμα «Τα χαράγματα στα Προπύλαια της Ακροπόλεως».

Στις επιφάνειες των τοίχων και των κιόνων των Προπυλαίων της Ακροπόλεως, διατηρείται ένας μεγάλος αριθμός χαραγμάτων που χρονολογούνται από την αρχαιότητα, τον μεσαίωνα και τα νεότερα χρόνια. Εξ αυτών έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς και από διάφορους μελετητές τριάντα έξη συνολικά. Από το 1979 έως σήμερα, στο πλαίσιο της μελέτης της οικοδομικής ιστορίας των Προπυλαίων κατά τον μεσαίωνα, καταγράφηκε το σύνολο των σωζομένων χαραγμάτων. Στόχος ήταν, αρχικά, ο συσχετισμός των χαραγμάτων με τις αντίστοιχες οικοδομικές φάσεις του μνημείου. Παράλληλα, η Άννα Αβραμέα εντόπισε, στα κατάλοιπα του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου στο Νομισματικό Μουσείο, καταγραφές χαραγμάτων, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και αρκετά αδημοσίευτα αλλά και κάποια που σήμερα είναι αφανή. Η συνεργασία των δύο επιστημόνων και οι προοπτικές μιας μελλοντικής δημοσίευσης ανακοινώθηκαν στο 9ο Συμπόσιο της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας το 1989. Η μελέτη και δημοσίευση των χαραγμάτων παρέμεινε σε εκκρεμότητα για μια μακρά χρονική περίοδο που σφραγίστηκε με τον απροσδόκητο θάνατο της Άννας Αβραμέα. Η μελέτη, όμως, της οικοδομικής ιστορίας των Προπυλαίων από την ύστερη αρχαιότητα έως τις μέρες μας έχει ολοκληρωθεί και δημοσιευθεί από ετών, και έχουν αναγνωριστεί ακόμη περισσότερα χαράγματα, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα γνωστά περισσότερα από 80 αδημοσίευτα χαράγματα. Κατόπιν αυτού, λοιπόν, το σύνολο του υλικού εντάσσεται σε συγκεκριμένες χωρικές και χρονικές συντεταγμένες, με βάση τις οποίες μπορούν να οργανωθούν και οι πληροφορίες ιστορικού, φιλολογικού, παλαιογραφικού και ανθρωπολογικού περιεχομένου που παρέχουν τα ταπεινά αυτά ίχνη των ανθρώπων επάνω σε ένα σπουδαίο μνημείο του δυτικού πολιτισμού.

Τανούλας Τάσος Αρχιτέκτων, Διδάκτωρ ΕΜΠ

Ο Τάσος Τανούλας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (M.A.) στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για την Συντήρηση του Δομημένου Περιβάλλοντος στο Ινστιτούτο Προχωρημένων Αρχιτεκτονικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης στην Αγγλία 1983). Είναι Διδάκτωρ του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου της Αθήνας, (Τμήμα Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, 1991).

Θέσεις και εμπειρία
-Από το 1973, απασχόληση σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς οικισμούς στην Ελλάδα. 
-1976, μέλος του τεχνικού γραφείου Αναστηλώσεως του Ναού τού Επικουρείου Απόλλωνος, υπό την Επιτροπή Συντηρήσεως του Ναού Επικουρείου Απόλλωνος (Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού).
-Από τον Ιανουάριο του 1977 έως τον Δεκέμβριο του 2010, μέλος του Τεχνικού Γραφείου Αναστηλώσεως των Μνημείων Ακροπόλεως υπό την Επιτροπή Συντηρήσεως των Μνημείων Ακροπόλεως (Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού).
-Από το 1984 έως τον Δεκέμβριο του 2010, υπεύθυνος του Έργου Αποκατάστασης των Προπυλαίων.
-Μέλος της Επιτροπής Συντηρήσεως του Ναού του Επικουρείου Απόλλωνος.
-Μέλος της Επιτροπής Επιστημονικής Επιτροπής Παλαμαρίου Σκύρου. 
-Μετά την συνταξιοδότηση τον Δεκέμβριο του 2010, παρακολουθεί σε καθημερινή βάση το Έργο Αποκατάστασης των Προπυλαίων και ιδιαίτερα την εν εξελίξει επέμβαση στη νότια πτέρυγα του μνημείου.

Επιστημονική δραστηριότητα
-Διαλέξεις στην Ελλάδα, την Αγγλία, την Γερμανία, την Πορτογαλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά και την Αυστραλία. Συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Γερμανία, την Κίνα και τις Ινδίες, με θέματα που αφορούν στην ιστορία και θεωρία της αρχιτεκτονικής, από την αρχαϊκή εποχή έως τις μέρες μας.
-Διδασκαλία σε μεταπτυχιακά σεμινάρια στα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
-Ενεργός συμμετοχή σε επιτροπές επίβλεψης διδακτορικών διατριβών στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων. 
-Από το 1998, διδασκαλία του μαθήματος Ιστορία της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής από την αρχαϊκή εποχή έως το τέλος της ρωμαϊκής εποχής στο Διεθνές Κέντρο Μεσογειακών Σπουδών (ΔΙΚΕΜΕΣ).

Διακρίσεις
-Υποτροφία διαλέξεων στην Αρχαία Τέχνη για το ακαδημαϊκό έτος 1994-1995.
-Αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. 
-Αντεπιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής.
-Βραβείο στον τομέα Συντήρησης και βραβείο κοινού της Europa Nostra 2013, για το Έργο Αποκατάστασης της Ανωδομής του Κεντρικού Κτιρίου των Προπυλαίων.

Σχετικές ομιλίες