Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συζήτηση: Ο Ανδρέας Κάλβος σήμερα

Βαγενάς Νάσος, Πασχάλης Μιχαήλ, Γαραντούδης Ευριπίδης, Κοσμόπουλος Δημήτρης

19 Μαρτίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:47:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 300

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, το Μουσείο Μπενάκη και το περιοδικό "Νέα Ευθύνη", με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Κάλβου, οργάνωσαν επιστημονική εκδήλωση την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.

Συμμετείχαν έγκριτοι νεοελληνιστές και μελετητές του Κάλβου, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ήδη συνεισφέρει στο πρόγραμμα της έκδοσης των Έργων του (κατά αλφαβητική σειρά: Δημήτρης Αρβανιτάκης, Νάσος Βαγενάς, Ευριπίδης Γαραντούδης, Αγγέλα Γιώτη, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Κωνσταντίνος Μπελέζος, Λίνος Μπενάκης, Γιάννης Ξούριας, Σπύρος Ν. Παππάς και Μιχαήλ Πασχάλης).

Η εκδήλωση, που ήταν διαρθρωμένη σε τρία μέρη, στοχεύει στην ανάπτυξη του προβληματισμού γύρω από τη σημασία του έργου του Κάλβου, ως ιταλόγλωσσου και ελληνόγλωσσου ποιητή και λογίου, θεωρημένου από τη σημερινή σκοπιά: ποιες πλευρές του έργου του εξακολουθούν να μας ενδιαφέρουν σήμερα, από αισθητική και στοχαστική σκοπιά, και γιατί; Η εις βάθος ιστορικοποίηση του καλβικού έργου, ενταγμένου στις πολιτισμικές και ιδεολογικές συνθήκες της εποχής του, έτσι όπως επιτυγχάνεται από την έκδοση των Έργων, το φωτίζει με τρόπο διαφορετικό, αποκαλύπτοντάς μας έναν περισσότερο σύνθετο Κάλβο από αυτόν που γνωρίσαμε στο παρελθόν;

Βαγενάς Νάσος Ποιητής - Ομότιμος Καθηγητής Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Νάσος Βαγενάς γεννήθηκε στη Δράμα το 1945. Σπούδασε φιλολογία. Έχει δημοσιεύσει ένδεκα ποιητικές συλλογές, ένα βιβλίο με πεζά και οκτώ βιβλία με δοκίμια και μελέτες πάνω σε θέματα λογοτεχνίας. Είναι ομότιμος καθηγητής της Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πασχάλης Μιχαήλ Ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο Μιχαήλ Πασχάλης είναι Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σπουδές:
1980: PhD in Classics
The Ohio State University, Department of Classics, Columbus, Ohio
Τίτλος διδακτορικής διατριβής: «Livy’s Praefatio and Sallust»

1975: Laurea in Lettere Classiche, με βαθμό άριστα
Università di Bologna, Facoltà di Lettere, Indirizzo classico
Τίτλος διπλωματικής εργασίας: «Il carme 51 di Catullo: Problemi di testo e diinterpretazione».
Τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση, Dignità di Stampa

1972: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φιλοσοφική Σχολή, Πτυχίο

Ακαδημαϊκή σταδιοδρομία
1996-2015: Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

1989-1996: Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

1987-1989: Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

1982-1987: Λέκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής και αργότερα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

1981-1982: Επιμελητής της έδρας της Λατινικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

1977-1980: Graduate Teaching Associate, The Ohio State University, Department of Classics

Ερευνητικά ενδιαφέροντα
Ελληνιστική λογοτεχνία· λατινική λογοτεχνία των κλασικών χρόνων· λογοτεχνία της ύστερης αρχαιότητας· αρχαίο μυθιστόρημα· ιστοριογραφία· τραγωδίες του Σενέκα· πρόσληψη της αρχαιότητας στη νεοελληνική και τις ευρωπαϊκές λογοτεχνίες· νεοελληνική λογοτεχνία (κυρίως: κρητική λογοτεχνία της ακμής· Κοραής, Κάλβος, Σολωμός· Καβάφης, Καζαντζάκης, Σεφέρης).

Στο πλαίσιο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του εξέδωσε τη διεθνή σειρά Rethymnon Classical Studies (3 τόμοι) και συνδιοργάνωσε (διαδοχικά με τον Σ. Φραγκουλίδη και τον Σ. Παναγιωτάκη) ανά διετία τα διεθνή συνέδρια Rethymnon International Conferences on the Ancient Novel (RICAN), τα πρακτικά των οποίων τυπώνονται στη σειρά Ancient Narrative Supplementa (Barkuis, Groningen, 6 τόμοι).

Γαραντούδης Ευριπίδης Συγγραφέας - Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Ευριπίδης Γαραντούδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1964 και είναι Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης τα τελευταία 11 χρόνια εργάζεται ως συμβασιούχος καθηγητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν την ελληνική λογοτεχνία, ιδίως την ποίηση, από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Έχει γράψει ή επιμεληθεί 23 βιβλία με θέματα του γνωστικού αντικειμένου του. Οι μελέτες του σε περιοδικά, εφημερίδες και συλλογικούς τόμους ανέρχονται σε περίπου 230. Έχει συμμετάσχει σε 50 επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε 11 ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα με την ιδιότητα του επιστημονικού υπευθύνου ή του ερευνητή. Έχει δημοσιεύσει, επίσης, δύο ποιητικά βιβλία. Βασικά βιβλία του: Πολύτροπος αρμονία. Mετρική και ποιητική του Kάλβου. Hράκλειο, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Kρήτης – Στέγη Kαλών Tεχνών και Γραμμάτων 1995. Oι Eπτανήσιοι και ο Σολωμός. Όψεις μιας σύνθετης σχέσης (1820-1950), Aθήνα, Eκδόσεις Kαστανιώτη 2001. Γιώργος Χειμωνάς, Πεζογραφήματα, Εισαγωγή-Επιμέλεια-Χρονολόγιο [βίου και έργου]: Ευριπίδης Γαραντούδης, Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτης 2005. Ο Παλαμάς από τη σημερινή σκοπιά. Όψεις της ποίησής του και της σύγχρονης πρόσληψής της, Αθήνα, Καστανιώτης 2005. Από τον μοντερνισμό στη σύγχρονη ποίηση (1930-2006), Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη 2007. Η ελληνική ποίηση του 20ού αιώνα. Μια συγχρονική ανθολογία, Επιμέλεια-ανθολόγηση Ευριπίδης Γαραντούδης, Αθήνα, Μεταίχμιο 2008. Έλληνες ποιητές του μεταιχμίου (1880-1930). Ερμηνευτικές και γραμματολογικές (ανα)θεωρήσεις, Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη 2012.

Κοσμόπουλος Δημήτρης Ποιητής - Διευθυντής του περιοδικού Νέα Ευθύνη

Ο Δημήτρης Κοσμόπουλος γεννήθηκε το 1964 στο Κοντογόνι (Παπαφλέσσα) Πυλίας στη Μεσσηνία.  Είναι ποιητής, δοκιμιογράφος και Διευθυντής του περιοδικού Νέα Ευθύνη. Zει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2005 του απονεμήθηκε το βραβείο λυρικού ποιητή «Λάμπρος Πορφύρας» της Ακαδημίας Αθηνών. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ευρωπαϊκές γλώσσες και στα αραβικά, και έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες.

Έχει εκδώσει τα ποιητικά βιβλία: Λατομείο, Εκδ.  Κέδρος,(α΄ έκδ. 2002, β΄ έκδ. 2003), Του Νεκρού Αδελφού, Εκδ. Κέδρος (α΄ έκδ. 2003, β΄έκδ. 2005), Πουλιά της Νύχτας, Εκδ. Κέδρος, (2005), Ανάστασις του Ανδρέα Ταρκόφσκι, Εκδ. Ερατώ, (2008), Βραχύ χρονικό, Εκδ. Κέδρος 2009, Κρούσμα, (μια ποιητική συνομιλία με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη), Εκδ. Κέδρος 2011 (β΄έκδοση, Απρίλιος 2011). Επίσης έχει εκδώσει τα βιβλία δοκιμίων: Τα όρια της φωνής-Δοκίμια για την νεοελληνική λογοτεχνία, Εκδ. Κέδρος (2006), Η πτήση του ιπταμένου-Ένα δοκίμιο ποιητικής, Εκδ. Ίνδικτος, (2007).

Με θέματα σχετικά από τον χώρο του δοκιμίου και της κριτικής κυκλοφόρησαν τρία βιβλία του: Τα όρια της φωνής (2006), Η πτήση του ιπτάμενου, Μια εισαγωγή στην ποίηση του Νάσου Βαγενά (2007), Ο απόκρημνος λυρισμός, Μελέτες για την ποίηση του Ηλία Λάγιου (2008).

Έχει συνεργαστεί με ποιήματα, δοκίμια και μεταφράσεις του, με τα περιοδικά: Νέα Εστία, Λέξη, Δέντρο, Εντευκτήριο, Τα Ποιητικά, Μανιφέστο, Σύναξη και άλλα, και με τις εφημερίδες Βήμα, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, κ.ά..

Προσωπική Ιστοσελίδα του Δημήτρη Κοσμόπουλου

Σχετικές ομιλίες