Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: τι σημαίνει για την Ευρώπη και τον κόσμο

Kuneva Meglena, Χηνοφώτης Παναγιώτης, Δεμερτζή Μαρία, Καρβούνης Πάνος, Παγουλάτος Γιώργος, Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος

23 Μαρτίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:45:19 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 284
Ομιλητές
Kuneva Meglena
Χηνοφώτης Παναγιώτης
Δεμερτζή Μαρία
Καρβούνης Πάνος
Παγουλάτος Γιώργος
Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος

Γλώσσα
Ελληνική, αγγλική

Ημερομηνία
23/03/2022

Διάρκεια
01:45:19

Εκδήλωση
Εκδηλώσεις της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων - Αίγλη Ζαππείου - Διαδικτυακές εκδηλώσεις

Διοργάνωση
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για μια Ανοικτή Κοινωνία

Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις, Πολιτική

Ετικέτες
πόλεμος, Ουκρανία, Ευρώπη

Η «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία» διοργάνωσε μία δημόσια συζήτηση, με θέμα: «Πόλεμος στην Ουκρανία: τι σημαίνει για την Ευρώπη και τον κόσμο»

Ομιλητές:
Meglena Kuneva, Πρέσβης της ΕΕ στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, πρώην Ευρωπαία Επίτροπος, πρώην Αντιπρόεδρος και Υπουργός της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας
Παναγιώτης Χηνοφώτης, Ναύαρχος ε.α. , Επίτιμος Αρχηγός Γεν. Επιτ. Εθν. Άμυνας, πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών
Μαρία Δεμερτζή, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Bruegel, Ευρωπαϊκού think tank με έδρα στις Βρυξέλλες
Πάνος Καρβούνης, πρώην Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρώην Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ
Συντονίζει ο Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος, Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, Πρέσβης ε.τ., πρώην Γ.Γ. υπουργείου Εξωτερικών

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Kuneva Meglena Πρέσβης της ΕΕ στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, πρώην Ευρωπαία Επίτροπος, πρώην Αντιπρόεδρος και Υπουργός της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας
Χηνοφώτης Παναγιώτης Ναύαρχος ε.α., Επίτιμος Αρχηγός Γεν. Επιτ. Εθν. Άμυνας, πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών

Ο Παναγιώτης Χηνοφώτης ήταν στρατιωτικός και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Μετά την αποστρατεία του ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου 1949 και κατατάχθηκε στο πολεμικό ναυτικό. Αποφοίτησε απο τη σχολή ναυτικών δοκίμων και έγινε σημαιοφόρος το 1971. Το 1986 αποφοίτησε με άριστα από την Ελληνική Ναυτική Σχολή Πολέμου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ναυτική Σχολή Πολέμου των ΗΠΑ. Κατέχει το πτυχίο «Επιτελούς» καθώς και Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στις «Διεθνείς Σχέσεις» από το Πανεπιστήμιο «Salve Regina» του Rhode Island των ΗΠΑ.

Επιτυχημένος ύπαρχος του ΑΓ/ΚΩΣ το 1977 και διοικητής της μοίρας πυραυλακάτων το 1980, το 1989 διετέλεσε διευθυντής σπουδών της Ναυτικής Σχολής Πολέμου και το 1993 τοποθετήθηκε στην Ελληνική Στρατιωτική Αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Το 1996 ανέλαβε τη Διοίκηση της 1ης Μοίρας Αντιτορπιλικών - Φρεγατών και το 1997 τοποθετήθηκε ως αναπληρωτής στρατιωτικός αντιπρόσωπος της Ελλάδος στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση (ΔΕΕ) στις Βρυξέλλες. Η τοποθετησή του συνέπεσε και με την περίοδο της ελληνικής προεδρίας, χρηματίζοντας για ένα διάστημα πρόεδρος της ΔΕΕ. Το 1998 προήχθη σε Αρχιπλοίαρχο και έγινε αναπληρωτής αρχιεπιστολέα του αρχηγείου του στόλου.

Το 1999 τοποθετήθηκε διοικητής των αντιτορπιλικών - φραγατών και το 2001 έγινε κλαδάρχης του α΄ κλάδου του ΓΕΝ. Τον Μάρτιο του 2002 προήχθη σε Υποναύαρχο και ανέλαβε την διεύθυνση του δ΄ κλάδου του ΓΕΕΘΑ. Στις 26 Μαρτίου 2004 έγινε Αντιναύαρχος και λίγες μέρες αργότερα ανέλαβε τα καθήκοντα του αρχηγού του στόλου. Το 2005 ανέλαβε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ[1] και προήχθη σε Ναύαρχο.

Στις εκλογές του 2007, αφού παραιτήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, με το οποίο και εκλέχτηκε. Μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης τοποθετήθηκε Υφυπουργός Εσωτερικών, θέση που διατήρησε μέχρι και τον ανασχηματισμό της 7ης Ιανουαρίου 2009.[2]

Έχει τιμηθεί με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα, τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α’ Τάξεως καθώς και με τις ακόλουθες Διαμνημονεύσεις:

Αρχηγίας Γ.Ε.ΕΘ.Α
Αστέρα Αξίας και Τιμής
Διαμνημόνευση Αξίας και Τιμής
Διαμνημόνευση Ηγεσίας Σχηματισμού-Μεγάλης Μονάδας Α΄ Τάξεως
Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Α’ Τάξεως.
Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Α’ Τάξεως.

Είναι παντρεμένος με την Μαρία Δεστούνη και κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα.

(Πηγή: Βικιπαίδεια, ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)

Δεμερτζή Μαρία Aναπληρώτρια Διευθύντρια, Bruegel, Βρυξέλλες

Η Μαρία Δεμερτζή είναι Αναπληρώτρια Διευθύντρια στο Bruegel. Εργάστηκε στο παρελθόν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ερευνητικό τμήμα της Ολλανδικής Κεντρικής Τράπεζας. Κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στο Harvard Kennedy School of Government στις ΗΠΑ και στο University of Strathclyde στο Ηνωμένο Βασίλειο, από όπου κατέχει διδακτορικό στην οικονομία. Έχει πλήθος δημοσιεύσεων σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά.

Καρβούνης Πάνος Πρόεδρος Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία - Πρώην Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Πρώην Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 20 Νοεμβρίου 1952. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris-Pantheon/Sorbonne όπου το 1982 αναγορεύθηκε διδάκτορας (Docteur d’Etat). Μιλάει γαλλικά και αγγλικά. Εργάστηκε από το 1982 σαν μόνιμος υπάλληλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι το 2017 που συνταξιοδοτήθηκε. Από το Νοέμβριο του 2010 έως το Νοέμβριο του 2017 διετέλεσε Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Από τον Απρίλιο 2005 έως τον Ιανουάριο του 2006 ασκούσε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Τύπου και Επικοινωνίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG COMM). Προετοίμασε και έθεσε σε εφαρμογή το «Σχέδιο Δράσης» για τη βελτίωση της επικοινωνίας στα ευρωπαϊκά θέματα και το «Σχέδιο Δ» για το «Διάλογο» και την «Δημοκρατία». Αναδιοργάνωσε πλήρως την Γενική Διεύθυνση, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και σε επίπεδο Αντιπροσωπειών.

Από τον Οκτώβριο 2002 ήταν Διευθυντής υπεύθυνος για την πολιτική ενημέρωσης και επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και για τις 33 Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κράτη-μέλη και τα 400 περιφερειακά Κέντρα ενημέρωσης του πολίτη.

Τον Ιούνιο 2000 διορίστηκε στη Γενική Διεύθυνση Τύπου και Επικοινωνίας που μόλις είχε συσταθεί. Οργάνωσε την Γενική Διεύθυνση, ετοίμασε την στρατηγική ενημέρωσης και ανέπτυξε τις σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 άσκησε διαδοχικά καθήκοντα Κύριου Συμβούλου, Διευθυντή, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή και Γενικού Διευθυντή.

Το Μάρτιο του 1999 διορίστηκε Διευθυντής για τις Μικρές επιχειρήσεις και τη Βιοτεχνία, το Εμπόριο και τη Διανομή, τους Συνεταιρισμούς, τα Ταμεία Αλληλασφάλισης, τις Ενώσεις και τα Ιδρύματα, στη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής των Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από το 1993 μέχρι το Φεβρουάριο του 1999 ήταν Προϊστάμενος του Τμήματος Διεθνούς Ενεργειακής Συνεργασίας με μη κοινοτικές χώρες, στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από το 1988 μέχρι το 1993 ασκούσε καθήκοντα Βοηθού Γενικού Διευθυντή Ενέργειας.

Από το 1987 μέχρι το 1988 ήταν Υπεύθυνος Προσωπικού, Διοίκησης και Προϋπολογισμού του Γραφείου Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι για τη Γαλλία, τον ΟΟΣΑ και την UNESCO.

Από το 1985 μέχρι το 1987 ήταν αποσπασμένος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σαν Σύμβουλος, στο Γαλλικό Υπουργείο Μεταφορών, όπου συντόνιζε τις νομικο-οικονομικές δραστηριότητες του Υπουργείου σχετικά με την απελευθέρωση της γαλλικής αγοράς οδικών μεταφορών εμπορευμάτων.

Από το 1982 μέχρι το 1985 ήταν αναπληρωτής Τμηματάρχης στη Μονάδα «Δημοσιονομική Διαχείριση και Συμβάσεις χρηματοδότησης» της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πριν εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εργάσθηκε, επί 5 έτη (1977-1982), στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Παρισίων (RATP), σαν υπεύθυνος νομικο-οικονομικών μελετών, για λογαριασμό της εξαγωγικής θυγατρικής εταιρείας του Οργανισμού αυτού (μελέτες για το μετρό της Αθήνας, του Σαντιάγκο της Χιλής, Μπογκοτά Κολομβίας, κλπ.).

Παγουλάτος Γιώργος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ

Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Bruges, Βέλγιο. Είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες, και μέλος του Advisory Board του περιοδικού Social Europe. Έχει διατελέσει Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2010-13), Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.

Έχει εκτενή συμβουλευτική εμπειρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Συμμετέχει τακτικά ως προσκεκλημένος ομιλητής (keynote speaker) σε διεθνή συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις. Διετέλεσε διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λ. Παπαδήμου και Π. Πικραμμένου (2011-2012).

Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη. Κρίση της Ευρωζώνης. Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Πολιτική. Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, Government and Opposition, κ.ά.). Έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Προγράμματος DOSEI (Domestic Structures and European Integration), του μόνου προγράμματος κοινωνικής έρευνας που προτάθηκε για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική.

Ιστότοπος του Γιώργου Παγουλάτου

Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος Πρέσβης ε.τ. - Μέλος, Συμβουλευτική Επιτροπή, ΕΛΙΑΜΕΠ - Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία - πρώην Γ.Γ. υπουργείου Εξωτερικών

Ο Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Νοέμβριο 1974 εισήχθη στη Διπλωματική Υπηρεσία και υπηρέτησε αρχικά ως Ακόλουθος Πρεσβείας στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Δυτικής Ευρώπης και το 1975 στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει υπηρετήσει στην Κεντρική Υπηρεσία στη Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων, στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων ΕΣΣΔ, ενώ έχει διατελέσει Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών (2002-2004). Στην Εξωτερική Υπηρεσία έχει τοποθετηθεί σε σειρά Αρχών: στη Λισσαβώνα ως Γραμματέας Πρεσβείας (1976-1980), στο Κάιρο ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας (1982-1987), στη Μαδρίτη ως Σύμβουλος Πρεσβείας (1987-1990), στο Σικάγο ως Γενικός Πρόξενος (1992-1995), στις Βρυξέλλες ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (1995-1997), στο Νέο Δελχί ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ινδία -με παράλληλη διαπίστευση στο Νεπάλ, στο Μπαγκλαντές, στη Σρι Λάνκα και στις Μαλδίβες (1997-2002), στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (2004-2007), στο Κάιρο ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο (2007-2009). Επίσης, το 2009 κατέστη μέλος της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» για τη σύνταξη του νέου Αμυντικού Δόγματος της Βόρειο-Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ). Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών το διάστημα 2009-2012. Έχει τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα κι έχει λάβει ανάλογες τιμητικές διακρίσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής. Έχει διατελέσει μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1968 έως το 1974. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά και ισπανικά.

Είναι Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία.

Σχετικές ομιλίες