Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

"Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια" - μια συζήτηση με αφετηρία μια ταινία

Κουλούρη Χριστίνα, Κάραμποτ Φίλιππος

12 Φεβρουαρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 39:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1640
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Κουλούρη Χριστίνα
Κάραμποτ Φίλιππος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
12/02/2015

Διάρκεια
39:05

Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Ιστορία

Ετικέτες
Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Βαλκάνια


Η συμπλήρωση εκατό χρόνων από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914) έχει γίνει αφορμή για τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων αλλά και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για ένα μείζον ιστορικό γεγονός που άλλαξε τον κόσμο και σήμανε το οριστικό τέλος των αυτοκρατοριών· ένα γεγονός που οδήγησε στη διαμόρφωση των Βαλκανίων του 20ού αιώνα, την περιοχή από την οποία άρχισε το πρωτόγνωρο αιματοκύλισμα του 1914-18, με θύματα που μετρήθηκαν σε εκατομμύρια για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αυτό το κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονός αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον σκηνοθέτη Ανδρέα Αποστολίδη που γύρισε το ντοκιμαντέρ «Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια», το οποίο παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή, την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus.

To ντοκιμαντέρ γυρίστηκε με αφορμή την εκατονταετηρίδα από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλαίσιο του εγχειρήματος «Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια» - που, εκτός από την ταινία, περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, διαδικτυακή πλατφόρμα και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά - και απεικονίζει τις δραματικές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων στα Βαλκάνια – και ιδιαίτερα των αμάχων - την περίοδο 1914-18, από τη Βοσνία και τη Σερβία έως τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Μετά την προβολή της ταινίας, ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα σε δύο διακεκριμένους επιστήμονες: τη Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (και ιστορική συμβούλος της ταινίας) και τον ιστορικό Φίλιππο Κάραμποτ που διδάσκει στο King’s College του Λονδίνου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Anemon Productions, το Goethe-Institut και με την υποστήριξη του Προγράμματος Media της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και του Βρετανικού Συμβουλίου.  
 
Η ανάρτηση στο Blod περιλαμβάνει ενδεικτικές σκηνές της ταινίας και ολόκληρη τη συζήτηση που έγινε μετά την προβολή.


Κουλούρη Χριστίνα Καθηγήτρια Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας - Πρύτανις, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Χριστίνα Κουλούρη έχει σπουδάσει στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I) και στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης (1990-1993), Θράκης (1993-2003), Πελοποννήσου (2003-2010), στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (2018-2020) και σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού (Tokyo, Reading -UK, Paris 1, Regensburg). Το 2010 ήταν επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris 1 –UMR IRICE), το 2017 Visiting Research Fellow στο Πανεπιστήμιο Princeton και τον Ιούνιο του 2019 Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο του Regensburg (Γερμανία). Της έχουν απονεμηθεί τα βραβεία Νίκου Σβορώνου «για εξαιρετική επίδοση στην έρευνα της νεοελληνικής ιστοριογραφίας» (1994), ‘Δελφοί’ της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (2012) και Dimitrios Vikelas της ISOH (International Society of Olympic Historians). Έχει δημοσιεύσει 8 βιβλία, 5 συλλογικούς τόμους και πολλά άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Το τελευταίο της βιβλίο Φουστανέλες και Χλαμύδες. Ιστορική Μνήμη και Εθνική Ταυτότητα, 1821-1930 (Αθήνα, Αλεξάνδρεια, 2020) βραβεύτηκε με το Βραβείο Αναγνώστη και το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου. Διατέλεσε εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα ιστορικής εκπαίδευσης (1997-2001), μέλος της Εφορείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (2014-2017) και μέλος των Επιτροπών Προγράμματος Σπουδών για το μάθημα της Ιστορίας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (2012-2013 και 2016-2019). Το 2013-2017 ήταν Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και από τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου.

Κάραμποτ Φίλιππος Ιστορικός, King’s College London

BA in History, American College of Greece. MA in Balkan History, School of Slavonic and East European Studies, University of London. PhD in History, King’s College London, University of London. Δίδαξε νεότερη ελληνική και βαλκανική ιστορία στο τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του King’s College London σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και επέβλεψε πάνω από δεκαπέντε διδακτορικές διατριβές με αντικείμενο την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ιστορία της Ελλάδας από τις αρχές του 19ου έως τα μέσα του 20ού αι.

Σχετικές ομιλίες