Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Panel III: The Treaty of Lausanne as a model for peace-building

Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος, Aktar Ayhan, Comte Emmanuel, Yildirim Onur, Χειλά Ειρήνη

12 Ιουνίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:03:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 23
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος
Aktar Ayhan
Comte Emmanuel
Yildirim Onur
Χειλά Ειρήνη

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
12/06/2023

Διάρκεια
01:03:17

Εκδήλωση
100 Years Since the Treaty of Lausanne: Looking Back, Looking Ahead

Χώρος
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κατηγορία
Ιστορία, Διεθνείς Σχέσεις, Νομική

Ετικέτες
100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης, Συνθήκη της Λωζάνης, Ελλάδα, Τουρκία, διεθνοπολιτικοί συσχετισμοί, ανταλλαγή πληθυσμού, Διεθνές Δίκαιο, κυριαρχία, νησιά του Αιγαίου, ελληνοτουρκικές σχέσεις, ρεαλισμός, Κράτος Δικαίου, εθνικισμός, ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, οικοδόμηση της ειρήνης, διαπραγμάτευση, Ελευθέριος Βενιζέλος, Ισμέτ Πασάς, Γαλάζια Πατρίδα, Μεγάλες Δυνάμεις, γεωπολιτική, Μέση Ανατολή, νέο ελληνικό κράτος, πρόσφυγες, διπλωματία

Mε αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) συνδιοργάνωσαν Διεθνές Συνέδριο με θέμα «100 Χρόνια από την Συνθήκη της Λωζάνης: Αναδρομή, Αποτίμηση, Προοπτική».

Τα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης προσφέρουν την ευκαιρία για έναν σε βάθος διεθνή διεπιστημονικό διάλογο για τη Συνθήκη και τις προβλέψεις της, για τη σημασία της σήμερα και για τη συμβολή της στην εξέλιξη των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας καθώς και των διεθνοπολιτικών συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή.

Οι εργασίες του Συνεδρίου βιντεοσκοπήθηκαν και δημοσιεύονται στο BLOD. Θα ακολουθήσει η έκδοση συλλογικού τόμου με τα γραπτά κείμενα των εισηγήσεων του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολουθούν οι πληροφορίες της συνεδρίας στα αγγλικά, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα:

Panel III: The Treaty of Lausanne as a model for peace-building
Moderator: Eirini Chila, Professor of International Politics, University of Piraeus

• The Treaty of Lausanne: Peace through realism and not the rule of law
Constantinos Antonopoulos, Professor of Public International Law, Faculty of Law, Democritus University of Thrace

• Changing Turkish nationalism and transformation of the state- narratives in relation to Lausanne, 1923
Ayhan Aktar, Professor of Sociology (ret), Istanbul Bilgi University

• Challenging the Lausanne Legacy: European Integration and the Evolution of the Greek-Turkish Relationship
Emmanuel Comte, Senior Research Fellow, Ariane Condellis European Programme, ELIAMEP

• A Key to Peace Building: Towards a People’s History of Lausanne
Onur Yildirim, Professor of Economics, Middle East Technical University

Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος Καθηγητής, Νομική Σχολή, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Γεννήθηκε στην Κομοτηνή και είναι Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πτυχίο Νομικής (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (LL.M, Πανεπιστήμιο Cambridge), Διδακτορικό στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (Ph.D Πανεπιστήμιο του Nottingham). Επισκέπτης Καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Nottingham (2010) και στο Πανεπιστήμιο του Pecz (2001). Μέλος των παρακάτω επιστημονικών ενώσεων: Αμερικανική Εταιρία Διεθνούς Δικαίου, Ευρωπαϊκή Εταιρία Διεθνούς Δικαίου, Ένωση Διεθνούς Δικαίου, Ελληνική Εταιρία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων. Μέλος της Επιτροπής της Ένωσης Διεθνούς Δικαίου για τη Χρήση Βίας (2009-σήμερα). Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Καλλιόπης Κούφα για την Προαγωγή του Διεθνούς Δικαίου και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Συγγραφέας τριών μονογραφιών, ενός βιβλίου Τεκμηρίωσης (Cases and Materials) σχετικά με την επίλυση διεθνών διαφορών από το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, συν-επιμελητής συγγράμματος Διεθνούς Δικαίου και συγγραφέας πολλών άρθρων και μελετών.

Aktar Ayhan Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης

O Ayhan Aktar γεννήθηκε το 1953 στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε στο Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1977, και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, στο Kent University. Το 1980 άρχισε να εργάζεται στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, ως βοηθός του καθηγητή Mübeccel Kıray, ενώ ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης το 1989, η οποία εκδόθηκε το 1990 με τον τίτλο "Ο καπιταλισμός και η υπανάπτυξη της βιοτεχνία στην Τουρκία". Διετέλεσε Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Κύπρου και δίδαξε ως προσκεκλημένος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Από το 2010 είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bilgi της Κωνσταντινούπολης.

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων. Στα ελληνικά έχει εκδοθεί ο συλλογικός τόμος με τίτλο Η ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών στον οποίο συμμετέχει με κείμενό του.

Comte Emmanuel Κύριος Ερευνητής, Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αριάν Κοντέλλη, ΕΛΙΑΜΕΠ
Yildirim Onur Καθηγητής Οικονομικών, Middle East Technical University
Χειλά Ειρήνη Καθηγήτρια Διεθνούς Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Η Ειρήνη Χειλά είναι Καθηγήτρια Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Visiting Scholar στο George Washington University (Elliott School of International Affairs). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο Paris II (Pantheon-Sorbonne) στις Διεθνείς Σπουδές και διδακτορικού στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Δίδασκε για 26 χρόνια (1993-2019) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος ΔΕΠΣ του Παντείου Πανεπιστημίου, Επιστημονική Διευθύντρια του κοινού Μεταπτυχιακού Προγράμματος με τίτλο «Διεθνείς και Στρατηγικές Σπουδές» του Παντείου Πανεπιστημίου με την Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων.

Έχει διατελέσει Visiting Scholar στο Virginia Tech University, Department of Political Science and International Affairs, Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Παν/μιο Paris II (Panthéon –Sorbonne), Stanley J. Seeger Visiting Fellow στο Princeton University κατά το ακαδημαϊκό έτος 1996-7, Visiting Research Fellow στο King’s College (1997-1998), Υπότροφος της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) στο Ινστιτούτο Wissenschaft und Politik (2007).

Έχει συμμετάσχει σε Συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με εισήγηση και έχει κάνει διαλέξεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γαλλίας σε θέματα αιχμής της θεωρίας διεθνών σχέσεων και ζητημάτων που άπτονται του σύγχρονου διεθνοπολιτικού προβληματισμού.

Σχετικές ομιλίες