Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Όνειρα στο Βυζάντιο

Καλόφωνος Γιώργος

20 Μαΐου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:25:50 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 393
Ομιλητές
Καλόφωνος Γιώργος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
20/05/2022

Διάρκεια
00:25:50

Εκδήλωση
Οι διαλέξεις του φουαγιέ

Χώρος
Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Διοργάνωση
Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ

Κατηγορία
Ιστορία, Λογοτεχνία

Ετικέτες
Βυζάντιο, όνειρα, βιβλίο, συμβολισμός, συμβολικό, Χριστιανισμός, λατρευτικό αντικείμενο, περιεχόμενο

Μέσα στο πυκνό πλέγμα αντιλήψεων, λειτουργιών και χρήσεων, που αναπτύσσεται γύρω από την ονειρική εμπειρία στην βυζαντινή εποχή, οι πολυάριθμες καταγραφές ονείρων —κατασκευασμένων ή και πραγματικών— προσφέρουν στον σύγχρονο μελετητή ένα κλειδί για την διερεύνηση του συμβολικού σύμπαντος των βυζαντινών. Σε μια προσπάθεια ανίχνευσης της συμβολικής λειτουργίας του βιβλίου στη βυζαντινή εποχή, στην παρουσίαση αυτή, χρησιμοποιούνται ονειρικά αφηγήματα και ερμηνείες από μια ποικιλία πηγών, στις οποίες το βιβλίο καταλαμβάνει κεντρική θέση στο ονειρικό περιεχόμενο και, συχνά, στην ερμηνεία και λειτουργία του ίδιου του αφηγήματος.

Στα πρωϊμότερα παραδείγματα, όπου διακρίνεται μια αλλαγή στον συμβολισμό του βιβλίου σε σχέση με την αρχαιότητα, με την έμφαση να έχει μετατοπισθεί από το περιεχόμενο στην μορφή, το βιβλίο μετατρέπεται σε ισχυρό αλλά απρόσωπο συμβολικό αντικείμενο — διεργασία που απηχεί τη συμβολική και τελετουργική χρήση του βιβλίου από τον Χριστιανισμό, και τη σταδιακή μετουσίωσή του σε λατρευτικό αντικείμενο.

Πρέπει να περιμένουμε έως τον δωδέκατο αιώνα για να εμφανισθούν ξανά, σε ικανό αριθμό, ονειρικά αφηγήματα στα οποία να διαφαίνεται μια προσωπική σχέση του ονειρευόμενου με το βιβλίο. Εδώ, η έμφαση έχει επανέλθει στο περιεχόμενο — σε συγκεκριμένα βιβλία, των οποίων η σπανιότητα τα μετατρέπει σε αντικείμενα ισχυρής επιθυμίας, που συχνά δεν μπορεί να βρει εκπλήρωση παρά μόνο μέσα στα όνειρα των επίδοξων αναγνωστών τους. Μέσα από τα παραδείγματα αυτά, ανιχνεύεται η επαναφορά του συμβολισμού του βιβλίου από το αφηρημένο στο συγκεκριμένο και από το συλλογικό στο προσωπικό.

Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των “Διαλέξεων του Φουαγιέ” (Κύκλος “Το Βιβλίο ως Κείμενο και Αντικείμενο”) και διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ και τη Βιβλιοθήκη Marie Blanche με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Την επιστημονική ευθύνη του κύκλου «Το Βιβλίο ως Κείμενο και Αντικείμενο» είχε η Δρ Νίκη Τσιρώνη, βυζαντινολόγος στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και εταίρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Οι διαλέξεις μαγνητοσκοπήθηκαν στον χώρο του Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (Foyer Café Bistrot), το οποίο ευγενικά παραχώρησε η εταιρεία Κοσμάς Καραβάς.

www.ainosculture.org
www.mblibrary.eu

Καλόφωνος Γιώργος Ιστορικός - Βυζαντινολόγος - Συνεργάτης, Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο Γιώργος Θ. Καλόφωνος είναι ιστορικός-βυζαντινολόγος.Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας και ειδικεύεται στην πολιτισμική ιστορία της Ύστερης Αρχαιότητας και του Βυζαντίου. Επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες για ποικίλα σχετικά θέματα, όπως η ιστορία και η θεωρία του ονείρου, η εγκοίμηση, η μαγεία, η αγιολογία και η ιστοριογραφία, ενώέχεισυνεπιμεληθεί, με την Χριστίνα Αγγελίδη, τον συλλογικό τόμοDreaming in Byzantium and Beyond (Λονδίνο και Νέα Υόρκη: Routledge, 2020/2014). Επίσης, έχει δημοσιεύσει άρθρα, συνεντεύξεις και βιβλιοπαρουσιάσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, σε έντυπα και ψηφιακά μέσα, όπως οι εφημερίδες «Καθημερινή της Κυριακής»και «Το Βήμα», καθώς και ο ιστότοπος «News 247».Παράλληλα,έχει εργασθεί για την διοργάνωση επιστημονικών, μορφωτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι μέλος της βρετανικής Society for the Promotion of Byzantine Studies, της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας και πολλών επιστημονικών και πολιτιστικών σωματείων. Από τον Οκτώβριο του 2020 έχει ορισθεί πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας και μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης MarieBlanche.

Σχετικές ομιλίες