Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

OECD Economic Survey of Greece 2020: Recovering from COVID 19, boosting productivity, improving inclusiveness

Pereira Alvaro, Pisu Mauro, Bulman Tim, Λεκκός Ηλίας, Νικολίτσα Δάφνη, Πρεβελάκης Γεώργιος - Στυλιανός, Βέττας Νίκος

22 Ιουλίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:40:07 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 102

Με αφορμή την δημοσίευση της Έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα το 2020, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με τη συνεργασία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) διοργάνωσαν διαδικτυακό σεμινάριο.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών του ΟΟΣΑ, Alvaro Pereira και οι συγγραφείς, Mauro Pisu και Tim Bulman παρουσίασαν την Έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα το 2020.

Ακολούθησε σχολιασμός και συζήτηση για την αξιολόγηση του ΟΟΣΑ για το πώς η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τις προκλήσεις για να επιστρέψει σε μια πορεία ισχυρότερης και πιο περιεκτικής ανάκαμψης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Ηλίας Λεκκός, Επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, η Δάφνη Νικολίτσα, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Γεώργιος Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.

Το συντονισμό έκανε ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στα αγγλικά, την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020.

Pereira Alvaro Διευθυντής, Τμήμα Οικονομικών, ΟΟΣΑ

Ο Alvaro Santos Pereira είναι διευθυντής του κλάδου κρατικών μελετών (Country Studies Branch) στο Tμήμα Oικονομικών του ΟΟΣΑ από την 1η Απριλίου 2014, όπου επιβλέπει τη διαδικασία αξιολόγησης των Oικονομικών Eρευνών από ομότιμους εταίρους. Έχει ηγετικό ρόλο στο συντονισμό και τη διαχείριση των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης και διασφαλίζει ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς ατζέντας πολιτικής οικονομίας. Προσδιορίζει τις προκλήσεις και εξελίσσει τους τρόπους με τους οποίους ο ΟΟΣΑ μπορεί να προωθήσει πολιτικές για τη βελτίωση των μακροπρόθεσμων οικονομικών επιδόσεων των κρατών-μελών και των εταίρων του οργανισμού.

Πριν ενταχθεί στον ΟΟΣΑ, από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι τον Ιούλιο του 2013, ήταν Υπουργός Οικονομίας και Απασχόλησης στην Πορτογαλία, υπεύθυνος για τους τομείς της Βιομηχανίας, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, του Τουρισμού, της Ενέργειας και των Δημοσίων Έργων, των Μεταφορών και της Απασχόλησης. Καθώς είναι ένα από τα μεγαλύτερα υπουργεία της πορτογαλικής κυβέρνησης, ο κ. Pereira ήταν υπεύθυνος για ένα μεγάλο πρόγραμμα οικονομικών και εργασιακών μεταρρυθμίσεων. Προηγουμένως, ήταν Καθηγητής Οικονομικής Ανάπτυξης και Οικονομικής Πολιτικής στο Simon Fraser University στον Καναδά και Λέκτορας στο University of British Columbia στον Καναδά και στο University of York στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα μεταξύ των οποίων "Portugal’s Moment of Truth: New Economic Policy for Portugal" (2011), "The Fear of Failure: History and Economic Policy in Portugal" (2009), και "The Myths of the Portuguese Economy" (2007), και ήταν αρθρογράφος σε διάφορες πορτογαλικές εφημερίδες, όπως η «Diário Económico».

Έχει πορτογαλική και καναδική υπηκοότητα, είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών από το University of Coimbra, MSc Οικονομικών από το University of Exeter και διδακτορικού στα Οικονομικά από το Simon Fraser University.

Pisu Mauro Senior Economist, ΟΟΣΑ

Εκπαίδευση
Διδακτορικό στα Οικονομικά, Univesity of Nottingham, 2005
MSc στα Οικονομικά και την Οικονομετρία, Univesity of Nottingham, 2001
Laurea στις Επιχειρήσεις και τα Οικονομικά, Univesity of Caglairi, 1999

Επαγγελματική εμπειρία
Αυγ 2014 - σήμερα: Senior Economist, Country Studies, Τμήμα Οικονομικών, ΟΟΣΑ
Φεβ 2014 - Αυγ 2014: Senior Economist, Διεύθυνση Αναπτυξιακής Συνεργασίας, ΟΟΣΑ
Δεκ 2010 - Φεβ 2014: Economist, Τομέας Δημοσίων Οικονομικών, Τμήμα Οικονομικών, ΟΟΣΑ
Σεπ 2008 - Νοέμβριος 2010: Economist, Γραφείο Βραζιλίας / Ινδονησίας, Τμήμα Οικονομικών, ΟΟΣΑ
Σεπ 2006 - Αυγ 2008: Research Economist, Τμήμα Ερευνών, Εθνική Τράπεζα του Βελγίου
Σεπ 2001 - Αυγ 2006: Research Fellow, Leverhulme Centre for Research on Globalisation and Economic, Policy, Σχολή Οικονομικών Επιστημών, University of Nottingham.

Bulman Tim Senior Economist, ΟΟΣΑ

Ο Tim Bulman είναι Senior Economist στον κλάδο κρατικών μελετών (Country Studies Branch) του Τμήματος Οικονομικών του ΟΟΣΑ.

Λεκκός Ηλίας Επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής, Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς

Ο Ηλίας Λεκκός είναι Επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς. Είναι επίσης μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ). Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην Τράπεζα της Αγγλίας το 1998, αρχικά στο τμήμα Ανάλυσης Χρηματαγορών και Κεφαλαιαγορών, στη συνέχεια στη Μονάδα Διαχείρισης Διαθεσίμων και τέλος στην Διεύθυνση Εποπτείας του Τραπεζικού συστήματος. Στη συνέχεια, μετακινήθηκε διαδοχικά στην HBOS Treasury Services και στο τμήμα Δομημένων Ομολόγων στην Standard & Poor’s. Στα τέλη του 2005 επέστρεψε στην Ελλάδα και ως τον Μάιο του 2007 εργάστηκε στην Eurobank-EFG. Έχει σπουδάσει οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει master από το Πανεπιστήμιο του Warwick και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Lancaster.

Νικολίτσα Δάφνη Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η Δάφνη Νικολίτσα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει διατελέσει Οικονομικός Εμπειρογνώμων στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχει εργαστεί σε ερευνητικές θέσεις (Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μονάδα Έρευνας και Ανάλυσης του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και στο χρηματοπιστωτικό τομέα (Tudor Proprietary Trading, στην Εμπορική Τράπεζα). Η έρευνα της εστιάζεται στα οικονομικά της εργασίας και στη βιομηχανική οργάνωση.

Πρεβελάκης Γεώργιος - Στυλιανός Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής, Πανεπιστήμιο Paris I - Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ

Με καταγωγή από την Κρήτη, γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Αρχιτεκτονική. Μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στην Χωροταξία-Γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, εργάστηκε στην Ελλάδα ως Πολεοδόμος και δίδαξε σε ελληνικά πανεπιστήμια. Από το 1984 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και ακολούθησε διεθνή πανεπιστημιακή σταδιοδρομία. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τα επιστημονικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα εστιάστηκαν στη γεωπολιτική των πόλεων, των διασπορών και των Βαλκανίων.

Έχει διατελέσει καθηγητής και ερευνητής στην Γαλλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ομότιμος στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris 1), διηύθυνε την Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή στην Σχολή Fletcher (2003-2005). Είναι, επίσης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ. Είναι Distinguished Visiting Professor στο Hellenic American University.

Βέττας Νίκος Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ - Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών από το 2013. Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικovoμικής Επιστήμης και μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Kάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania, ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Duke University στις ΗΠΑ και Επισκέπτης Καθηγητής στο ΙNSEAD στη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη. Είναι Associate Editor του International Journal of Industrial Organization, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει Associate Editor του Journal of the European Economic Association και του Journal of Industrial Economics. Έχει υπηρετήσει ως τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει δημοσιεύσεις στο International Economic Review, European Economic Review, Rand Journal of Economics, Review of Economic Studies και άλλα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Συνδιοργανωτής από το 2002 του Conference for Research on Economic Theory and Econometrics και εκ των επιμελητών του Beyond Austerity (MIT Press, 2017) - Πέρα από τη Λιτότητα (ΠΕΚ, 2017). Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδίου («Επιτροπής Πισσαρίδη») για την Ελληνική Οικονομία, 2020.

Σχετικές ομιλίες

Κύκλος Ι: Οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας της διακινδύνευσης: Μπορεί να ξαναϋπάρξει ελληνική μεσαία τάξη; 01:01:26

Σεπ 21, 2020

Κύκλος Ι: Οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας της διακινδύνευσης: Μπορεί να ξαναϋπάρξει ελληνική μεσαία τάξη;

Αρανίτου Βάλια Βαμβακάς Βασίλης Δεμερτζής Νίκος Οικονομάκου Κατερίνα Σουλιώτης Κυριάκος Χωμενίδης Χρήστος Παναγιωτόπουλος Παναγής

Γλώσσα: Ελληνική