Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Michael Dukakis για τις Αμερικανικές εκλογές του 2020

Dukakis Michael, Παγουλάτος Γιώργος, Wisner David

5 Νοεμβρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:57:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 189

Το Dukakis Center του American College of Thessaloniki (ACT) και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), διοργάνωσαν στις 5 Νοεμβρίου 2020 διαδικτυακή δημόσια συζήτηση με τον Michael Dukakis να τοποθετείται σχετικά με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2020, δύο ημέρες πριν ανακοινωθεί ο νικητής των αμερικανικών εκλογών.

Ο Ελληνοαμερικανός πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 1988, σχολιάζει τις αμερικανικές εκλογές του 2020 και τις συνέπειες για τις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας.

Συντονίζουν ο Γιώργος Παγουλάτος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και ο David Wisner, Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Dukakis.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020 και μεταδόθηκε ζωντανά από τον ιστότοπο του ΕΛΙΑΜΕΠ και τους επίσημους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Dukakis Center στο YouTube, το Instagram και το Facebook.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Dukakis Michael πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ - πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης

Ο Ελληνοαμερικανός Μάικλ Στάνλεϋ Δουκάκης (Michael Stanley Dukakis, 3 Νοεμβρίου 1933) είναι πρώην κυβερνήτης της Μασσαχουσέτης και υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του 1988.

Γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη στις 3 Νοεμβρίου 1933. Σπούδασε νομικά και ιδιώτευσε ως δικηγόρος. Το 1962 εξελέγη μέλος της βουλής της Μασσαχουσέτης, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1970. Το 1974 έθεσε υποψηφιότητα για την θέση του κυβερνήτη της πολιτείας καταφέρνοντας να εκλεγεί. Στις επόμενες εκλογές δεν κατάφερε να επιλεγεί ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, με αποτέλεσμα να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του. Το 1982 επελέγη πάλι ως υποψήφιος των Δημοκρατικών και κέρδισε τις εκλογές. Στις εκλογές του 1986 συγκέντρωσε σχεδόν το 70% των ψήφων. Η θητεία του έληξε στις 3 Ιανουαρίου 1991 και δεν διεκδίκησε τέταρτη.

Το 1988 ανακοίνωσε την πρόθεση του να διεκδικήσει το χρίσμα των δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές. Στις εσωκομματικές εκλογές υπερίσχυσε και επελέγη ως υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στις προεδρικές εκλογές όμως έχασε από τον Τζωρτζ Χέρμπερτ Ουώκερ Μπους συγκεντρώνοντας το 45,6% των ψήφων και συγκεντρώνοντας μόλις 111 εκλέκτορες.

Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες.

Παγουλάτος Γιώργος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ

Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Bruges, Βέλγιο. Είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες, και μέλος του Advisory Board του περιοδικού Social Europe. Έχει διατελέσει Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2010-13), Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.

Έχει εκτενή συμβουλευτική εμπειρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Συμμετέχει τακτικά ως προσκεκλημένος ομιλητής (keynote speaker) σε διεθνή συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις. Διετέλεσε διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λ. Παπαδήμου και Π. Πικραμμένου (2011-2012).

Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη. Κρίση της Ευρωζώνης. Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Πολιτική. Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, Government and Opposition, κ.ά.). Έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Προγράμματος DOSEI (Domestic Structures and European Integration), του μόνου προγράμματος κοινωνικής έρευνας που προτάθηκε για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική.

Ιστότοπος του Γιώργου Παγουλάτου

Wisner David Εκτελεστικός Διευθυντής, Dukakis Center του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης (ACT)

Ο David Wisner είναι κάτοχος Ph.D. στη Σύγχρονη Ιστορία από το University of Rochester. Έχει γράψει για τη Γαλλική Επανάσταση, τη νεο-ιδεαλιστική επιστημολογία και τη νεοκλασική τέχνη σε περιοδικά όπως το Annales historiques de la Révolution française, French History, το Journal of the History of Ideas, το Journal of the History of Collections και το Gazette des Beaux-Arts. Είναι συγγραφέας ενός αναγνωρισμένου βιβλίου για τις ρίζες της Γαλλικής Επανάστασης, στη σειρά Studies on Voltaire and the Eighteenth Century (Oxford), και μιας πιο πρόσφατης συλλογής εκθέσεων για την κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Από τότε που ήρθε στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα όπως η πολιτική αγωγή, η δημόσια πολιτική και η συμμετοχή των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, έχοντας συμμετάσχει σε εκδηλώσεις και έργα που οργάνωσαν μεταξύ άλλων η Παγκόσμια Τράπεζα, το Ίδρυμα Bertelsmann, το Σύμφωνο Σταθερότητας, το German Marshall Fund, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Περιστασιακά, συζητά για την αμερικανική και τη διεθνή πολιτική στο ελληνικό ραδιόφωνο και την τηλεόραση και έχει γράψει πολιτικά και κοινωνικά σχόλια σε δύο ελληνικές εφημερίδες. Υπό την ιδιότητά του ως Διευθυντής του Dukakis Center, ο Δρ Wisner έχει διοργανώσει πλήθος διαλέξεων, στρογγυλών τραπεζών και εργαστηρίων για εθνικά, περιφερειακά και διεθνή θέματα δημόσιας πολιτικής.

Σχετικές ομιλίες