Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο αέρας της Μεσογείου στο μικροσκόπιο

Sciare Jean, Γιαννακόπουλος Χρήστος

7 Απριλίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 83:42 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1234
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις, ένας κύκλος 6 ομιλιών με τίτλο «Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά : παρατηρώντας τον πλανήτη» προβάλει τα ευρωπαϊκά προγράμματα παρατήρησης (διαστημικής, υποβρύχιας, επίγειας, υπόγειας) της Γης στα οποία συμμετέχουν ελληνικές και γαλλικές ερευνητικές ομάδες καθώς και επιφανείς Γάλλοι επιστήμονες. 
 

Η εκδήλωση αυτή είναι η 4η, από τις 6 του κύκλου αυτού, και είναι αφιερωμένη στο μέλλον του μεσογειακού κλίματος. 

Οι ειδικοί σε ζητήματα κλιματικής αλλαγής προβλέπουν ότι, με ορίζοντα την πεντηκονταετία 2050-2100, το κλίμα της Βόρειας Ευρώπης θα προσομοιάζει με το μεσογειακό κλίμα. Εάν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, τότε τι είδους κλίμα θα έχει η λεκάνη της Μεσογείου, και πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα, σε 50 ή 100 χρόνια; Το ερώτημα αυτό, το οποίο παρουσιάζει ενδιαφέρον μεταξύ άλλων για τους τομείς της υγείας και της οικονομίας, αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένων ερευνών που εκπονούνται σε ελληνικά και γαλλικά εργαστήρια. 

Δεδομένου ότι βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών ηπείρων και της αντίστοιχης ρύπανσης αυτών αλλά και ότι παρουσιάζει υψηλό βαθμό αστικοποίησης, η περιοχή της Μεσογείου υφίσταται έντονες πιέσεις οφειλόμενες στον ανθρώπινο παράγοντα. Όλα δείχνουν ότι οι πιέσεις αυτές έχουν άμεσες επιπτώσεις στο κλίμα (θερμοκρασίες, υδρολογία, κλπ.) αλλά και στο επίπεδο της ρύπανσης που αναπνέουμε στον αέρα. Επιπλέον, τα εν λόγω φαινόμενα παρουσιάζουν έντονη αλληλεξάρτηση. Παραδείγματος χάρη, αποδείχθηκε ότι η ηλιοφάνεια της Μεσογείου προκαλεί αύξηση της φωτοχημικής ρύπανσης, η οποία με τη σειρά της έχει επιπτώσεις στο κλίμα της συγκεκριμένης ζώνης. 

Ο Jean Sciare και ο Χρήστος Γιαννακόπουλος παρουσιάζουν όσα γνωρίζουμε ήδη αλλά και όσα αγνοούμε σχετικά με την εξέλιξη του μεσογειακού κλίματος, με ορίζοντα την πεντηκονταετία 2050-2100: θερμοκρασίες, ρύπανση, κίνδυνοι πλημμύρας, ακραία φαινόμενα και επιπτώσεις τους.

Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Sylvie Gruszow, δρ Γεωφυσικής και Επιστημονική Διευθύντρια του Φεστιβάλ "ΓεωΣυναντήσεις".


Το Blod ευχαριστεί θερμά το Γαλλικό Ινστοτούτο Ελλάδος για την παραχώρηση του Video της εκδήλωσης.

Sciare Jean Διευθυντής ερευνών, Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας / Εργαστήριο των Επιστημών του Κλίματος και του Περιβάλλοντος- LSCE/CEA/CNRS

Ο Jean Sciare είναι ένας από τους καλύτερους Γάλλους ειδικούς της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι επικεφαλής της ομάδας πειραματικής ατμοσφαιρικής Χημείας του Εργαστηρίου των Επιστημών του Κλίματος και του Περιβάλλοντος- LSCE/CEA/CNRS. Το 2010, διακρίθηκε με το Βραβείο επιστημονικής Αριστείας του CNRS (Εθνικού κέντρου επιστημονικών ερευνών της Γαλλίας). Οι μελέτες του εργαστηρίου του ήταν στο επίκεντρο της επικαιρότητας πριν λίγες μέρες στη Γαλλία, όταν οι τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανέβηκαν στις μεγάλες πόλεις σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Γιαννακόπουλος Χρήστος Διευθυντής Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος είναι Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και μέλος της IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή). Η έρευνα του  επικεντρώνεται στην ανάλυση των αλλαγών σε ακραία κλιματικά φαινόμενα και των επιπτώσεών τους σε διάφορους τομείς δραστηριότητας (π.χ. ζήτηση ενέργειας, δασικές πυρκαγιές, τουρισμός, υγεία) εξαιτίας της ανθρωπογενούς θέρμανσης στον ελλαδικό και ευρωπαϊκό χώρο.

Σχετικές ομιλίες

Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα. Δεδομένα και Προτάσεις, 2022-2030 02:08:42

Νοε 29, 2022

Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα. Δεδομένα και Προτάσεις, 2022-2030

Δεσύπρη Αθηνά Καραβέλλας Δημήτρης Γώγος Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος Κωνσταντίνος Πανδής Σπύρος Βώκου Δέσποινα Αντωνιάδης Βασίλης Κιουσοπούλου Λούση Τσουρός Άγις Δ. Νάντσου Θεοδότα Μαυρόπουλος Αντώνης Χριστοφιλίδου Κατερίνα Καρτάλης Κωνσταντίνος Σαρηγιάννης Δημοσθένης

Γλώσσα: Ελληνική