Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μνημειακή αρχιτεκτονική των κλασικών χρόνων. Αρχιτέκτονες και κτίστες εν δράσει

Παλυβού Κλαίρη

30 Ιανουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:05:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 910
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Παλυβού Κλαίρη

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
30/01/2019

Διάρκεια
01:05:05

Εκδήλωση
Διαλέξεις του Μουσείου Ηρακλειδών

Χώρος
Μουσείο Ηρακλειδών

Διοργάνωση
Μουσείο Ηρακλειδών

Κατηγορία
Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική

Ετικέτες
μνημείο, μνημειακή αρχιτεκτονική, κλασική εποχή, κατασκευαστικές τεχνικές

Τα σπουδαία αρχιτεκτονικά έργα των κλασικών χρόνων τα θαυμάζουμε για την υψηλή αισθητική τους ποιότητα και το πνευματικό τους υπόβαθρο. Εξίσου σημαντική όμως είναι η οικοδομική τεχνολογία που αναπτύχθηκε για να υπηρετήσει τις μεγάλες απαιτήσεις ακρίβειας, αρμονίας και αντοχής των έργων αυτών.

Δεξιοτέχνες αρχιτέκτονες, γλύπτες και κτίστες συνεργάστηκαν με φαντασία αλλά και πειθαρχία για να δώσουν στην πέτρα ψυχή και σώμα. Ένα σώμα που πάλλεται κάτω από το λαμπερό φως του ελληνικού ουρανού ενώ ταυτόχρονα φέρει και φέρεται με άνεση και χάρη. Και μια ψυχή που μετουσιώνει το ωραίο σε σύμβολο πνευματικής δύναμης.

Με τα λόγια των ίδιων των δημιουργών, μαθαίνουμε για τα εργαλεία τους και τις κατασκευαστικές τεχνικές με τις οποίες αποτύπωσαν στα έργα τους την εικόνα της αιωνιότητας. Δημιουργοί επώνυμοι, αλλά και ανώνυμοι που χάραξαν το όνομά τους σε κάποιο κρυφό σημείο για να το βρουν, αιώνες μετά, οι αρχαιολόγοι.

Παλυβού Κλαίρη Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η Κλαίρη Παλυβού είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου.

Διδάσκει Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και Διαχείριση Μνημείων Πολιτισμού. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της ανασκαφής της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι Θήρας και έχει εκπονήσει μελέτες στερέωσης και ανάδειξης σε Κνωσό, Μυκήνες, Θέατρο Θορικού, κ.α. Έλαβε το Α’ Βραβείο στον διαγωνισμό για την πεζοδρόμηση της Δ. Αρεοπαγίτου-Απ. Παύλου, (σύμπραξη 4 μελετητών). Σύμβουλος-εμπειρογνώμων σε θέματα προστασίας και ανάδειξης μνημείων (UNESCO, ICOMOS, Council of Europe).

Το ακαδημαϊκό της έργο εστιάζει στην αρχιτεκτονική και την τέχνη του προϊστορικού Αιγαίου και έχει αναγνωριστεί με διεθνή βραβεία και υποτροφίες. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε πάνω από 200 διαλέξεις, ημερίδες και διεθνή συνέδρια, καθώς και σε συνεντεύξεις σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης (History Channel, Discovery, BBC). Έχει εκδώσει 8 βιβλία και πλήθος επιστημονικών άρθρων.

Ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της Eταιρείας Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Tεχνολογίας, έχει επιμεληθεί σχετικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα Πρακτικά δύο Διεθνών Συνεδρίων, καθώς και το ετήσιο αφιέρωμα του περιοδικού Αρχαιολογία στην Ελληνική Τεχνολογία, από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Σχετικές ομιλίες