Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μαγνητικά υλικά για ενεργειακές εφαρμογές

Νιάρχος Δημήτριος

13 Ιουλίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 45:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 916
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Νιάρχος Δημήτριος

Γλώσσα
Ελληνική, Αγγλική

Ημερομηνία
13/07/2015

Διάρκεια
45:38

Εκδήλωση
50ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος

Κατηγορία
Τεχνολογία

Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2015, ενέργεια, μαγνητικά υλικά, ενεργεική αποδοτικότητα

H ανάπτυξη των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, γεωθερμική, κλπ) έχει αποτελέσει το επίκεντρο της βιώσιμης ενεργειακής έρευνας, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτησή μας από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. ορυκτά καύσιμα, πυρηνική ενέργεια, κλπ). Τα μαγνητικά υλικά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της απόδοσης πλήθους συσκευών, γεγονός που μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τους άλλους τομείς της οικονομίας που χρειάζονται ενέργεια. Τα μαγνητικά υλικά είναι απαραίτητα σε κινητήρες, ενεργοποιητές και γεννήτριες και παρέχουν το μηχανισμό για τη μετατροπή της μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια και αντίστροφα.

Όσο ισχυρότερος είναι ο μαγνήτης, τόσο ενισχύει την ενεργειακή αποδοτικότητα της συσκευής, με αποτέλεσμα οι SuperMagnets να χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές, αυτοκίνητα και άλλα οχήματα (συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών οχημάτων), καθώς και σε καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα και συστήματα και κινητήρες παντός είδους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά μαγνητικών υλικών αναμένεται να φθάσει τα 33 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020 από το σημερινό επίπεδο των 22 δισεκατομμύριων. Οι αγορές μόνιμων μαγνητών αναμένεται να αυξηθούν από τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010 σε 15.5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020. Το υπόλοιπο ποσό αφορά στα μαλακά μαγνητικά υλικά.
 

Τα σύνθετα άμορφα και νανοκρυσταλλικά μαλακά μαγνητικά υλικά παρουσιάζουν επίσης ενδιαφέρον για πηνία / μετασχηματιστές, εξαρτήματα υψηλής συχνότητας ηλεκτρονικής ισχύος και συστήματα ρύθμισης της ισχύος. Έτσι, η βελτιστοποίηση των μαλακών και των σκληρών μαγνητικών υλικών και η επέκταση του εύρους της θερμοκρασίας στο οποίο μπορούν να εφαρμοστούν μπορεί να συνεπάγεται μια αξιοσημείωτη βελτίωση στην ενεργειακή απόδοση των συσκευών αυτών.

Υπάρχουν επίσης μερικές νέες εφαρμογές των μαγνητικών υλικών που μπορούν να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση. Μία από αυτές είναι η μαγνητική ψύξη, η οποία σχετίζεται με το μαγνητο-θερμιδικό φαινόμενο. Δεδομένου του γεγονότος ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια αγορά πραγματοποιείται από τον εξοπλισμό ψύξης και κλιματισμού, η βελτίωση αυτών των συσκευών μέσω της χρήσης μαγνητικών τεχνολογιών θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
 

Τέλος, παρουσιάζονται οι τρέχουσες παγκόσμιες προσπάθειες για την εξάλειψη ή την αντικατάσταση υλικών κιριτκής σημασίας (π.χ. σπάνιες γαίες) στα μαγνητικά υλικά με στόχο να αυξηθούν οι εφαρμογές τους.

Οι εργασίες υποστηρίζονται από το πρόγραμμα FP7 REFREEPERMAG, EU-Contract 280760

Νιάρχος Δημήτριος Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Δημήτριος Νιάρχος έχει διατελέσει Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» την περίοδο 2005-2010. Πτυχιούχος Φυσικού Τμήματος (1972) και Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (1978) συνέχισε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου-Argonne National Lab- ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης από το 1978-1981, και από το 1981-1985 ως Επικουρος καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Σικάγου (Illinois Institute of Technology). Από το 1985 Ερευνητής στο Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών, υπεύθυνος του εργαστηρίου μαγνητικά υλικά. Διετέλεσε Διευθυντής του ΙΕΥ από το 1994-1999, Αντιπρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δ» από το 1996-1999 και επισκέπτης καθηγητής το 1989 στο Πανεπιστήμιο J. Fourier και στο Lab Lois Neel. Στο διάστημα της ερευνητικής και ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας έχει συντονίσει 19 διδακτορικές διατριβές, έχει δώσει μεγάλο αριθμό (>50) προσκεκλημένων ομιλιών και σεμιναρίων σε Ευρώπη, Αμερική, Κίνα και Ιαπωνία, έχει οργανώσει συνέδρια και θερινά σχολεία και είναι μέλος οργανωτικών επιτροπών διεθνών συνεδρίων. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 350 εργασίες σε περιοδικά με κριτές και άλλες 150 σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια με πάνω από 3100 αναφορές στις εργασίες του. Τα τελευταία 24 χρόνια από ανταγωνιστικά προγράμματα έχει χρηματοδοτήσει το εργαστήριο του με περίπου 8 Μ€. Έχει, επίσης, διατελέσει Εθνικός εκπρόσωπος στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ και στο 6-ΠΠ της ΕΕ για την Νανοτεχνολογία, πρόεδρος της Επιτροπής της ΓΓΕΤ για τις μεγάλες υποδομές και σύμβουλος σε θέματα επιστημονικής πολιτικής της ΓΓΕΤ και της ΕΕ καθώς και πολλών εταιρειών στις ΗΠΑ και ΕΕ.

Σχετικές ομιλίες