Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η απεικόνιση του θείου με όχημα τον μύθο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρώμη - Εισαγωγικές Παρατηρήσεις

Αθανασιάδη Πολύμνια

10 Ιουνίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 13:18 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1876
Ομιλητές
Αθανασιάδη Πολύμνια

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
10/06/2011

Διάρκεια
13:18

Εκδήλωση
Η απεικόνιση του θείου με όχημα τον μύθο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρώμη

Χώρος
Νέο Αμφιθέατρο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Διοργάνωση
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κατηγορία
Κλασικές σπουδές

Ετικέτες
ψηφιδωτό, αρχαίοτητα

«Επιτρέψτε μου να σας πω για το FIGURA, λέξη-κωδικό για «την απεικόνιση του θείου στην Ελλάδα και τη Ρώμη». Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα (το οποίο, όπως φαίνεται, αποκλείει τον αγγλοσαξωνικό κόσμο), και μέσω του οποίου ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ελβετία και την Ελλάδα συμμετέχουν σε μία συζήτηση σχετικά με τη θρησκεία στον αρχαίο κόσμο. Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί δώδεκα συναντήσεις κι έχουν συζητηθεί ιστοριογραφικές τάσεις και εικονογραφικά μοτίβα, ονοματοδοσίες και τελετουργικές πρακτικές, τα σύνορα και η μεταβολή τους, διαφορετικές αντιλήψεις και οι κανόνες της interpretation romana...»

Έτσι ξεκινάει η εισαγωγική ομιλία της κας Αθανασιάδη και συνεχίζει σχολιάζοντας το σημαντικό ψηφιδωτό της αφίσας του Συνεδρίου.

«Θα ήθελα να πω λίγα λόγια για το ψηφιδωτό που βλέπετε στην αφίσα του συνεδρίου. Ανακαλύφθηκε το 1952 στην πατρίδα του Αυτοκράτορα Φιλίππου του Άραβα (244-249) του οποίου η βασιλεία συνέπεσε με τους εορτασμούς για τη χιλιετία της Ρώμης. Αυτή η εντυπωσιακή σύνθεση από την Shahba-Philippopolis (3,37x2,76) βρίσκεται τώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δαμασκού και η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε από μένα κάτω από αντίξοες συνθήκες.»

Αθανασιάδη Πολύμνια Καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Η Πολύμνια Αθανασιάδη σπούδασε φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Σορβόννης και ιστορία στην Οξφόρδη από όπου έλαβε και το διδακτορικό της (1976). Έχει διατελέσει Fellow του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard (1979-80), Woolley Travelling Fellow for the Middle East (1990-91), Stanley Seeger Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton (1995) και Alexander Onassis Public Benefit Foundation Senior Fellow στα Πανεπιστήμια Harvard, Columbia, Duke και Berkeley (2004). Επίσης ως επισκέπτρια καθηγήτρια έχει διδάξει στην Οξφόρδη (1990-91), στη Μόσχα (Παν/μιο Λομονόσοφ, 1999) και στο Παρίσι (École Pratique des Hautes Études: Section des Sciences religieuses (2002), και Collège de France (2006), και έχει λάβει μέρος στην 72η σύναξη «Eranos» με τη γενική θεματική «Θεός ή θεοί;» στην Ascona της Ελβετίας, Ιούλιος - Αύγουστος 2005).
 
Η έρευνά της εστιάζεται στην πνευματική ιστορία της ελληνιστικής και της ύστερης αρχαιότητας και στη μετάβαση από την νεοπλατωνική στην ισλαμική θεολογία. Η οικειότητά της με την τοπογραφία, την ιστορία και γενικότερα τον πολιτισμό της Εγγύς και Μέσης Ανατολής (από την Τουρκία ως το Ιράν, όπου ταξιδεύει συστηματικά) έχει αποδώσει, μεταξύ άλλων, ένα οδοιπορικό στην Ανατολική Τουρκία και Βόρεια Συρία (Στο Σύνορο του Ευφράτη, Δόμος: 1985, Απάμεια: 19932), μια επιλογή 99 ποιημάτων του Τούρκου προφορικού ποιητή Ισμαήλ Εμρέ (1900-1970) με μετάφραση και σχόλια (Πνοές, Δόμος: 1991) και μια δίγλωσση έκδοση 51 ποιημάτων του μεσαιωνικού μυστικού Γιουνούς Εμρέ (Απάμεια: 1996 – βραβείο Abdi Ipekçi).

Η Π. Αθανασιάδη διευθύνει την σειρά «Ύστερη Αρχαιότητα» στον εκδοτικό οίκο Κατάρτι (11 τίτλοι) και συμμετέχει ως συντονίστρια της ελληνικής ομάδας στο διεθνές επιστημονικό πρόγραμμα FIGURA. La représentation du divin dans les sociétés grecque et romaine (2008-2011) το οποίο διαχειρίζεται το CNRS, UMR 8585 (Centre Glotz).

Σχετικές ομιλίες