Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η σημασία της ταυτότητας: ερευνώντας το παρελθόν, δρώντας στο παρόν και σχεδιάζοντας το μέλλον

Χρυσοχόου Ξένια

7 Μαΐου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:49:08 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 136
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Κάθε κοινότητα για να συγκροτηθεί χρειάζεται να κατασκευάσει την ταυτότητά της, κάθε συλλογική πράξη για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται μια ταυτότητα να την ενέχει και να την προωθεί. Έτσι έγινε και το 1821 και συνέβαλλε στην πραγματοποίηση της επανάστασης. Δεν θα μιλήσω όμως για εκείνη την ταυτότητα. Στην τοποθέτησή μου θα αναφερθώ στη σημασία της ταυτότητας ως ένα κοινωνιοψυχολογικό μηχανισμό που μας συνδέει με τον κόσμο γύρω μας, που μας τοποθετεί και μας δίνει στόχους. Η ταυτότητα μας συγκροτεί, μας εντάσει στην κοινότητα, επικοινωνείται και αναγνωρίζεται και όλα αυτά δεν είναι δεδομένα αλλά σε συνεχή διεκδίκηση.

Η επετειακή υπενθύμιση της επανάστασης του '21 δεν μπορεί παρά να έχει νόημα για το τι σημαίνει να είσαι Ελληνας-ίδα σήμερα. Κάθε ταυτότητα είναι ένα πρόταγμα για το σήμερα και το αύριο και ενδεχομένως να κατασκευάζει το παρελθόν έτσι ώστε να υπηρετήσει τους σημερινούς της στόχους. Για αυτό είναι σημαντικό να μην αφήνεται αυτό το πρόταγμα να καθορίζεται μόνο από κάποιους αλλά να αποτελεί ένα τόπο δημόσιας συζήτησης. Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση είναι μια τέτοια στιγμή δημόσιας συζήτησης και περισυλλογής για να σκεφτούμε ποιοι είμαστε, ποιοι θα θέλαμε να είμαστε και που θέλουμε να πάμε και να αναγνωρίσουμε ίσως ότι δεν έχουμε όλοι τους ίδιους στόχους για την κοινότητά μας. Και αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει νηφάλια και στη βάση των επιστημονικών συζητήσεων.

Χρυσοχόου Ξένια Καθηγήτρια Κοινωνικής & Πολιτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.

Η καθηγήτρια Ξένια Χρυσοχόου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΠΨ) και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Rene Descartes-Paris V (PhD 1996). Εργάστηκε σε διάφορα πανεπιστήμια στη Γαλλία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο πριν έρθει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών όπου είναι σήμερα Καθηγήτρια Κοινωνικής και Πολιτικής Ψυχολογίας και Διευθύντρια του ομώνυμου εργαστηρίου.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην κατασκευή της ταυτότητας στις φιλελεύθερες κοινωνίες, θέματα μετανάστευσης και πολυπολιτισμικότητας, πολιτικής συμμετοχής και ιδεολογιών. Ιδιαίτερα ενδιαφέρεται για θέματα ισότητας και δικαιοσύνης στις φιλελεύθερες δημοκρατίες. Έχει συγγράψει πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα και βιβλία και έχει διευθύνει ειδικά τεύχη και συλλογικούς τόμους σε αυτά τα θέματα.

Είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών εταιρειών και υπήρξε μέλος διεθνούς δικτύου που διευρευνούσε τα αίτια που εμποδίζουν την πρόοδο των γυναικών στον ακαδημαϊκό χώρο. Υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχολογίας και από τη θέση της Γραμματέως, και υπήρξε Σύμβουλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για θέματα πολυπολιτισμικότητας (2004-2005). Είναι σήμερα Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).

Σχετικές ομιλίες

Παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» 01:37:09

Ιαν 31, 2020

Παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της «Πρωτοβουλίας 1821-2021»

Μητσοτάκης Κυριάκος Πιμπλής Νίκος Λασκαρίδης Πάνος Μάνος Ιωάννης Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος Καραμανωλάκης Βαγγέλης Γκλαβίνας Παναγιώτης Γρηγορίου Βασίλειος Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Τσούχλος Νίκος Κωβαίος Άγγελος

Γλώσσα: Ελληνική