Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Γυναίκες στην Κορυφή των Πανεπιστημίων. Προκλήσεις και αντιστάσεις

Στρατηγάκη Μαρία, Hanappi-Egger Edeltraud, Μπατιστάτου Άννα, Νικολαΐδου Μάρα, Κουλούρη Χριστίνα, Παπαλεξανδρή Νάνσυ

28 Μαρτίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:16:49 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 130

Η εκδήλωση με τίτλο «Γυναίκες στην κορυφή των Πανεπιστημίων. Προκλήσεις και αντιστάσεις» αποτελεί πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ), με στόχο να αναδειχθούν έμφυλες διακρίσεις ή/και εμπόδια που αντιμετώπισαν κατά την θητεία τους πρώην και εν ενεργεία γυναίκες πρυτάνισσες των Ανώτατων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Ελλάδας και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποίησε η Edeltaud Hanappi-Egger, η οποία αναφέρθηκε στον έμφυλο καταμερισμό της εργασίας, στην έλλειψη γυναικών στις θέσεις ευθύνης καθώς και στην δική της βιωμένη εμπειρία ως η πρώτη πρυτάννισα του Οικονομικού Πανεπιστημιακού της Βιέννης. Επιπλέον, στην ομιλία της επισήμανε ότι η συγκεκριμένη θέση ευθύνης αν και επιφέρει αυξημένες αρμοδιότητες που συχνά διαπλέκονται με τα έμφυλα στερεότυπα, ταυτόχρονα μέσω της συγκεκριμένης θέσης, δύνανται να επέλθει και η αλλαγή στα συστήματα εξουσίας που αποκλείουν τις γυναίκες από την κατάληψη αντίστοιχων θέσεων καθώς και να προαχθούν θετικά γυναικεία πρότυπα. Στη συνέχεια της εκδήλωσης μίλησαν οι: Κουλούρη Χριστίνα, πρυτάνισσα του Παντείου Πανεπιστημίου, Μπατιστάτου Άννα, πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Νικολαΐδου Μάρα, πρυτάνισσα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απατώντας σε ερωτήσεις που έθετε η Νάνσυ Παπαλεξανδρή, πρώην αντιπρυτάνισσα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και νυν γραμματέας της ΕΛ.Ε.ΓΥ.Π. Η συγκεκριμένη συζήτηση κινήθηκε γύρω από την αναγκαιότητα ή μη των ποσοστώσεων, τα εμπόδια και τις γενικότερες διακρίσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν κατά τη θητεία τους ως πρυτάνισσες.

Στρατηγάκη Μαρία Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Μαρία Στρατηγάκη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Διευθύντρια του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Φύλο, κοινωνία, πολιτική» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη πολλών ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων για το φύλο, την μετανάστευση και τις πολιτικές ισότητας στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του οποίου υπήρξε η πρώτη Διευθύντρια (2006-2009). Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων με πιο πρόσφατο το «Πολιτικές Ισότητας των Φύλων- ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα» (Αλεξάνδρεια, 2021). Έχει δημοσιεύσει στα επιστημονικά περιοδικά Social Politics, the European Journal of Women’s Studies, και Les Cahiers du Genre. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας στο Δήμο Αθηναίων (2014-2019) και Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων (2009-2012). Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1991-1999) και στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) ως Γενική Διευθύντρια (1999-2002). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Διοτίμα (1989) και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (1999-2009). Είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φεμινιστικού Think Tank Gender Five Plus και της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ) της οποία σήμερα είναι Πρόεδρος.

Προσωπικός ιστότοπος της Μαρίας Στρατηγάκη

Hanappi-Egger Edeltraud Καθηγήτρια Φύλου και Διαφορετικότητας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης

Η Edeltraud Hanappi-Egger είναι Καθηγήτρια Φύλου και Διαφορετικότητας και έχει διατελέσει πρυτάνισσα του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Μπατιστάτου Άννα Πρυτάνισσα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Νικολαΐδου Μάρα Πρυτάνισσα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Κουλούρη Χριστίνα Καθηγήτρια Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας - Πρύτανις, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Χριστίνα Κουλούρη έχει σπουδάσει στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I) και στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης (1990-1993), Θράκης (1993-2003), Πελοποννήσου (2003-2010), στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (2018-2020) και σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού (Tokyo, Reading -UK, Paris 1, Regensburg). Το 2010 ήταν επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris 1 –UMR IRICE), το 2017 Visiting Research Fellow στο Πανεπιστήμιο Princeton και τον Ιούνιο του 2019 Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο του Regensburg (Γερμανία). Της έχουν απονεμηθεί τα βραβεία Νίκου Σβορώνου «για εξαιρετική επίδοση στην έρευνα της νεοελληνικής ιστοριογραφίας» (1994), ‘Δελφοί’ της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (2012) και Dimitrios Vikelas της ISOH (International Society of Olympic Historians). Έχει δημοσιεύσει 8 βιβλία, 5 συλλογικούς τόμους και πολλά άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Το τελευταίο της βιβλίο Φουστανέλες και Χλαμύδες. Ιστορική Μνήμη και Εθνική Ταυτότητα, 1821-1930 (Αθήνα, Αλεξάνδρεια, 2020) βραβεύτηκε με το Βραβείο Αναγνώστη και το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου. Διατέλεσε εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα ιστορικής εκπαίδευσης (1997-2001), μέλος της Εφορείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (2014-2017) και μέλος των Επιτροπών Προγράμματος Σπουδών για το μάθημα της Ιστορίας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (2012-2013 και 2016-2019). Το 2013-2017 ήταν Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και από τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου.

Παπαλεξανδρή Νάνσυ Ομότιμη Καθηγήτρια Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διετέλεσε Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού την περίοδο 2001-2007. Ήταν Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Δ.Α.Δ. από την ίδρυσή του το 2002 ως το 2011, στο οποίο εξακολουθεί να δραστηριοποιείται ως Ακαδημαϊκή Συντονίστρια. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και έλαβε M.A. από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) και Διδακτορικό (PhD) από το Πανεπιστήμιο του Bath (Αγγλία). Έχει διδάξει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τα μαθήματα: Οικονομική των Επιχειρήσεων, Διοίκηση Προσωπικού, Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Παραγωγής. Επίσης, έχει διδάξει σε Μεταπτυχιακά Τμήματα του ΟΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, καθώς και ως επισκέπτρια σε Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει κάνει εισηγήσεις σε θέματα Management σε διάφορες επιχειρήσεις και Οργανισμούς. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στη διοίκηση ανθρωπίνων πόρων, την οργανωσιακή συμπεριφορά και κουλτούρα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θέματα στη δημόσια διοίκηση, δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία, και γυναίκες στο μάνατζμεντ. Έχει δημοσιεύσει μια σειρά από άρθρα σε διάφορα διεθνή περιοδικά και έχει οργανώσει μία σειρά από διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος του διεθνούς Προγράμματος CRANET για τη Συγκριτική Μελέτη της Διοίκησης Προσωπικού που συντονίζει το Cranfield University της Αγγλίας και συμμετέχει στο Διεθνές Ερευνητικό Δίκτυο GLOBE για τα χαρακτηριστικά της Ηγεσίας και της Οργανωτικής Κουλτούρας σε 61 χώρες που συντονίζει το Wharton Business School του Παν/μίου της Pennsylvania, ΗΠΑ, καθώς και σε διάφορες άλλες διεθνείς μελέτες. Είναι Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ).

Σχετικές ομιλίες